După șase ani de muncă în Israel a deschis o afacere în Moldova. Visa la un ranch, un ranch în stil european. Doar că, birocrația și corupția din Moldova nu-l lasă să se dezvolte.
Așa se face că, de la an la an, dezamăgirea este tot mai mare, iar gândul să lase totul baltă și să emigreze într-o altă țară îl cuprinde tot mai des. Este istoria lui Tudor Sava, locuitor al raionului Ialoveni.
În anul 2006, Tudor Sava a mers în Israel la muncă, pentru a oferi soției și celor doi copii un trai decent. Și pentru că, întotdeauna a visat să-și aibă familia alături, la scurt timp l-a urmat și soția, lăsând acasă doi copii minori.
„Inițial am mers singur în Israel. Dorul de casă era foar mare. Eram conştient că nu putem rezista așa toată viața. Așa că am decis să vină și soția ca să reușim să strângem mai repede niște bani, cu scopul de a deschide o afacere în Moldova. Mă gândeam la un viitor pentru copii, un viitor alături de familie”, începe Tudor Sava.
Soții Sava au muncit cot la cot șase ani în Israel. În 2012, cu banii agonisiți au deschis o mini-fermă de creștere a bovinelor și a iepurilor.
„Dintotdeuna mi-am dorit să am mini-ferma mea. Planul l-am făcut ani de zile. În 2012, am cumpărat un teritoriu de un hectar și jumătate lângă satul Bardar. Voință aveam, de muncă nu am fugit niciodată… trebuia doar să treacă timpul ca afacerea să meargă”, adaugă Tudor Sava.
„Amplasarea fermii este foarte bună. Este lângă traseu, aproape de Chișinău. Noi intenționam să construit aici pe loc un mini-magazin de unde oamenii să cumpere carne proaspătă și produse lactate. Ne gândeam să ne orientăm spre produse ECO, fiindcă în zilele noastre nu prea găsești produse ecologice”, adaugă Elena Sava.
Tânărul antreprenor spune că, din start a aplicat la programul PARE 1+1 de unde a beneficiat de un suport financiar în valoare de 200 de mii de lei, dar și de instruirea necesară pentru inițierea unei afaceri.
„Totul a fost foarte simplu. Am aplicat la proiect, iar în decurs de trei luni am și primit banii. Din cei 200 de mii de lei am cumpărat un tractor și o remorcă. Pe lângă bani, am beneficiat și de cursuri. Timp de trei săptămâni am mers la cursuri unde am fost instruit amănunțit despre deschiderea afacerii”, continuă Tudor Sava.
În primul an, în mini-ferma familiei Sava au fost crescuți 400 de iepuri, 27 de viței și două vaci de rasă Moldovenească. Un an mai târziu, numărul vițeilor a ajuns la 35, la fel și numărul iepurilor a fost în creștere.
„Din start am construit un sarai de iarnă pentru viței. 20 de mii de euro m-a costat. Dar este făcut calitativ, conform standardelor europene. Am făcut fântână ca să nu depind de cineva. Trebuia doar să tragem canalizare și lumină”, adaugă Tudor Sava.
Soții Sava au creat și locuri de muncă.
„Aveam șase angajați. Totul era oficial. Achitam impozite, taxe. M-am gândit să fie totul legal ca să nu am probleme”, adaugă Elena Sava.
Afacerea parcă a început bine, doar că, în Moldova, provocările sunt mult prea mari pentru antreprenorii care nu sunt sprijiniți politic.
„În total, am investit 1 milion 800 de mii de lei. Credeți-mă că 70 la sută din acești bani i-am cheltuit doar pe documente. Peste tot trebuie să dai bani – bani mari. Nu mai zic de nopțile dormit pe la ușile Ministerelor responsabile. Nimeni nu se uită la tine, nimeni nu ridică un deget dacă știe că nu va scoate bani din tine. Și culmea este că, nimeni nu-ți zice direct cât trebuie. Toți te poartă pe drumuri până când tu să te dai bătut și le dai mită”, spune Tudor Sava.
Iar impedimentele sunt puse de cei care, de fapt, ar trebui să te ajute.
„De mai bine de un an umblu pe drumuri ca să mi se elibereze proiectul pentru canalizare. De la Ministerul Mediului mi-au întors înapoi proiectul meu, proiect care m-a costat 5000 de lei. Luni de zile nu mi s-a dat nicio explicație de ce nu este bun. Doar mi s-a dat refuz. Neoficial, angajați de la etajul trei al Ministerului mi-au spus că mă pot ajuta doar că mă va costa 2000 de euro. Culmea este că ei nu vor să-mi dea nicio factură, iar în caz de vreun control nu răspund cu nimic. Practic ei te obliga să le dai mită. Ei nu știu cât de greu se fac 2000 de euro. Eu nu am de gând să dau mită”, adaugă Tudor Sava.
Și sumele nu se opresc aici.
„Ca să trag lumină de la traseul care este foarte aproape, trebuie să achit 150 de mii de lei. Aceștia sunt bani mari pentru un tânăr antreprenor. Niște preţuri de ți se ridică părul măciucă”, adaugă Tudor Sava.
Așa că, antreprenorul a fost nevoie să lase afacerea în administrarea soției și să se întoarcă înapoi în Israel pentru a agonisi bani.
„Totul este foarte scump. Banii s-au terminat. M-am întors înapoi în Israel ca să nu dăm faliment. Deoarece a rămas doar soția, am fost nevoit să vând toți iepurii și toți vițeii. Am dat afară și toți angajații, deoarece nu mai avea rost să-i ţinem”, adaugă Tudor Sava.
Așa că, în prezent, în ferma familiei Sava găsim doar șapte vaci și opt viței. Animalele au rămas în grija soției pe care o ajută o rudă apropiată.
„Nu are rost să ținem mai mult. Kilogramul de carne de vită este 23 de lei. Foarte puțin… ținem aceste vaci ca să nu închidem totul. Produsele lactate le vând de acasă. Păcat…vacile sunt foarte bune, dau mult lapte. Dar altfel nu putem”, adaugă Elena Sava.
Tudor spune că îi vine gândul să renunţe la tot și să emigreze cu familia în Israel, acolo unde se simte mai puțin străin decât acasă.
„Aici muncesc în construcții. Este greu, lucrez când afară sunt 43 de grade. Este mult de lucru, dar și se plătește bine. Eu am venit aici cu scopul să mai adun bani ca să termin ferma, dar când văd toate impedimentele, tot mai des îmi vine gândul să renunț la tot. Fiindcă în ferma de acasă investițiile sunt foarte mari, dar când îmi voi scoate eu banii, având în vedere că kilogramul de lapte este 3 lei și 75 de bani? Mai așteptăm până în primăvară, să vedem dacă sunt schimbări”, adaugă Tudor Sava.
Așa se întâmplă când politicile pentru tinerii antreprenori arată bine doar pe hârtie sau la televizor. Realitatea este însă mult mai dură.
Sursa: unimedia.info
Autor: Silvia Zavadovschi
Da, iaca, anume acestea-s fapte ( birocratie, minciuni, escrocherii, raideri) da nu vorbe! Acesta-i adevarul dar nu ceia ce spun la TV. Guvernantii vor sa-i aduca acasa pe cei plecati peste hotare doar pentru a-i deposeda de banii munciti acolo. Nici nu stiu sa va consolez sau sa va invidiez?. Eu am 20 ani de activitate aici, conform legislatiei, si multe lucruri nu m-i le pot permite-fiindca sistemul e favorabil doar pentru cei smecheri-unul cinstit nu poate agonisi nimic in tara asta- se duc toti banii pe multe chestii birocratice inventate de Stat. Acum cu mult amar constat, ca am ratat cindva sansa de a pleca. D-voastra macar ati avut ocazia sa vedeti rodul muncii in valoare de bani,aveti macar unde sa emigrati, pe cind noi-cei de acasa- creduli de fire, ascultind „povestile” politicienilor, din 95 incoace am sperat la un viitor mai bun, dar s-a dovedit ca am fost si mai suntem inca ostatici acestui sistem corupt dar foarte viclean- ne prostesc cu diferite promisiuni, cresteri de salarii, cadouri la nastere. Cindva, pe timpul sovetic, parintii ne ziceau sa mergem la studii- sa facem o profesie-sa plecam din sat la oras-ei nu doreau sa repetam soarta lor. Acum noi practic suntem impusi sa ne trimitem copii peste hotare, sa-i salvam ca sa nu repete soarta noastra. Asta-i adevarul- crunt, dur dar adevar. Asa ca mai incercati- daca ati mai adus ceva bani- poate se va primi ceva, dar eu va dau un sfat- luati familia si mergeti acolo unde v-i se pretueste munca si nu va hartueste moral nimeni- aici deja stau la guvernare feciorii celor care ne-au hranit doar cu promisiuni, apoi vor fi nepotii- si tot asa… unii cu posturi, venituri enorme se vor ghiftui in bogatie si vor ride de restul, adica de popor. Mult succes!