‹ pub ›
1.1 C
Chișinău
1.1 C
Chișinău
‹ pub ›
‹ pub ›

FOTO. Cei mai mari exportatori de soia din țară au participat la un training dedicat în exclusivitate acestora

Recomandate

O companie din Ucraina produce pastă de fructe după o tehnologie unică în lume

HTD-technology este invenția oamenilor de știință ucraineni care permite procesatorilor de fructe nu doar să păstreze substanțele utile din...

Prognoză: Carnea sintetică ar putea apărea pe piața UE peste doi ani

Consumul excesiv de carne obținută în urma creșterii intensive și industriale a animalelor este din ce în ce mai...

Ce spune ANRE și Consiliul Concurenței în legătură cu creşterea preţurilor la carburanţi

În conformitate cu modificările operate la Legea privind piaţa produselor petroliere, ANRE spune că titularii de licenţă stabilesc şi...
‹ pub ›

Advertoriale

Moldova Agroindbank relansează Campania dedicată producătorilor agricoli „Primăvara 2020”

Primăvara bate la ușă, iar gospodarii adevărați își fac deja planuri pentru noul an agricol. Moldova Agroindbank este și în acest an alături de...

O companie agricolă din Ialoveni vinde o plantație de viță de vie, o livadă de prun și teren arabil

SRL Agro-Ialovenenii, întreprinderea cu profil principal de activitate în agricultură, vinde un teren agricol cu suprafața de 25 de ha, plantat cu viță de...
‹ pub ›
‹ pub ›

În anul curent, prețul pentru soia a scăzut esențial în întreaga lume. Motivul ar fi războiul comercial între China și SUA, dar și pesta porcina africană ce a afectat esențial sectorul zootehnic din China – principalul consumator de soia din lume. Însă, atât pe piața internă a Moldovei, cât și externă se atestă, în ultimii ani, o creștere dinamică a cererii pentru soia nemodificată genetic și ecologică.

‹ Link Sponsorizat ›

În acest context, în cadrul proiectului „Creșterea competitivității în sectorul agroalimentar prin integrarea acestuia în lanțurile valorice interne și globale, în special în sectorul culturii de soia” ce ţine de dezvoltarea lanţului valoric al culturii de soia din Republica Moldova, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de ADA, Organizaţia Donau Soja Austria a organizat în data de 5 noiembrie 2019 un training pentru companiile exportatoare, axat pe aspectele actuale ce ţin de exportul soiei din Republica Moldova.

‹ pub ›

„Acest eveniment este foarte important pentru exportatorii de soia din țară, dar și pentru toți actorii sectorului producerii culturii de soia. Un producător este mulțumit atunci când comercializează soia la un preț avantajos, iar pentru ca acesta să fie asigurat, trebuie să producem conform cerințelor pieței. Producătorii din țară, împreună cu exportatorii, pot face față acestor cerințe. Chiar dacă acest an a fost problematic pentru cultura de soia, totuși, condițiile din zonă permit cultivarea cu succes a acestei culturi. La eveniment sunt prezenți experți internaționali care au venit cu recomandări și strategii pentru exportatori. Este important să asigurăm producerea calitativă, pentru a obține prețul dorit. Piața externă este deschisă pentru producătorii din țară, dar, totodată, suntem influențați nemijlocit de schimbările ce au loc. Astfel, prețul scăzut pentru soia în acest an este caracteristic nu doar pentru Republica Moldova, ci și alte țări”, a menționat Viorel Gherciu, Director al Reprezentanței Asociației Donau Soja Austria în Moldova.

Unul din invitații speciali ai evenimentului a fost Olivier Jongeneel, expert Donau Soja în dezvoltarea marketingului internațional. Efectuând un studiu a pieței internaționale pentru cultura de soia în ultimii 7 ani, expertul susține că, în toată această perioadă cererea pentru cultura de soia a înregistrat o creștere dinamică, astfel, producătorii din Moldova nu trebuie să lase în umbră această cultură.

„Având o experiență vastă în studierea comerțului internațional pentru cultura de soia, pot spune cu siguranță că această cultură este și va fi din ce în ce mai solicitată pe piața externă. Boabele de soia s-au dovedit a fi universale, fiind utilizate pe larg pentru producerea mai multor produse. În special, boabele de soia sunt utilizate la producerea furajelor pentru sectorul zootehnic, iar, la moment, Republica Moldova importă 50% din necesarul consumului total de soia. Deci, pentru producătorii moldoveni o oportunitate ar fi și asigurarea pieței interne, mai ales că, în ultimii ani tot mai mulți din aceștia implementează bunele practici de producere. Pentru a facilita exportul, am colaborat cu traderi de soia pentru a determina care sunt cerințele acestora și particularitățile dezvoltării exportului pentru producătorii din Moldova. În cadrul evenimentului, am împărtășit experiența acumulată exportatorilor”.

Anul trecut au fost exportate peste 12900 de tone de soia prin intermediul a 8 companii. Printre principalele țări importatoare se numără Austria, Germania, Turcia, Serbia, iar exportatorii susțin că cererea pentru boabele de soia crește an de an, chiar dacă în acest an prețul este mai redus.

„Exportăm cereale și oleaginoase de mai mulți ani. Soia este o cultură rentabilă, iar acest lucru este confirmat de producătorii care an de an, implementând tehnologii moderne de creștere, obțin rezultate remarcaile. Pe piața externă se atestă o creștere sporită a cererii pentru soia produsă conform standardelor, iar prețul permite obținerea rentabilității. Atât piața chineză, cât și piața UE sunt deschise pentru soia produsă în Moldova, doar că aceasta trebuie să corespundă cerințelor. Soia este verificată, în primul rând, dacă conține sau nu organisme modificate genetic,  cantitatea de reziduuri și calitatea boabelor. În topul celor mai solicitate culturi este soia ecologică, însă, cu părere de rău, nu dispunem de cantități suficiente. Exportăm, în special, în UE, dar ne propunem să penetrăm și alte piețe. Îndemn producătorii să implementeze standardul Donau Soja, astfel boabele de soia vor avea o valoare mult mai mare”, a menționat Robert Claicnet, director de dezvoltare a Cooperativei exportatoare Agrostoc.

La eveniment a participat și directorul regional a Asociației Donau Soja pentru Ucraina, Rusia și Belarus, Oksana Prosolenko. Aceasta a menționat că, una dintre piețele accesibile pentru soia moldovenească este cea ucraineană, cu condiția că va oferi un preț avantajos iar producătorii vor cultiva conform standardelor.

„Soia este una dintre cele mai rentabile culturi, acest lucru ar putea fi valabil și pentru Republica Moldova. În cadrul evenimentului am relatat experiența țărilor pe care le reprezint în cultivarea acestei culturi, dar și oportunitățile disponibile pentru fermieri. În primul rând, pentru producătorii de soia din Moldova o bună piață de desfacere ar fi Ucraina. Prețul pentru soia este influențat, în special, de prețurile globale, însă fermierul mai este afectat și de prețul stabilit pe piața locală, în cazul în care nu are posibilitatea de a exporta. Deci, în cadrul evenimentului au fost prezentate căile de acces pe piețele externe și care sunt cerințele necesare de respectat pentru a penetra aceste piețe. Există mai multe cerințe privind calitatea boabelor de soia, care nu sunt greu de respectat, principalele fiind conținutul de reziduuri de pesticide și lipsa organismelor modificate genetic. Dacă producătorii își doresc o colaborare de lungă durată, aceștia trebuie să respecte aceste condiții”.

‹ pub ›
‹ pub ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs. aici

‹ pub ›

Ultimele Subiecte

Prognoză: Carnea sintetică ar putea apărea pe piața UE peste doi ani

Consumul excesiv de carne obținută în urma creșterii intensive și industriale a animalelor este din ce în ce mai recunoscut ca o problemă serioasă....

Ce spune ANRE și Consiliul Concurenței în legătură cu creşterea preţurilor la carburanţi

În conformitate cu modificările operate la Legea privind piaţa produselor petroliere, ANRE spune că titularii de licenţă stabilesc şi modifică de sine stătător preţurile...
‹ pub ›

Video

Alte Subiecte

‹ pub ›