duminică, 22 decembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFOTO. Fermieri campioni cu Pioneer: TOP 3 recolte record de floarea soarelui obținute în...

FOTO. Fermieri campioni cu Pioneer: TOP 3 recolte record de floarea soarelui obținute în Moldova

Recomandate

Floarea soarelui este una dintre cele mai cultivate culturi de către fermierii din Republica Moldova. Iar pentru a înregistra profit pe măsură, ei optează pentru semințe de calitate și o tehnologie de cultivare, ce asigură condiții optime pentru dezvoltare. Seceta și temperaturile înalte au avut un rol important în acest an la formarea recoltei, iar pentru a minimiza impactul acestora, fermierii care au ales genetica Pioneer se pare că nu au dat greș. Drept dovadă sunt recoltele înalte și de calitate de peste 4 tone de semințe per hectar.

Rotaru Mugurel este fermierul care în acest an a înregistrat o recoltă record la cultura floarea soarelui. El a recoltat 4860 de kilograme de semințe per hectar. Producătorul susține că, secretul unei recolte înalte constă în alegerea hibrizilor pretabili pentru zona de cultivare și îngrijirea corespunzătoare a semănăturilor.

„În acest an, am însămânțat 70 de hectare cu floarea soarelui, dintre care 60 de hectare cu hibridul P64LE25 și restul cu P64LE99. Cea mai mare suprafață a fost semănată cu hibridul P64LE25, deoarece este rezistent la secetă și pretabil pentru câmpurile din nordul țării. L-am testat pe parcursul mai multor ani și s-a manifestat cel mai bine. Pentru câmpurile de floarea soarelui am ales premergătorul – grâu. Toamna, peste 2 săptămâni după recoltare am arat, iar la sfârșitul lunii octombrie am făcut o cultivație pentru a menține umiditatea solului. În primăvară am efectuat graparea pentru a nivela solul și a pregăti patul germinativ. Am semănat în perioada 12-13 aprilie, ținând cont de nivelul umidității din sol. Imediat după semănat am efectuat tăvălugirea solului cu tăvălugi netezi, pentru a asigura un contact mai bun dintre sol și semințe. Concomitent cu semănatul am încorporat 160 de kilograme NPK per hectar. Pentru a combate buruienile am erbicidat câmpurile în faza de 3-4 frunze cu erbicidul Express, norma de aplicare fiind 35 grame produs per hectar. Pentru a menține câmpul curat, am efectuat și o cultivație între rânduri. În faza de 12 frunze am administrat 70 de kilograme azot cu încorporare în sol, iar în faza de 12-14 frunze am aplicat microelemente pentru a asigura dezvoltarea normală a plantelor, apoi am administrat uree în cantitate de 5 kg/ha. Dăunători și boli nu au fost depistați în câmp, astfel, nu am efectuat tratamente. Sunt mulțumit de rezultatul obținut și anume, o recoltă medie de 4550 de kilograme de semințe per hectar și o recoltă record de 4860 kg/hectar. Pentru anul viitor, voi alege hibrizii Pioneer pe care deja i-am testat, dar și din cei pe care îi va propune compania”.

Pe locul doi la capitolul productivitatea semințelor de floarea soarelui s-a clasat fermierul Baeșu Viorel, proprietarul SRL DANISTAS-PLANT. Consideră că, pentru a obține rezultate pe măsura așteptărilor, fermierii trebuie să utilizeze semințe de calitate, să respecte termenul de semănat și tehnologia de creștere.

„În acest an, am semănat floarea soarelui pe o suprafață de 350 de hectare. Cea mai mare suprafață de 250 de hectare a fost semănată cu hibrizii Pioneer P64LE25 și P64LE99. Premergătorul a fost porumbul. Solul a fost prelucrat după tehnologia clasică. Astfel, pregătirea solului în toamnă a constat în efectuarea unei arături concomitent cu administrarea a 250 de kilograme NPK și 50 de kilograme de uree. Iar în primăvară am efectuat două cultivații și o grapare pentru pregătirea patului germinativ. Înainte de semănat am tratat semințele cu insecticid. Am respectat termenii optimi de semănat și am ținut cont de umiditatea solului. În perioada de vegetație am efectuat o tratare de prevenire cu fungicide și am administrat foliar de două ori microelemente cu insecticide pentru a combate dăunătorii. Erbicidarea a fost efectuată cu erbicidul Express. Nu am întâlnit probleme pe parcursul vegetației plantelor, acestea nu au fost atacate de dăunători sau boli. Cea mai mare recoltă obținută a fost de 4553 kg/hectar la hibridul P64LE99, iar recolta medie a fost de 3800 kg/ha. Ținând cont de rezultatele obținute, pentru anul viitor planific să semăn doar hibrizii Pioneer”.

Fermierul Mardari Ivan, proprietarul Bașcalean-Agro din Comrat s-a clasat pe locul 3 cu o recoltă record de 4100 kg/hectar. Acesta a semănat 380 de hectare de floarea soarelui cu semințe Pioneer optând pentru hibrizii P64LE25 și P64LL125. Susține că cel mai bine s-a manifestat hibridul P64LE25, astfel, neapărat îl va semăna și în anul viitor.

„În acest an, am semănat floarea soarelui pe o suprafață de 460 de hectare, dintre care 380 de hectare cu hibrizi Pioneer și anume: P64LE25 și P64LL125. Cea mai mare suprafață a fost semănată cu hibridul P64LE25 – 280 de hectare, deoarece îl consider unul dintre cei mai buni. În ceea ce privește tehnologia de cultivare, floarea soarelui a fost semănată după premergătorii porumb și grâu, solul fiind întreținut după tehnologia clasică. Am administrat sub arătura de toamnă 170 de kg/hectar amofos și după am efectuat nivelarea solului. Primăvara, concomitent cu semănatul, am administrat 160 de kilograme sulfamofos. Vara era planificat să administrăm 100 de kilograme de azot, însă lipsa precipitațiilor în perioada mai-iunie, a creat condiții nefavorabile pentru a efectua această lucrare. Pentru a combate buruienile am aplicat erbicidarea înainte de răsărire cu glifosat, iar erbicidul Express a fost administrat la apariția plantelor. În principiu, pe parcursul perioadei de vegetație nu au fost depistate buruiene, boli sau dăunători pe câmp, de aceea nu am aplicat tratamente suplimentare. Pentru anul viitor planificăm să semănăm 450 de hectare cu floarea soarelui, dintre care minim 350 de hectare cu hibrizii Pioneer. În acest an, cel mai productiv s-a dovedit a fi hibridul P64LL125 care a înregistrat o recoltă record de 4,1 tone/hectar. De aceea neapărat îl voi semăna și în anul viitor”.

Hibrizii de floarea soarelui de la Pioneer au un potențial de producție ridicat, cu un conținut ridicat de ulei în semințe, toleranți la majoritatea bolilor florii soarelui răspândite, precum și la problema majoră creată de parazitul Orobanche cumana (lupoaie) cu care se confruntă cultivatorii de floarea soarelui din țările poziționate în jurul Mării Negre. Rezistența și toleranța hibrizilor noi de floarea soarelui la lupoaie sunt factori determinanți în procesul de creare și selecție. Procesul de selecție și testare este făcut în condiții climatice similare cu cele în care acești hibrizi vor fi cultivați de către fermieri.

Citește și: TOP 3 recolte record de porumb obținute cu hibrizi Pioneer de producătorii din Moldova

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale