‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFOTO. Cele mai eficiente metode organice de fertilizare a solului, prezentate în cadrul unui...

FOTO. Cele mai eficiente metode organice de fertilizare a solului, prezentate în cadrul unui seminar la Olișcani

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În ultimele decenii, din cauza lucrărilor excesive, lipsei fertilizărilor organice și nerespectării asolamentelor, o bună parte din solurile din țară au degradat considerabil, gradul de bonitate și fertilitatea reducându-se considerabil. Una dintre principalele responsabilități pe care ar trebui să și-o asume producătorii, este asigurarea sănătății solului prin menținerea activității microorganismelor și îmbunătățirea fertilității.

Dacă producătorii sistemului convențional administrează îngrășăminte minerale pentru asigurarea productivității culturilor, cei din sistemul ecologic aplică practici mai deosebite pentru asigurarea vieții solului. Una dintre acestea fiind fertilizarea cu îngrășăminte verzi și compost.

În acest an, unica Cooperativă a fermierilor ecologici din țară, a beneficiat de un echipament performant de compostare a solului, iar rezultatele utilizării acestuia au fost prezentate recent în cadrul Zilei Câmpului – Fertilizarea în agricultura ecologică, organizată de proiectul People in Need Moldova.

‹ adv ›

„Ne propunem să susținem fermierii ecologici, dar și pe cei ce aplică bunele practici de producere. Semănarea culturilor pentru îngrășăminte verzi, administrarea compostului și a gunoiului de grajd fermentat contribuie la îmbunătățirea fertilității solului. În cadrul evenimentului, fermierii au văzut cum corect sunt semănate și încorporate în sol îngrășămintele verzi, ce efect au acestea asupra culturilor. Totodată, a fost administrat compostul în sol. Am prezentat câteva platforme demonstrative ce includ culturi intercalate,  succesive. Scopul este de a prezenta mai multe modalități de fertilizare a solului, care aduc doar beneficii și stimulează activitatea microorganismelor. Totodată, compostul a fost produs datorită echipamentului de compostare, de care a beneficiat prima Cooperativă a producătorilor ecologici din Moldova. În primăvară urmează să efectuăm analiza solului pentru a determina care este aportul acestor îngrășăminte”, ne-a relatat Ala Ionescu, manager de proiect, People in Need Moldova.

Gazda evenimentului, dar și cel ce testează deja de mai mulți ani diferite culturi utilizate ca îngrășăminte verzi este Alexei Micu, MICU & CO. Acesta practică agricultura ecologică împreună cu tatăl său, implementând practici ce permit îmbunătățirea structurii solului.

„Am testat diferite metode de fertilizare a solului în cadrul întreprinderii, iar acum e timpul să prezentăm unele din rezultate. Am semănat hrișcă cu mazăre pe data de 26 iunie, iar acum acestea au fost încorporate în sol. Am semănat și culturi intercalate la porumb pentru a determina eficiența acestora, iar în cadrul evenimentului am realizat însămânțarea câmpului cu muștar, care urmează să fie încorporat în sol ca îngrășământ verde peste câteva luni. Totodată, în acest an, împreună cu mai mulți membri ai cooperativei am beneficiat de un echipament de compostare, ce ne-a permis producerea compostului conform tehnologiei. Am realizat amestecul în luna mai, iar în luna iunie deja era gata și acum l-am încorporat în sol. Toate aceste experiențe ne permit să identificăm care sunt cele mai bune specii pentru îngrășăminte verzi pentru zona noastră, perioada optimă în care acestea trebuie semănate și încorporate în sol. Avem deja rezultate frumoase obținute în anii precedenți în care am semănat îngrășăminte verzi, cum ar fi muștar sau hrișcă, iar solul arată mai bine acum, are o structură mai bună. Vom continua să lucrăm asupra îmbunătățirii fertilității acestuia, aplicând metode inofensive pentru mediu”, a spus Alexei Micu.

‹ adv ›

Pe parcursul evenimentului, Boris Boincean, doctor habilitat, profesor cercetător, promotor al ştiinţei agrare durabile în Republica Moldova a vorbit producătorilor despre importanța fertilizării solului cu materie organică, care sunt principiile unei fertilizări eficiente, menționând că „solul este un organism viu și trebuie tratat corespunzător”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›