‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 7 mai, 2024
15 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFOTO. Drumeţii, trasee de observare a păsărilor şi cicloturism - noi opţiuni pentru turişti...

FOTO. Drumeţii, trasee de observare a păsărilor şi cicloturism – noi opţiuni pentru turişti la Orheiul Vechi

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Trasee de observare a păsărilor, drumeţii şi cicloturism – toate acestea vor fi accesibile pentru turiştii ce vor alege drept obiectiv Rezervaţia cultural – naturală Orheiul Vechi. Activitatea este implementată de Mişcarea Ecologistă din Moldova, în cadrul proiectului Comunitate responsabilă – peisaj terestru conservat, cu susţinerea Programului de Granturi Mici al GEF şi Proiectului de Competitivitate în Moldova.

Doina Nistor, directoarea Proiectului de Competitivitate din Moldova, prezentă la evenimentul de inaugurare a amintit despre principalele realizări a Proiectului, menţionând că datorită efortului depus Moldova a intrat în topul „10 destinaţii turistice europene ce merită vizitate”, chiar dacă cu 4 ani în urmă a fost declarată „ţara cea mai puţin vizitată din Europa”.

FOTO: infomarket.md

„ În Republica Moldova turismul este un potenţial economic neexplorat, dar care creşte cu ritmuri extraordinare şi se face cunoscut peste tot în lume. Ce caută turiştii în Republica Moldova? Pe lângă vinuri şi experienţe culturale aceştia îşi doresc o activitate. Astăzi, la Orheiul Vechi care este cea mai vizitată locaţie tursitică din țară, peste sute de mii de turişti, anual, vin aici. Am lansat trei experienţe noi care ţin de drumeţie, ciclism şi observarea păsărilor. Acestea completează, într-un mod organic, experienţa turistului în această zonă şi le permită să petreacă mai mult timp într-un mod interactiv. Republica Moldova este o destinaţie tursitică recomandată în 2018 de New York Post, Tripadvisor şi National Geografic. Turiştii de pretutindeni caută destinaţii noi, iar noi putem cu brio să facem concurenţă altor destinaţii turistice”, a adăugat Doina Nistor.

În cadrul vizitei de prezentare a traseelor s-a făcut un popas la pensiunea „Anişoara” din satul Trebujeni, ce se află în renovare. Ion Stamati, gazda acesteia spune că, de la gândul de a repara cuptorul şi a primi turişti pe lejancă, a ajuns la un proiect ambiţios de peste un milion de lei.

„M-am inspirat de la vecinii care primeau turişti şi au fost ajutaţi să-şi dezvolte afacerea. Ne-am dorit mult să deschidem şi noi o afacere la ţară. Am avut deja turişti, vin și prieteni din străinătate, dar suntem la etapa renovării. Am beneficiat de un grant din partea Proiectului de Competitivitate din Moldova în valoare de 300 de mii de lei. Restul cheltuielilor sunt suportate datorită susţinerii copiilor care sunt plecați în străinătate. Sper că se vor întoarce acasă când vom finisa lucrările. Vom deschide şi un restaurant cu o capacitate de 100 de persoane şi o cramă unde vizitatorii vor putea gusta vinurile produse de noi. Împreună cu designerul va fi elaborat un concept ce va permite să păstrăm autenticitatea rurală, folosind elemente de lemn şi paie”, a explicat Ion Stamati.

O altă pensiune din satul Trebujeni, ce-şi desfăşoară activitatea cu succes este „Casa din Luncă”. Oxana şi Adrian Benzing sunt proprietarii acesteia şi au renovat pensiunea acum un an, iar în sezonul cald, au avut doar o singură zi liberă, din cauza fluxului continuu de turişti.

„Casa din Luncă este prima pensiune rurală deschisă în satul Trebujeni. Acum agropensiunea are şi un sistem de încălzire instalat, graţie suportului USAID şi Suediei, astfel, turiştii ne pot vizita liniştit şi în sezonul rece al anului. Pentru a oferi experienţe autentice, am cumpărat biciclete, o căruţă pentru a vizita traseele şi o barcă cu care turiştii pot naviga râul Răut, astfel, vor obţine o experienţă autentic moldovenească. Acum construim în mahala încă o agropensiune”, a spus Oxana Benzing.

‹ adv ›

Moldova se deosebeşte prin cultura inedită şi patrimoniul bogat, fiind renumită pentru ospitalitatea caldă, un argument solid în susţinerea unei economii turistice de succes. Principalele atracţii turistice constituie, de fapt, patrimoniul Moldovei, a vinurilor, gastronomiei şi a vieţii rurale.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›