‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleApa din Prut şi Nistru va fi mai accesibilă pentru fermieri. Vezi de cînd...

Apa din Prut şi Nistru va fi mai accesibilă pentru fermieri. Vezi de cînd va fi posibil acest lucru

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

A început reabilitarea a 11 sisteme de irigare din țară. Din cele 75 de sisteme de irigare din R. Moldova doar 15 mai sunt funcționale. Timp de două decenii, statul nu a investit nici un ban în modernizarea acestora. În 2013 situația a început să se schimbe. În mai multe localități de lângă Prut și Nistru a demarat reabilitarea sistemelor de irigare cu suportul programului „Compact” finanțat de guvernul SUA.

Verile secetoase sunt o mare încercare pentru agricultori. Deși R. Moldova este alintată acum de ploi abundente, vara abia a început și nu se știe ce surprize vor aduce lunile iulie și august. Conform estimărilor Agenției „Apele Moldovei”, în prezent ar putea fi irigate circa 145 mii ha. Spre comparație, în perioada sovietică erau 320 mii de ha irigate. Proprietarii terenurilor agricole rămân însă reticenți față de serviciile agenției, dovadă fiind faptul că anul trecut au fost irigate doar cinci mii de ha de loturi private. Unul din motive sunt costurile foarte mari ale serviciului. Pentru a schimba situația în domeniu, Guvernul SUA a demarat programul „Compact”, care prevede, printre altele, sporirea productivității agricole în R. Moldova.

Fermierii singuri vor stabili prețul apei

‹ adv ›

Stația de pompare din Criuleni a fost construită în 1957, iar țevile din pământ instalate în anii 70 ai secolului trecut au depășit termenul de exploatare de două ori. Una din condițiile înaintate de finanțatorii americani era ca reabilitarea sistemului de irigare să fie realizată de Asociațiile Utilizatorilor de Apă pe care le-au format fermierii din localitățile beneficiare. „În aria noastră de deservire intră localitățile Criuleni și Slobozia-Dușca. Cu sistemul nou de irigare va fi posibil să asigurăm cu apă 570 ha de teren cu livezi, legume și alte culturi agricole, iar în viitor, ne vom extinde pe o suprafață de 1200 ha. Lucrările de reabilitare vor începe în luna iulie”, a spus președintele asociației din Criuleni, fermierul Mihai Cojocaru, precizând că rețeaua de irigare a fost preluată în mod gratuit pe un termen de 30 de ani.

Proiectul prevede instalarea unor țevi noi din metalo-plastic, reparația stației de pompare și achiziționarea unor utilaje moderne. Mihai Cojocaru subliniază că prețul apei va fi mult mai mic. „În zona noastră, un cub de apă livrat de „Apele Moldovei” costă mai bine de 8 lei. Ca să irigi o livadă de măr, sunt necesari vreo 15 mii cubi de apă la ha. E foarte scump. Vom instala motoare performante care vor reduce consumul de energie. După calculele noastre, tariful va fi de 3-3,5 lei pe metru cub de apă. Vom oferi servicii și producătorilor mici”, a declarat fermierul.

Numărul scepticilor a scăzut

‹ adv ›

Satul Grozești se află pe malul Prutului, fiind unul din beneficiarii programului „Compact”. În prezent, sistemul de irigare din sat, construit în 1972, funcționează cu o capacitate de 20%, înregistrând pierderi mari, din cauza utilajului foarte vechi. De reabilitarea sistemului vor beneficia fermierii satelor Grozești, Soltănești și Bărboieni. Primarul satului Grozești, Elena Dobzeu, ne-a relatat că la început sătenii erau sceptici. „30% erau optimiști și 70% – sceptici. Primii ziceau că în sfârșit au un proiect pe care îl câștigi odată la o sută de ani, iar cei sceptici se plângeau că sunt săraci, iar piață de desfacere pentru produse agricole nu este. Când au văzut că se face ceva, numărul scepticilor a scăzut”, a menționat primarul.

Enevoie de 3 miliarde de lei

Directorul Agenției „Apele Moldovei „, Marin Adam, susține că volumul de apă din Nistru și Prut ar putea să asigure pe deplin necesitățile de irigare din țară. Însă pentru reabilitarea celor 75 de sisteme de irigare care ar acoperi o suprafață de 145 mii ha sunt necesari peste 3 miliarde de lei. În același timp, șeful Direcției managementul resurselor de apă, Ivan Cuceinic, este de părere că pentru a pune în funcțiune toate sistemele de irigare din țară e nevoie de mai multe proiecte. „Cu un proiect problema nu va fi rezolvată. Totuși va fi un exemplu care va arăta cât de eficient pot utiliza agricultorii sistemele de irigare”, a menționat Cuceinic.

‹ adv ›

Conform „Programului Compact”, vor fi reabilitate până la 11 sisteme centralizate de irigare Blindești, Cahul, Chircani-Zârnești, Coșnița, Criuleni, Grozești, Jora de Jos, Lopatna, Puhăceni și Roșcani, dintre care șase sisteme sunt în bazinul hodrografic Nistru și cinci din bazinul hidrografic Prut. Valoarea proiectului se ridică la suma de 102 milioane dolari.

Articol de Ion Macovei

Sursa: timpul.md

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›