‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAgricultori în sutane! Călugării unei mănăstiri din nordul ţării practică agricultura ecologică

Agricultori în sutane! Călugării unei mănăstiri din nordul ţării practică agricultura ecologică

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În timp ce comercianţii din piaţă ademenesc cumpărătorii cu produse de casă, specialiştii în agricultura organică susţin că doar pe un sol nepoluat pot fi cultivate produse bio. Călugării de la Mănăstirea „Naşterea Domnului” din Zăbriceni practică de câţiva ani agricultura organică. Iniţial, au făcut-o pentru consum intern, recent însă şi-au deschis porţile pentru toţi doritorii de a se delecta cu legume şi fructe din cele mai sănătoase.

Situată într-un loc pitoresc, Mănăstirea „Naşterea Domnului” din satul Zăbriceni, Edineț este gazda a câteva zeci de creştini, dornici să afle care este secretul gustului deosebit al legumelor şi fructelor cultivate de călugări. Acesta e simplu. Roadele pământului sunt aşa cum au fost date „de la Dumnezeu”. Agricultorii în sutane nu folosesc substanţele chimice la cultivarea plantelor, iar ca îngrăşăminte folosesc băligarul animalelor, care la fel sunt hrănite cu produse bio. Plantarea legumelor, a fructelor, a verdeţurilor are loc pe un sol nepoluat, la fel ca şi hrana pentru animale, care provine de pe un sol netratat cu substanţe chimice.

Nu reuşim bine să păşim pragul mănăstirii, că părintele Damian, stareţul mănăstirii, ne pofteşte la o ceaşcă de ceai de ierburi.

‹ adv ›

Aroma ceaiului de ierburi
Iniţial, tot ce producea mănăstirea era strict pentru consumul intern şi pentru un cerc restrâns de persoane. Abia în vara anului 2011, după vizita unor specialişti cehi, 20 de călugări ai mănăstirii au fost îndemnaţi să practice agricultura organică pe un teren de 30 de hectare. Au învăţat din experienţa străinilor să cultive lăptucă şi spanac, solicitate pe piaţa occidentală. Rudolf Weber, un student elveţian, a venit pentru câteva luni în Republica Moldova în calitatea de stagiar. El studiază agricultura internaţională şi a ales anume RM deoarece Elveţia se numără printre ţările care au contribuit cu donaţii pentru dezvoltarea agriculturii bio la noi. Rudolf este preocupat de colectarea, uscarea şi combinarea corectă a ierburilor curative în componenţa faimoaselor ceaiuri bio. A sorbit câteva înghiţituri din ceaiul pregătit de călugări şi ne spune că e foarte delicios.

Bune, sănătoase, dar şi scumpe
Pe de altă parte, organic înseamnă şi scump. Dacă în alte ţări adepţii unui stil de viaţă sănătos sunt gata să scoată din buzunar sume frumuşele de bani pentru a cumpăra un kg de legume bio, la mănăstirea din Zăbriceni călugării se ghidează de posibilităţile financiare ale persoanelor, raportând preţurile la salariile de pe piaţă. „La noi, deocamdată, sunt mai ieftine decât în alte ţări europene, pentru că nu se ştie cât de receptivi vor fi clienţii la producţia bio”, ne spune părintele Damian.

Deşi este de părerea că produsele de la Mănăstirea „Naşterea Domnului” sunt cam scumpe, Ada Ţuţuianu, specialist de la Institutul de cercetări pentru culturi agricole „Selecţia” din Bălţi, nu ezită să cumpere un borcănaş de miere la preţul de 90 de lei, pe care de la piaţă ar putea să-l ia cu 70 de lei, pentru aceeaşi cantitate. „Chiar dacă preţurile la produsele ecologice sunt mari, oricum le voi cumpăra din considerentul că sunt sănătoase”, îşi explică opţiunea Ţuţuianu.

‹ adv ›

„Doamne ajută!”
Victoria Gaitur, directoarea Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova, precizează că Republica Moldova este una dintre puţinele ţări ale Europei care mai deţine terenuri care n-au fost atinse de vreun produs chimic. Gaitur prezice succese în trei direcţii prioritare pe care călugării de la Zăbriceni ar putea să le urmeze în timpul apropiat – serele cu legume, o mini linie de procesare a laptelui de capră şi extinderea prisăcilor: „Spaţiul vă permite să vă lărgiţi activitatea în domeniul agriculturii ecologice”. Victoria îndeamnă guvernanţii şi oamenii de bună credinţă să le sară în ajutor călugărilor. „Poate cineva are un tractor sau un cal, orice e important când vrei să acorzi un ajutor”, spune femeia şi le sugerează călugărilor să doneze şi ei la rândul lor orfelinatelor produse eco.
După o excursie impresionantă la Mănăstirea „Naşterea Domnului”, vizitatorii îşi iau rămas bun de la călugării care practică agricultura organică şi le spun „Doamne ajută!”.

Sursa: JurnaldeChișinău

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›