‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaIdei inovatoare ale olandezilor în fermele de vaci cu lapte

Idei inovatoare ale olandezilor în fermele de vaci cu lapte

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Ferme model găseşti doar acolo unde există fermieri progresişti care transpun în practică idei inovatoare, ce pot fi preluate şi de către alţii.

Anto Stokman, fermier olandez, a inovat un sistem în care vacile de lapte, din ferma sa, decid singure când dau lapte, când merg afară sau când se întorc la iesle să mănânce.

În fermă sunt respectate aspectele cheie ce privesc siguranţa alimentară, sănătatea şi bunăstarea animalelor. Ferma a primit din partea Departamentului de Mediu al Guvernului olandez premii pentru cele mai bune soluţii de protecţie a mediului.

‹ adv ›

Anton a introdus mulsul robotizat cu 14 ani în urmă, prin care vacile au ales momentul mulsului. Această tehnologie a îmbunătăţit producţia de lapte şi de sănătate a animalelor, reducându-se numărul de celule somatice. S-a eliminat, de asemenea, forţa de muncă necesară mulsului.

Paturi duble cu perenă de apă au fost instalate în adăpost, mai ales că vacile trebuie să se întindă 10-12 ore pe zi. Pe lângă confortul sporit patul de apă rămâne igienic şi mult mai curat decât celelalte sisteme de odihnă.

Săptămânal vacile fac băi la picioare, după care primesc şi o îngrijire specială a copitelor. În sezonul de vară o păşune bine întreţinută stă la dispoziţia vacilor, oferându-le o nouă alegere.

‹ adv ›

Stokman foloseşte, în fermă, sistemul COWEL, un program de calculator care evaluează starea de sănătate şi de bunăstare a vacilor. Astfel, programul a înregistrat un scor de 265 puncte pentru ferma lui Anton, dintr-un maxim posibil de 313 puncte.

34 de hectare de câmpuri naturale asigură gâştilor sălbatice migratoare condiţii de păscut pe perioada de iarnă. O altă inovaţie a lui Anton este podeaua anti-alunecare prin care s-au redus emisiile de amoniac cu 30 %, iar lamele de caucic, fixate de beton, oferă o suprafaţă moale pentru ca vacile să se deplaseze în condiţii corespunzătoare.

Sursa: gazetadeagricultura.info

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›