marți, 16 aprilie, 2024
20 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFOTO. Bayer-DEKALB: Un tandem care aduce inovații și produse noi adaptate fiecărei ferme în...

FOTO. Bayer-DEKALB: Un tandem care aduce inovații și produse noi adaptate fiecărei ferme în parte

Recomandate

Principalele inovații în agricultură și noile produse incluse în portofoliul Bayer-DEKALB au fost prezentate fermierilor din toată republica în cadrul primului simpozion comun, care s-a desfășurat la data de 13 februarie 2019.

Într-un cadru festiv, mai mult de 300 de fermieri au asistat la prezentările noilor hibrizi de porumb, a tehnologiei de creștere cât și la prezentarea produselor de protecția plantelor la cultura porumbului.

Evenimentul a debutat cu mesajul video al directorului Bayer pentru grupul de țări România, Bulgaria, Moldova – Pascal Cassecuelle – care a menționat că una din cele mai mari provocări cu care se confruntă fermierii este hrănirea unei populații în creștere (10 miliarde de oameni în 2050) cu resurse limitate de sol și apă.

„Vestea bună este că nu sunteți singuri în fața acestei provocări formidabile, de a produce mai mult cu mai puțin. Acest lucru ne inspiră la Bayer, faptul că putem ajuta fermierii din întreaga lume să crească producția cu 50% în timp ce se confruntă cu consecințele schimbărilor climatice, eroziunea solului sau deficitul de apă. Este ceea ce ne face să mergem înainte. Inovația este principalul motiv pentru care am adus împreună aceste două companii mari: Bayer și Monsanto. Prin combinarea celor mai bune semințe, produse pentru protecția plantelor și platforma digitală, suntem convinși că vom reuși să fim și mai performanți în dezvoltarea soluțiilor inovative, adaptate fiecărei ferme în parte”, a afirmat Pascal Cassecuelle.

Igor Copacinschi, directorul Diviziei CropScience Moldova, a menționat că după achiziția companiei Monsanto la nivel global, Bayer este o putere în cultivarea porumbului și nu numai.

„Bayer prin intermediul diviziei CropScience și a brandului Dekalb este o putere în cultivarea porumbului, care este însămânțat pe suprafețe destul de mari în Republica Moldova. Propunem deja pachetul de hibrizi de porumb sub brandul Dekalb și produse pentru protecția culturii de la Bayer. Totodată, în cadrul reuniunii am prezentat un spectru larg de erbicide, soluții pentru toate tehnologiile de cultivare a porumbului. Astfel că, dacă fermierul aplică tehnologia conservativă a solului, fără întoarcerea brazdei recomandăm soluțiile Mais Ter Power și Laudis pentru combaterea buruienilor iar în condițiile unei tehnologii clasice recomandăm erbicidul Adengo care poate fi utilizat ca și erbicid de sol după semănat cat și pe vegetație pană la 3 frunze ale porumbului. Toate erbicidele de la Bayer recomandate la cultura porumbului conțin Safener, un antidot care mărește selectivitatea produsului iar acest lucru ne permite să aplicăm erbicidul chiar și în faze de vegetație mai avansate fără a stresa planta de porumb, respectiv de a valorifica potentialul maxim al plantelor. Adică, semănând cei mai buni hibrizi în tandem cu erbicide loiale față de cultură, (nu provoacă stres) fermierii pot conta pe o recoltă maximă. Producătorii agricoli trebuie să înregistreze profit, doar în aceste condiții ei pot să investească și să-și dezvolte afacerea mai departe. Noi suntem interesați să avem un parteneriat cu fermierii. ”Știință pentru o viață mai bună” este motoul companiei Bayer după care ne ghidăm în activitatea de zi cu zi pe care o desfășurăm”, a concluzionat Igor Copacinschi.

În același context, Ionuț Drobotă, directorul național de vânzări DEKALB în Republica Moldova, a ținut să amintească că odată cu perfectarea tranzacției prin care compania Bayer a achiziționat Monsanto a început o nouă etapă, iar primul simpozion organizat în comun vine să reconfirme angajamentul față de producătorii fideli.

„Astăzi sunt copărtaș la organizarea primului simpozion comun Bayer-Dekalb în Republica Moldova, care a fost unul de anvergură, cu participarea a mai mult de 300 de fermieri. Am ținut să prezentăm unele concluzii ale anului agricol 2018 și bineînțeles să vorbim despre noutățile din portofoliul DEKALB-Bayer pentru Republica Moldova, hibrizii noi înregistrați pe care i-am cultivat în rețeaua noastră de testare din Moldova, dar și alți doi hibrizi pentru care am primit undă verde în luna decembrie 2018 și care deja se regăsesc în portofoliul de produse Dekalb pentru anul 2019. Considerăm că anul 2018 a fost un an reușit, în primul rând pentru fermieri, prin prisma producțiilor obținute dar şi pentru noi ca parteneri ai fermierilor. Continuăm să acordăm atenție inovației din domeniu și să rămânem conectați cu problemele reale din ferme, oferind cultivatorilor atât hibrizi performanți cât și consultanță de specialitate, cu scopul de a-i ajuta să-și mărească substanțial productivitatea în agricultură. De la 2019 avem așteptări mari, cu atât mai mult cu cât ștacheta este deja sus și noi ne dorim nu doar să o menținem, dar și să o depășim. Prioritar însă, este să fim aproape de fermieri, să le răspundem nevoilor și să le oferim produsele de care au nevoie”, a remarcat Ionuț Drobotă.

Gabriel Ghiță, director regional de vânzări DEKALB România, a explicat elementele de tehnologie la cultura porumbului accentuând că orice plantă pentru ca să crească și să se dezvolte are nevoie de hrană, respectiv și porumbul are nevoie de elemente nutritive specifice pentru a realiza recoltele pe care le așteaptă fiecare fermier.

În continuarea programului, Coste Ioan Dumitru, a prezentat portofoliul de produse pentru combaterea buruienilor în cultura de porumb şi intervalul recomandat pentru aplicarea acestora. Ulterior, au fost prezentate variantele de erbicidare aplicate.

Producătorii prezenți la reuniune au declarat că informațiile prezentate de specialiști sunt de un real folos și că apreciază semințele, produsele și tehnologiile promovate de compania Bayer şi cel mai nou brand al său DEKALB.

Vitalie Burlacu, agronom SRL Natcubi-Agro, a menționat că produsele celor două companii s-au manifestat destul de bine în condițiile anului 2018 și nu doar, iar recoltele obținute au depășit așteptările.

„Suprafața totală pe care o prelucrăm este de 4.500 de hectare. Evenimentul organizat este foarte important pentru că este primul în care Monsanto și Bayer deja se prezintă ca un întreg, adică tehnologia de producere a semințelor și tehnologia de protecție a platelor vin ca un tot. Consider că, este un avantaj, deoarece atunci când procurăm un pachet de semințe avem inclus și un pachet pentru protecția plantelor, o tehnologie testată în care avem încredere și indiferent de condițiile meteo acestea o să facă față situației din câmp. De mai mulți ani cultivăm semințe de porumb, rapiță de la DEKALB. Suntem foarte mulțumiți de rezultate, acestea au demonstrat un potențial foarte înalt de producție, totodată s-au manifestat foarte bine în zona de sud a Moldovei. În special, vreau să menționez semințele de rapiță care având și tehnologia nouă Clearfield, ne-au permis să creștem rapița în orice câmpuri cu diferit grad de îmburuienare, obținând roadă destul de înaltă. Dar și hibrizii de porumb s-au prezentat foarte bine, fiind campioni la capitolul recoltelor obținute”, a remarcat producătorul.

Maxim Col, din raionul Ceadâr-Lunga, a comunicat că doar aplicând produse pentru protecția plantelor de calitate și semănând hibrizi cu un potențial înalt de producție, fermierii pot obține profit.

„Deținem o suprafață de 1.500 de hectare pe care cultivăm culturi agricole. Utilizăm produsele companiei Bayer deja de 3 ani. Anul trecut am pus accent pe produsele Bayer utilizate la cultura rapiței și am avut o experiență reușită. Regulatorii de creștere s-au dovedit a fi foarte eficienți astfel, în primăvară am avut plante mai joase însă cu un sistem radicular foarte bine dezvoltat. La fel, sunt mulțumit de erbicidele, îngrășămintele foliare și fungicidele propuse de această companie. Datorită produselor de calitate recoltele sunt înalte, stabile și de calitate. Din cauza precipitațiilor înregistrate în anul trecut, câmpurile semănate cu grâu și orz erau sub riscul de fi infestate cu boli, dar datorită produselor Bayer, aplicate la timp, acestea au fost rapid și eficient combătute. Situație similară a fost și pentru câmpurile de floarea soarelui, când au fost depistate focare de putregai pe plante după ploi, iar fungicidele au fost de mare ajutor. La grâu, am administrat îngrășăminte care au majorat recolta cu circa 5-8%. Planificăm să lărgim spectrul de produse procurate de la Bayer, deoarece este o companie sigură cu produse de calitate. Iar datorită faptului că, începând cu acest an vor fi disponibili la pachet cu hibrizi cred că vom obține recolte și mai înalte”.

Eugen Adam, grupul de companii Agriscop, a constatat că fiecare producător trebuie să fie deschis pentru a aplica tehnologii inovative pentru a obține recolte maxime.

„Suntem la un început de an agricol în care suntem puși în fața adoptări unor decizii importante legate de semințele pe care le vom achiziționa, dar și schemele de protecție pe care le vom aplica în câmp. Participăm la reuniunea companiilor Bayer-DEKALB pentru a vedea care sunt noutățile pentru acest sezon, ce țin de inovație și procedeele tehnologice care ne-ar permite să atingem eficiența maximă. Este un avantaj că aceste două companii s-au reunit pentru că atunci când vorbim despre un complex, o tehnologie este foarte bine când avem și partea de semințe și partea de protecție. Până acum am folosit atât produsele de la Bayer, cât și pe cele de la Monsanto, acum fiind împreună vom avea un aport suplimentare care cu siguranță ne va permite să atingem potențialul tehnologic la maxim. Pe parcursul a trei ani am testat hibrizii de la Monsanto și aceștia au dovedit stabilitatea recoltelor și că genetica Monsanto este una care merită să fie aplicată și în loturi comerciale și pe suprafețe mult mai mari. În anul curent, vom mări suprafața cultivată cu hibrizi Monsanto. Cred că 2019 va fi la fel un an provocator, care va avea nevoie de o abordare aparte și noi ne vom strădui să ne adaptăm condițiilor climaterice și condițiilor de piață”, a mai spus Eugen Adam.

Serghei Stoianov, SRL „Trans Aidar” din satulValea Perjii, raionul Taraclia, a declarat că testările direct în câmp au demonstrat că genetica DEKALB contribuie la obținerea recoltelor înalte.

„Prelucrăm circa 2.500 de hectare. Lucrăm împreună cu compania Bayer de mai bine de 5 ani, iar produsele asigură calitate și un preț rezonabil. Ce apreciez cel mai mult la echipa de la Bayer este faptul că pentru ei contează colaborarea cu fermierii, ei sunt întotdeauna gata să ne ofere soluții care să ne mărească și producția și profitul din fermă. Totodată, de 3 ani semănăm porumb de la compania Monsanto și respectiv am doar cuvinte de laudă, pentru că am reușit să obținem recolte pe măsura așteptărilor. Suntem foarte mulțumiți de efectul erbicidului Mais TerPower aplicat la cultura porumbului ce acționează perfect la combaterea buruienilor monocotilidonate și dicotilidonate anuale și perene. Sper că acest an va fi unul reușit, în principiu, am depus maxim efort pentru aceasta, însă nu putem exclude factorul natural. Planificăm să însămânțăm circa 400 de hectare de porumb cu hibrizi de la Monsanto”.

Spre finalul evenimentului, organizatorii au propus fermierilor un concurs interactiv, care a testat cunoștințele acestora despre produsele celor două companii. Astfel, cei mai activi, care au oferit cele mai multe răspunsuri corecte au fost premiați.

„Poți mai mult cu DEKALB” și ”Știință pentru o viață mai bună” – reunite sub umbrela Bayer promit să nu dezamăgească partenerii care s-au convins de calitatea, stabilitatea și siguranța produselor.

Advertorial
Advertorialhttps://agrobiznes.md/publicitate
Conținut sponsorizat de parteneri (P)

Citește și ›

Advertoriale