‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriFOTO. Gheorghe Moisa: „Un apicultor dedicat poate face miere și în stup și în...

FOTO. Gheorghe Moisa: „Un apicultor dedicat poate face miere și în stup și în buturugă”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Pasiunea pentru apicultură a convins o tânără familie din satul Pleșeni, raionul Cantemir, să înființeze, în anul 2014, prima stupină, formată din 10 familii de albini. Ceea ce părea a fi mai mult o afacere de suflet s-a transformat, prin multă muncă și dragoste într-o activitate de succes.

Stupăria familiei Moisa Gheorghe și Moisa Olga, numără, la moment, 100 de familii care sunt îngrijite cu multă pasiune și dăruire de toată familia, fiecare fiind responsabil de o anumită muncă. Se numesc apicultori de a doua generație, pentru că grija pentru albini s-a transmis de la tătăl, care este sivicultor și avea câteva stupuri.

„Ne ocupăm cu apicultura încă din copilărie, dar ne-am inițiat afacerea în anul 2014. Tatăl meu avea câțiva stupi, eu și soția eram angajați la o companie. Dar am realizat că nu putem să lăsăm albinele, așa că am început totul de la 10 familii pe care le-am luat de la tata. Peste o anumită perioadă am luat un credit pe care l-am investit în majorarea numărului de albini. Am decis împreună cu familia că pentru a avea un venit, care să ne ajungă, trebuie să dispunem de cel puțin 50 de familii de albine, astfel că am apelat iarăși la un credit. Am înțeles că pentru acele 50 de familii nu se merită să faci atâtea cheltuieli pentru transport ca să le ducem în câmp, astfel că trebuie să ai cel puțin 100 de familii. Așa, încetul cu încetul am crescut”, a declarat, pentru Agrobiznes, Gheorghe Moisa.

‹ adv ›

A apelat și la subvențiile oferite de către stat prin intermediul AIPA. În anul 2016, a primit 30% din suma investită în procurarea utilajului.

„Investim mult în viitorul nostru, pentru că ne dorim să creștem copii aici acasă și credem că și în Moldova se pot face lucruri frumoase și de succes. Ne informăm continuu, participăm la diferite Programe și Proiecte. Am obținut și subvenții de la stat, cam 30% din suma pe care am cheltuit-o pentru cumpărarea utilajului necesar. Deja în anul curent se oferă 50% și 15% pentru tinerii antreprenori”, a explicat apicultorul.

Are 2 angjați permanenți, dar apelează și la munca sezonierilor atunci când este nevoie de transportat stupii în câmp. Recunoaște că e destul de complicat să găsească oameni la muncă pentru că un lucrător priceput trebuie motivat, altfel pleacă.

„Planificăm, odată cu majorarea numărului de familii, să angajăm la muncă permanentă pe acei care întradevăr se pricep și știu cum se lucrează cu albinele. Suntem încă plini de energie, dorință de a realiza lucruri mari și atragem tinerii care gândesc la fel ca noi”, ne-a spus Gheorghe.

Albinele din prisaca tânărului sunt de tipul Caucaziene și Buckfast și ne-a spus că este important ca să deții mai multe tipuri petru că fiecare își are caracteristicile sale.

„Eu sunt de părerea că apicultorul care este un apicultor dedicat poate face miere și în stup și în buturugă, mai puțin contează ce albini are. Astfel că, apicultorii trebuie să știe că sunt multe riscuri în acest domeniu. Afacerile în apicultură sunt cele mai riscante. Prima încercare vine atunci când se procură familiile de albini, trebuie să fii sigur de unde procuri, după care fiecare apicultor trebuie să cunoască modalitățile de amplasare în câmp a stupilor, dar și modul de transportare”, a mai explicat apicultorul.

‹ adv ›

Întrebată cum a reușit să îmblânzească albinele și dacă e ușor pentru o femeie să fie apicultor, Olga Moisa a răspuns:

”Am reușit să le îmblânzesc cu multă dragoste, iar primul ac a fost cel mai dureros. Până la urmă sunt niște înțepături dulci”.

Mierea este foarte solicitată, iar tânărul ne-a explicat că de obicei încheie contracte din timp pentru comercializarea produsului, deși sunt și excepții.

„Să fie miere, că cumpărători avem. În anul trecut, de exemplu, am comercializat toată mierea direct din câmp. De obicei încheiem contracte din timp. Prețul de comercializare este diferit în dependență de tip. Poliflora am vândut-o cu 35 lei/kg, iar cu 80 lei/kg mierea de salcâm”.

‹ adv ›

Pentru toți cei care doresc să-și inițieze o afacere ”dulce”, Gheorghe Moisa are următorul îndemn:

„Tinerii care își doresc o afacere apicolă trebuie să nu se gândească, dar să treacă la fapte fiind conștienți că este nevoie de muncă, dar și de dragoste față de ceea ce faci. Pe parcurs o să existe multe riscuri, dar doar atunci când ești pregătit poți face față încercărilor. Se merită, până la urmă toate eforturile, pentru că Moldova dispune de resurse care nu sunt în alte țări”, a conchis tânărul apicultor.

Tânăra familie Moisa se numără printre cei 30 de apicultori selectați în cadrul apelului de granturi pentru inițierea unui program demonstrativ și educativ la tema stupilor verticali lansat de Proiectul USAID/APM și a beneficiat de 80 de stupi verticali.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›