Circa 35 de producători de caise din Republica Moldova au participat, la data de 23 mai curent, la Ziua câmpului cu tema efectuarea operațiilor în verde la pomii tineri de cais și fertilizarea livezilor intensive de cais, care s-a desfășurat la Compania „Prodcar SRL” din satul Negureni, raionul Telenești.
Organizatorii evenimentului, Proiectul Agricultura Performantă în Moldova în parteneriat cu Asociația „Moldova Fruct”, l-au avut în calitate de invitat pe Samuele Caroli, expert internațional în producerea caiselor în livezile moderne, Italia, care a ținut să amintească că este la cea de-a doua vizită în Republica Moldova și este bucuros să revadă producători cu care a discutat anterior despre livezile moderne de cais.
„Cum efectuăm corect lucrările în verde, rărirea și fertilizarea în livezile de cais, sunt întrebările pe care încerc să le explic și sper că experiența mea o să vă ajute să dezvoltați o livadă cu producții înalte și de calitate. Tăiatul în verde este o lucrare importantă, care trebuie realizată corect și la timpul potrivit”, a explicat expertul.
Iurie Fală, directorul executiv al Asociației „Moldova Fruct”, a menționat că prin intermediul seminarelor, organizate în colaborare cu Proiectul USAID/APM, participanții vor putea să cunoască posibilități reale de a crește productivitatea livezilor, dar și tehnologii ce vor permite obținerea recoltelor de calitate.
„Evenimentul organizat de Asociația ”Moldova Frut” cu suportul Poriectului USAID/Agricultura Performantă în Moldova face parte dintr-un șir de activități pe care le-am planificat anterior și corespund solicitărilor înaintate de membrii Asociației pentru a prezenta o experiență nouă în domeniul cultivării eficiente a caisului. Pentru a avea roade de calitate este necesar de a ajusta tehnologiile care sunt supuse multor riscuri și anume înghețurile târzii de primăvară. Cu suportul Programului APM am invitat expertul din Italia, care a demonstrat în practică cele mai bune practici în creșterea caisului. În anul curent, vom organiza un șir de evenimente prin care vom oferi membrilor Asociației posibilități reale de a crește productivitatea livezilor, de a aplica tehnologii și inovații pentru a fi competitivi și a putea concura la egal cu producătorii din Italia, Olanda, dar și alte țări care au o pomicultură înalt dezvoltată” a menționat, pentru Agrobiznes, Iurie Fală.
Nicolae Pascal, directorul Companiei „Prodcar SRL”, care are în gestiune 100 hectare de plantații multianuale, dintre care 50 ha sunt cu măr, 13 ha cu cais, 15 ha cu cireș, dar și alte culturi a ținut să specifice că dacă știi cum să produci roade calitative, găsești foarte ușor și cumpărătorul.
„Pentru înființarea livezilor am procurat materialul săditor din Germania, Italia , Franța. Nu procur din Moldova, pentru că nu sunt sigur de calitate. Aplic tehnologiile recomandate de profesorii din străinătate. Intenționăm pentru viitor să instalăm și sistemul anti-îngheț. Respectiv, pentru plantarea unui ha de caise vom cheltui aproximativ 25 mii euro. Conform calculelor, deja în anul patru ar trebui să ne recuperăm banii. Dacă este un an bun, iar livada este îngrijită corespunzător de pe un pom ar trebui să adunăm circa 30 kg de caise. 95% din producția recoltată este exportetă pe piața din Federația Rusă, Belarus, am testat, în anul trecut și piața din România și am constatat că este o piață interesantă. Avem 40 de angajați, dar când începe sezonul de recoltare apelăm la zilieri. Vârsta medie a lucrătorilor din gospodărie este de peste 55 ani, tineret nu am practic, mă tem că în 10 ani o să fim nevoiți să importăm forțe de muncă. La culesul cireșelor am nevoie de aproximativ 150-160 de oameni/zi, la măr 100 de persoane. Pentru cei care doresc să investească în agricultură le-ași spune să se gândească la această problemă de la faptul unde va vinde producția, cum să realizeze roade de calitate și doar după ce găsește răspuns la aceste întrebări să investească. Dar pur și simplu să investească pentru că a auzit că se pot face bani, nu vor avea succes. În agricultură, dacă investești puțin pierzi totul, trebuie să investești mult ca să poți să câștigi puțin. Dacă ai o producție de calitate nu există nici o problemă cu comercializarea”, a constatat Nicolae Pascal.
Un tânăr producător din satul Colicăuți, raionul Briceni, ne-a spus că datorită părinților, astăzi este acasă implicat într-o afacere pe care o vede de perspectivă.
„Avem în gestiune 26 hectare de cais, dintre care 16 ha sunt pe rod și au fost plantați în anul 2005. Creștem soiuri autohtone, dar și soiuri procurate din Ungaria. Pe viitor planificăm să plantăm alte 5 ha de soiuri mai perforante și participăm la diferite seminare pentru a face o alegere corectă. Ne dorim o livadă bine organizată. Totodată, plnificăm să investim în post recotare și anume într-o linie de sortare. Condițiile de climă din Moldova și Italia sunt diferite, respectiv din informațiile prezentate vom aplica doar ceea ce este mai aproape de noi, ținând cont și de irigare, fertigare, dar și alte condiții. Pentru a planta un hectar de livadă de cais am investit aproximativ 3 mii euro. Consider că după 5 ani trebuie să recuperăm investițiile. Părinții se ocupă cu livezile de mai mulți ani și respectiv am decis să ma implic și eu în această afacere”, a comunicat Vadim Lupu, tânăr producător.
Caisele sunt tot mai solicitate pe piața internațională, iar prețul de export în UE ajunge până la 1,5 euro/kg. Iată de ce, tot mai mulți producători moldoveni sunt interesați să planteze livezi de cais soiuri noi.
Actualmente, în Republica Moldova sunt circa 4000 ha de livezi de cais, iar potrivit datelor AIPA, suprafețele plantate cu această cultură se extind anual, în medie cu circa 200 ha.
Comentarii