‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFOTO. Cea mai performantă dronă pentru depistarea bolilor viței-de-vie a ajuns în Moldova

FOTO. Cea mai performantă dronă pentru depistarea bolilor viței-de-vie a ajuns în Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În premieră pentru Republica Moldova a fost testată cea mai performantă dronă echipată cu senzori video pentru depistarea bolilor la vița-de-vie. Prezentarea a avut loc în podgoriile vinăriei “Sălcuța” (raionul Căușeni) și reprezintă faza a doua a proiectului “FlaveDor”, ce are ca scop depistarea, profilaxia și combaterea bolilor în plantațiile viticole din Republica Moldova. Proiectul este implementat de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) cu suportul partenerului său strategic Proiectul de Competivitate din Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională și Guvernul Suediei.

Gheroghe Arpentin, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului: „Oficiul Național al Viei și Vinului susține dezvoltarea sectorului vitivinicol din Moldova pentru a asigura competitivitatea acestuia pe termen lung. Unul dintre mijloacele pentru atingerea acestui obiectiv este utilizarea dispozitivelor performante pentru obținerea celor mai bune recolte, atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ. Una dintre cele mai frecvente boli care afectează vița-de-vie din întreaga lume este îngălbenirea aurie, iar potrivit experților internaționali această maladie cauzează pierderi de 10 miliarde de dolari anual. ONVV a lansat un proiect care să contribuie o diagnostică foarte precisă a vieței- de-vie. Cu ajutorul tehnologiilor de ultimă oră vom putea controla maladiile ce devin în fiecare an tot mai agresive, scăzând potențialul plantațiilor viticole.”

Astfel, aplicarea celor mai noi tehnologii pentru sectorul vitivinicol aliniază țara noastră în rândul puținelor state din întreaga lume care folosesc dispozitive de observare aeriană pentru monitorizarea stării fitosanitare a podgoriilor.

Diana Lazăr, vicedirector Proiectul de Competivitate din Moldova: „Proiectul de Competivitate finanțat de USAID și Guvernul Suediei vine cu susținere pentru industria vitivinicolă care a trecut prin criza economică și multe reforme în ultimii ani. Unul din pilonii principali de dezvoltare îl constituie menținerea calității înalte a produsului finit pentru a ataca noi piețe de export, materia primă (strugurii) fiind o precondiție importantă în acest sens, de aceea susținem împreună cu Oficiul Național al Viei și Vinului proiectul “FlaveDor”, care implică aplicarea celor mai inovative tehnologii și metode de diagnostic al bolilor viței-de-vie. În prezent peste 70% din vinurile îmbuteliate în Republica Moldova sunt exportate pe piețele netradiționale, fapt care atrage de la sine și implicarea cercetărilor și a investițiilor în procesul de producere. Proiectul dat este unul de tip pilot, iar dacă vor fi validate aceste metode și rezultate suntem dispuși împreună cu Oficiul Național al Viei și Vinului sa implementăm pe larg această metodă pentru a acoperi întreaga suprafață ocupată de plantațiile viticole din Republica Moldova.”

În condițiile răspândirii tot mai rapide a bolilor din cauza diverșilor factori de mediu, intervenția punctată promptă va asigura viabilitate podgoriilor, fapt care va contribui la sporirea calității Vinului Moldovei pentru ca țara noastră să se poată ralia la nouă strategie pentru dezvoltarea durabilă a domeniului vinificației.

Victor Bondarciuc, șeful Laboratorului de Virusologie al Institutului Național de Viticultură și Vinificație al AȘM, a prezentat simptomele și modul de atac al maladiei împotriva căreia este propusă utilizarea tehnologiei date:„Îngălbenirea aurie este o boală a viței-de-vie care a fost depistată pentru prima dată în anii 40 ai secolului trecut, în Franța. Agentul patogen al acestei maladii este o fitoplasmoza, care este un organism unicelular. Atacul acestei boli se poate manifesta atât pe un singur lăstar, cât și pe o jumătate de plantă, prin distrugerea organelor generative ale acesteia. Florile afectate se usucă, iar fructele sunt zbârcite. O altă particularitate este că lăstarii atacați nu se lemnifică, fiind sensibili la înghețuri. Pe frunzele soiurilor de struguri albi apar pete zonate de culoare galben-aurie de unde și vine denumirea acestei boli, iar la soiurile de struguri roșii petele sunt de culoare roșie, frunzele se răsucesc spre interior și se usucă. Infecția în plantații este răspândită de către cicada flavescenței aurii. Lupta cu această maladie are caracter profilactic și se efectuează prin combaterea dăunătorului vector sus numit. Tehnologia propusă ne ajută să depistăm rapid focarele și să acționăm în vederea stopării răspândirii cicadei și respectiv a bolii date în plantații.”

‹ adv ›

Unul dintre inventatorii tehnologiei folosite pentru elaborarea dronei este cercetător în cadrul Agenției spațiale americane (NASA). Implementarea proiectului în Republica Moldova este realizată de consorțiul canadiano-franco-american „SkySquirrel Technologies”, cu o experiență de 15 ani în analiza datelor de teledetecție în podgoriile din Franța (regiunea Bordeaux), Elveția și România.

Tim Stekkenger, reprezentant al companiei ”SkySquirrel Technologies„: „Skysquirrel vine cu o soluție inovatoare de a identifica și lupta cu bolile viței de vie. Deja de peste 15 ani, compania dezvoltă tehnologii de management al plantațiilor utlizând know-how de la NASA. Profitând de dezvoltarea tehnologiilor din zilele noastre, am transferat expertiza de detectare a bolilor viilor pe drone, exploatând astfel potențialul lor de a zbura destul de ieftin și eficient. Focarele de infecție sunt depistate prin utilizarea echipamentului multispectral care detectează frunzele atacate, acestea reflectând lumina solară altfel decât frunzele sănătoase. Aproximativ 20% din companiile rezidente în Napa Valey utilizează această soluție, iar Moldova este cea de-a doua țară în Uniunea Europeană, după Franța, care recunoaște potențialul imens al acestei tehnologiii. Suntem acum în regim de pilotare, respectiv nu vom implementa la scară largă tehnologia în acest an agricol. Avem o colaborare foarte bună dintre cercetătorii locali, academia, sectorul privat care sunt susținuți de Proiectul de Competitivitate și de Oficiul Național al Viei și Vinului.”

Desfășurarea exercițiului pilot reprezintă faza a doua a proiectului „FlaveDor”, care include:

  •  scanarea unei suprafețe de 35 de hectare cu viță-de-vie pentru depistarea Flavescence dorée (îngălbenirea aurie), o boală periculoasă care afectează productivitatea plantațiilor vitivinicole;
  • furnizarea de echipament și instruirea piloților locali pentru a putea coordona dronele de la sol prin sistem electronic și aplica tehnologia moderna.

Prima etapă a vizat identidicarea furnizorului și cumpărarea dronei, al cărei cost este de 23.751 dolari. Valoarea totală a proiectului se ridică la 80.000 de dolari.

Andrei Gangan agronom „Salcuța srl” susține că utilizarea tehnologiei date va permite eficientizarea procesului de producere: „Implemenatarea tehnologiei date este foarte binevenită pentru că inspecțiile în câmp bazate pe metode vizuale necesită timp, resurse financiare și adesea sunt subiective fiind predispuse la erori. Rezultatele cercetărilor ne vor oferi un tablou amplu al stării sănătății plantației noastre, pentru ca ulterior să putem interveni cu acțiuni ce ar asigura creșeterea și dezvoltarea normală a culturii în anul agricol ce urmează.”

‹ adv ›

Drona performantă specială scanează o suprafață de 20 ha în 24 de minute, cu o precizie de detectare de 95% . Pentru cele aproximativ 110.000 de hectare de podgorii din Moldova, dispozitivul dotat cu camera multi-spectru va contribui la prezentarea unui tablou complet și detaliat al sănătății viței-de-vie din țară, în special privind bolile de îngălbenire aurie și lemn negru, care s-au răspândit recent într-un mod alarmant.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›