Sectorul apicol este unul dintre cele mai profitabile sectoare din agricultură, în care pe lângă cunoştinţe în domeniu şi dorinţa de a creşte albini, trebuie să investești multă, multă răbdare şi perseverenţă pentru a reuşi.
Anume aceste calităţi îi caracterizează pe Alexandru şi Ana Maria, doi tineri care la doar 19 ani au reușit sa-și inițieze o afacere apicolă. Acum, tânăra familie își pune toate speranțele în această afacere și are planuri mari pentru viitor.
„Consider că, este una dintre cele mai profitabile afaceri din Republica Moldova. Mai mult, bunicul şi tatăl meu tot au fost apicultori. Acum 3 ani în urmă, am cumpărat primele 5 familii, apoi le-am creat condiţii şi le-am înmulţit. Astfel că la moment avem deja 70 şi nu ne vom opri aici. Am investit 100 de mii de lei pentru dezvoltarea afacerii, iar cheltuielile s-au recuperat într-un an, mai mult am reșit să înregistrăm și profit din realizarea produselor apicole”, ne-a spus Alexandru.
Exportă mierea peste hotare, colaborează cu alţi apicultori din ţară şi au deja contracte stabilite cu companii din Germania și Franţa. Şi-au înregistrat afacerea în anul 2017 pentru a putea beneficia de anumite oportunități, dar şi pentru a avea siguranță în ziua de mâine.
„Albinele lucrătoare le-am înmulţit singuri, iar reginele sunt de rasă Carnică şi Buckfast, importate de peste hotare. Am adus şi câteva rase noi de albini din UE. O familie costă 2000-2500 de lei, evident fără stup. În anul trecut, am avut cheltuieli de circa 50 de mii de lei, iar 65% din banii investiţi ne-au fost rambursaţi de Agenţia de Intervenţii şi Plăţi pentru Agricultură. Pentru a fi la curent cu inovaţiile şi tehnologiile performante aplicate în apicultură, participăm la diverse expoziţii, anul trecut am fost la Iaşi unde am văzut stupi, centrifuge şi alte utilaje performante care ne-ar fi de folos”, a explicat Ana Maria.
La fel ca marea majoritate a apicultorilor din țara noastră, Alexandru şi Ana Maria au întâmpinat unele probleme în timpul îngrijirii, albinele fiind sensibile la boli, necesită o atenție deosebită.
„Albinele se îmbolnăvesc repede sau pot fi atacate de microorganisme nocive. În primăvară, unele au diaree, iar în restul anului pot suferi de ascarioză, varioză sau alte boli care pot produce daune semnificative în stupină. Pentru a cunoaşte mai bine simptomatica şi cum ar trebui să acţionăm în anumite cazuri, am urmat mai multe cursuri de instruire şi astfel am acumulat mai multe cunoștințe care ne ajută în identificarea soluțiilor celor mai potrivite”, a explicat apicultorul.
Preţul de vânzare a unui kilogram de miere variază de la 30 de lei pentru mierea de floarea soarelui, până la 75 de lei pentru mierea de salcâm. Îngrijesc de stupi singuri şi afirmă că au nevoie de ajutor doar la recoltare.
Întrebaţi cum poate fi deosebită o miere de calitate de mierea cu adaosuri sau cu un conţinut înalt de substanţe dăunătoare, tinerii au răspuns că e destul de greu vizual să determini, iar laboratoare unde s-ar putea efectua asemenea analize pentru a determina conţinutul de hormoni sau antibiotice în Moldova nu există.
„Planificăm să procurăm utilaje performante şi alte dispozitive ce ne-ar uşura munca în prisacă. Totodată ne dorim mult să inițiem o şcoală apicolă performantă, deoarece în Moldova nu există. Astfel, orice apicultor începător va avea suportul necesar pentru a nu da greş. Recomandăm, tinerii să lase frica într-o parte şi să acţioneze, dacă au idei bune de afaceri. Sigur, este greu să iniţiezi o afacere, mai ales când nu ai bani suficienţi, dar nu şi imposibil, trebuie doar să-ți dorești cu adevărat”, a conchis Alexandru.
Plini de iniţiativă şi dorinţă de a schimba ceva, tinerii planifică să-şi mărească prisaca şi peste 2-3 ani să deţină un efectiv de peste 500 de familii. Iar înfiinţarea unei şcoli apicole performante ar soluționa multe probleme cu care se confruntă apicultorii abia iniţiaţi în afacere. Rămâne doar să le urăm succes şi suntem siguri că, atât timp cât sunt astfel de tineri Moldova are viitor.
Comentarii