‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 3 noiembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFOTO. Care sunt principalele idei de la evenimentul Ziua Câmpului Sfeclei de Zahăr

FOTO. Care sunt principalele idei de la evenimentul Ziua Câmpului Sfeclei de Zahăr

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Zeci de producători din întreaga țară au participat în ziua de 12 iunie curent la un eveniment dedicat cultivării sfeclei de zahăr. Evenimentul s-a desfăşurat în satul Mărăndeni din raionul Făleşti pe un lot demonstrativ al gospodăriei Agropopuros. 

Alexander Koss, directorul companiei Sudzucker Moldova, ne-a vorbit despre importanţa evenimentului, dar și despre rezultatele înregistrate datorită schimbului de experienţă şi colaborării dintre producători.

„Este îmbucurător faptul că la Ziua câmpului participă şi tineri dornici de a îmbrăţişa această profesie. Trăim în perioada crizei care se resimte și în industria zahărului şi pentru a face faţă trebuie să ne dezvoltăm permanent. Din cauza schimbărilor bruşte de temperatură și mai ales înregistrate în anul curent, semănarea sfeclei de zahăr a fost problematică. Totuşi, vedem rezultate îmbucurătoare datorită plasticităţii înalte a acestei culturi. Am prezentat diverse metode de cultivare şi îngrijire a sfeclei menite să asigure combaterea bolilor, dăunătorilor şi buruienilor pentru a obţine o productivitate înaltă indiferent de condițiile meteo. Scopul nostru este de a crea toate condițiile fermierilor pentru ca aceștia să-și dezvolte o afacere de succes. Am prezentat diverse metode de erbicidare, administrare a îngrășămintelor și diverse soiuri de sfecla de zahăr, pentru a facilita lucru fermierilor. Sfecla pentru zahăr este una dintre cele mai rentabile culturi”, a afirmat Alexander Koss.

Alisa Pârlog, secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, a informat participanţii la seminar despre subvenţiile acordate şi facilităţile create pentru stimularea producătorilor.

„Scopul acestui eveniment este de a prezenta cele mai inovative metode al acestui sector, tehnologii şi tehnici moderne. Statul susţine producătorii agricoli prin intermediul Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural. Suntem deschişi pentru colaborare cu producătorii de sfeclă pentru zahăr și sper împreună să obţinem rezultate bune “, a precizat Alisa Pârlog.

‹ adv ›

În același context, Gheorghe Gabere, Directorul general ANSA, a ținut să remarce despre impedimente, inclusiv naturale, ce influențează cultivarea sfeclei de zahăr.

„Instituția pe care o reprezint are drept scop supravegherea calităţii seminţelor, fertilizanţilor, materiei prime şi produselor finite. Raioanele de Nord, care sunt antrenate în producerea materiei prime pentru zahăr au fost primit suport în soluționarea mai multor probleme printre care menționez facilitarea importului seminţelor de calitate, produselor de uz fitosanitar. Echipa ANSA este permanent antrenată în câmpuri pentru a veni în ajutorul producătorilor”, a spus Gheorghe Gabere.

Scoarţă Iurie, unul din producătorii ce de mai mulți ani cultivă sfeclă pentru zahăr a menționat despre importanța și necesitatea organizării evenimentelor unde producătorii pot să realizeze un schimb de experiență.

„Colaborăm cu compania Südzucker Moldova de aproape 10 ani, am obţinut de fiecare dată rezultate foarte bune. Respectăm tehnologia de cultivare, astfel, recolta depinde doar de condiţiile climaterice. În gospodăria mea, în anul acesta, din cauza calamităţilor naturale, am semănat de două ori sfecla de zahăr, pe o suprafaţă de 30 hectare. Astăzi, datorită acestui seminar, am aflat cum să obţin o recoltă bună, chiar dacă precipitaţiile lipsesc. Facem schimb de experienţă între producători, vedem ce progres are fiecare din noi” , a afirmat Scoarţă Iurie.

Un alt producător, Cebotari Victor, conducătorul GŢ „Gribova Agro” din raionul Drochia, a comunicat pentru Agrobiznes, că participă, an de an, la Ziua câmpului pentru sfecla de zahăr și este bucuros să constate că cu fiecare an evenimentul reușește să adune tot mai mulți producători.

Producem sfecla pentru zahăr anual pe o suprafaţă de peste 100 hectare. În total gospodăria are 1200 hectare. Participăm la Ziua câmpului pentru a afla noutățile din domeniu, care sunt cele mai avantajoase scheme de semănat şi cum să avem o recoltă stabilă şi înaltă. La fel, doresc să cunosc utilajele cele mai performante care sunt folosite pentru cultura respectivă. Colaborez cu compania Sudzucker Moldova de peste 15 ani, vin de fiecare dată la acest eveniment”, afirmă Cebotari Victor.

‹ adv ›

Vitalie Bacalâm, proprietarul GŢ „Vitalie Bacalâm” din raionul Soroca, ne-a spus că a rămas plăcut surprins de posibilitățile oferite de acest eveniment.

„Am venit aici pentru a face un schimb de experienţă, păreri despre cultivarea sfeclei de zahăr. Cresc această cultură de 15 ani, pe o suprafaţă de 50-100 hectare, în total gospodăria are o suprafaţă de 850 hectare. apreciez că este un seminar gratuit în cadrul căruia aflăm multe lucruri utile. Am văzut diverse utilaje performante ce mi-ar facilita lucrul în gospodărie”, ne-a spus Vitalie Bacalâm.

Anul acesta s-a desfăşurat a 13-a ediţie a seminarului Ziua câmpului pentru sfecla de zahăr. La eveniment au participat numeroşi producători din diferite regiuni ale ţării.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›