‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFOTO. Constituirea Reţelei Naţionale pentru Dezvoltarea Rurală. Care vor fi beneficiile ei

FOTO. Constituirea Reţelei Naţionale pentru Dezvoltarea Rurală. Care vor fi beneficiile ei

‹ adv ›
‹ adv ›

În cadrul adunării de constituire a Reţelei Naţionale pentru Dezvoltarea Rurală din Moldova (RNDRM), care a avut loc la data de 29 iunie curent, au fost alese organele de conducere. Scopul reţelei nou create este de a îmbunătăţi condiţiile de trai şi de muncă a populaţiei rurale, dar şi implementarea noilor politici agro-rurale. Evenimentul a reunit reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale şi locale, membri ai Organizaţiilor Societăţii Civile, producători agricoli şi reprezentanţi din alte sectoare economice.

Secretarul general de Stat al MADRM, Iurie Uşurelu, a comunicat despre importanţa lansării proiectului şi experienţa europeană a reţelelor similare.

„Crearea reţelei reprezintă deja un prim succes, astfel MADRM va avea un partener de dezvoltare a agriculturii din ţara noastră. Orice politică sau regulament necesită o expertiză a sectorului în întregime, care va fi posibilă datorită proiectului. În UE reţeaua este activă de mai mulţi ani şi înregistrează rezultate bune. Doar discuţia directă, profesională poate aduce soluții, astfel se va asigura conlucrarea eficientă cu toţi beneficiarii reţelei, inclusiv şi delegaţia UE care a finanţat şi ghidat acest proiect. Agricultura constructivă se poate dezvolta doar într-un mediu modern. Imediat după lansarea platformei vom simţi conlucrarea cu societatea civilă şi vom putea crea un viitor frumos”, a spus Iurie Uşurel.

Marco Gemmer, şeful adjunct al Secţiei proiecte a Delegaţiei UE în Republica Moldova, a explicat care sunt oportunităţile obţinute după constituirea Reţelei.

„Scopul nostru este de a susţine proiecte şi activităţi care au menirea de a sprijini cetăţenii într-un mod vizibil şi concret. Planificăm să oferim o şansă tuturor cetăţenilor şi să dezvoltăm această ţară prin intermediul unei colaborări eficiente. Dorim să vedem că politicile au un impact real, sunt create mai multe locuri de muncă şi posibilităţi pentru creșterea economiei. Dezvoltarea rurală este un proces îndelungat şi greu, însă nu şi imposibil. Vom crea un cadru permanent pentru a facilita dialogul dintre toate instituţiile şi organizaţiile ce activează în ţară. Susţinem proiecte de care, într-un final, va beneficia întreaga societate”, a menţionat Marco Gemmer.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova, Valeriu Cosarciuc, a prezentat documentul de poziţie pentru Dezvoltarea Reţelei Rurale din Moldova accentuând obiectivele propuse spre realizare.

„Este importantă întrunirea de constituire a RNDRM, şi mai important este faptul că, se va implica şi societatea civilă în dezvoltarea rurală. Reţeaua va facilita dezvoltarea politicii dintre părţi, consolidarea capacităţilor la nivel local şi regional, promovarea serviciilor de informare. Strategia Naţională de Dezvoltare Rurală se află în stadiul de revizuire. După 3 ani de implementare activă am obţinut rezultate bune. În luna martie curent, a fost organizat un tur, pe parcursul căruia, am făcut consultări publice regionale şi am vorbit despre realizările şi planurile pe viitor. Reţeaua ar permite să menţinem tinerii în ţară, să le oferim locuri de muncă şi un stimul inedit pentru a desfăşura activitatea de antreprenoriat. Se va crea o colaborare intensă între fermieri, guvern şi programe de finanţare. În contextul suportului acordat pentru tineri, femei şi micii producători, au fost propuse plăţile în avans şi instruirea unei prime de instalare pentru familiile tinere, care doresc să investească şi să locuiască la sate”, a explicat Valeriu Cosarciuc.

Iurie Hurmuzachi, director adjunct al Federației Naționale a Agricultorilor Agroinform crede în puterea acestui proiect şi în viitorul prosper al ţării.

‹ adv ›

„Scopul acestei activităţi este de a dezvolta agricultura în spaţiul rural. Ideea nu este nouă, însă a necesitat mult timp pentru a se identifica soluţii. Avem nevoie de aşa o platformă, care ar face o analiză complexă a problemelor agro din spaţiul rural şi o sinteză pentru a găsi soluţii cât mai raţionale. Datorită reţelei se va efectua o expertiză independentă şi sigură. Suportul continuu acordat pentru agricultori, locuitori ai spaţiului rural, pentru atragerea investitorilor şi desfăşurarea activităţilor comune are un rol important şi permite realizarea proiectelor. Am propus îmbunătăţirea regulamentului de subvenţionare, iar MADRM a examinat propunerea şi urmează depunerea şi implementarea dispoziţiei. Aşteptăm doar schimbări pozitive în agricultură şi spaţiul rural”, a spus Iurie Hurmuzachi.

În activitatea sa, Reţeaua Naţională pentru Dezvoltare Rurală va respecta principiile de Democraţie internă, Activism civic, Transparenţă, Responsabilitate, Solidaritate, Toleranţă şi Onestitate reprezentând o forţă mobilizată pentru dezvoltarea rurală. Memorandumul de înțelegere pentru crearea și funcționarea Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală din Moldova a fost semnat de circa 150 de reprezentanți.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii