vineri, 22 noiembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFOTO. Impresii de la prima ediție a expoziției Ziua Fructelor, desfășurată în livada Domultera...

FOTO. Impresii de la prima ediție a expoziției Ziua Fructelor, desfășurată în livada Domultera SRL

Recomandate

Expoziția specializată de tehnică și inovații pentru pomicultură Ziua Fructelor, organizată în premieră în Republica Moldova, a adunat, în livada Domultera SRL, din satul Domulgeni, raionul Florești, mai mult de 300 de participanți interesați de dezvoltarea sectorului horticol. Agrobiznes a fost Partener Media al evenimentului.

Organizatorii, Asociația Moldova Fruct a adunat la un loc producătorii de fructe, furnizorii de inovații și tehnologii pentru a dezvolta un dialog deschis și a realiza un schimb de experiență.

Iurie Fală, directorul executiv al Asociației Moldova Fruct, a apreciat interesul manifestat și prezența în număr atât de mare a fermierilor care sunt implicați direct în sectorul de producere a fructelor.

„Este prima ediție a expoziției profesionale de tehnologii și inovații în sectorul de fructe. Moldova Fruct și-a propus să faciliteze dialogul dintre producători și furnizorii de inovații și tehnologii pentru a realiza discuții profesionale și nu în ultimul rând pentru a avea un schimb de experiență. De asemenea, ne-am propus să familiarizăm tinerii producători cu tehnologiile avansate și inovațiile, care există, în prezent, în sectorul pomicol. Vizitatorii au putut să asiste la un program vast atât de discuții profesionale, cât și de prezentări teoretice și practice nemijlocit în livezile de măr și cireș. În cadrul expoziției, organizată cu suportul partenerilor Proiectul Livada Moldovei, BioProtect, Bayer dar și alte 30 de companii au fost expuse echipamentele tehnice și tehnologiile, care vin în suportul celor care își doresc un business agricol în sectorul pomicol”, a menționat, pentru Agrobiznes, Iurie Fală.

Aliona Mandati, administratoarea Companiei Domultera și fondatoarea Cooperativei de întreprinzător Select Fruit, dar și gazda expoziției, a comunicat că conceptul evenimentului a fost preluat de la colegii de peste hotare și adaptat condițiilor din țara noastră.

„Expoziția specializată este destinată producătorilor începători, care au nevoie de informații pentru a putea să-și dezvolte propria plantație. Ne-am propus să motivăm și să încurajăm tinerii producători și astfel să le transmitem mesajul că totul este posibil. Am invitat companiile de produse de uz fitosanitar, tehnică destinată acestui sector, inputuri și producătorii de fructe. Sunt deschisă pentru a mă împărtăși cu experiența mea, cu greșelile și reușitele. Aș fi foarte bucuroasă dacă dintre toți cei prezenți, ar fi un număr cât de mic de tineri care să-și asume riscurile și să aplice ceea ce au văzut astăzi în cadrul expoziției și să înființeze o livadă mult mai reușită decât cea pe care o dezvolt eu”, a spus antreprenoarea.

Igor Copacinschi, reprezentantul Companiei Bayer, sponsor al actualei ediții, a remarcat că gama de produse destinate sectorului de producere a fructelor vin în sprijinul producătorilor care își doresc roade de calitate. Iar acei care deja au inclus în schemele de protecție produsele companiei s-au convins de eficacitatea acestora.

„Consider evenimentul de astăzi unul important nu doar pentru producătorii din pomicultură, dar în general pentru Republica Moldova. Bayer vine în suportul fermierilor care își doresc să realizeze roade de calitate, iar cei mai de succes pomiculturi au incluse în schemele de protecție produse Bayer. Apreciem organizarea evenimentului și considerăm că ar trebui să devină unul tradițional. Suntem alături de producători oferind produse, dar și un management al utilizării corecte pentru a avea rezultate potrivit așteptărilor, calitate, cantitate și cât mai puține reziduri în fructe. Promovăm aplicarea produselor care ne permit să obținem recolte cu reziduri minime, astfel ca să putem fi competitivi pe piețele europene”, a specificat Igor Copacinschi.

Valeriu Streleț, fondatorul BioProtect, a specificat importanța parteneriatelor cu producătorii pentru a dezvolta sectorul pomicol din țara noastră

.„Pentru BioProtect sectorul pomicol este unul foarte important pe motivul că noi avem experiența necesară, avem 12 manageri regionali cu performanțe în protejarea sectorul pomicol și creșterea recoltelor de calitate. Recent, am devenit membri ai Asociației Moldova Fruct și având în vedere că este o premieră organizarea acestui eveniment în câmp am acceptat fără rezerve să fim și sponsorii acestei expoziții. Pentru viitorul apropiat, ne propunem să demonstrăm tuturor fermierilor că soluțiile și produsele livrate de BioProtect vin să-i ajute să obține recolte de calitate. Ne străduim să combinăm optimal siguranța protecției, calitatea și cantitatea recoltei, dar și costurile care să nu fie exagerate. Avem exemple foarte bune de colaborare cu fermierii și sperăm să probăm prin fapte concrete şi recolte că parteneriatul cu BioProtect este util pentru fermierii care au livezi, deoarece unul din principiile noastre este că reputația și onoarea profesională contează mai mult decât profitul financiar”, a remarcat Valeriu Streleț.

Iurie Brumărel, directorul executiv al Proiectului Livada Moldovei, a ținut să remarce că prima ediție a fost una de succes, iar vizitatorii s-au arătat interesați de posibilitățile de finanțare, dar și de inovațiile care vin în suportul pomicultorilor.

„Evenimente de acest gen sunt foarte importante deoarece adună la aceeași masă producătorii agricoli, finanțatorii și alți jucători ai sectorului horticol, care utilizează ceea ce produc industriile conexe. Iată de ce salutăm inițiativă de organizare a acestei expoziții și am dori ca această primă ediție să devină o tradiție. Astfel, va consolida atât încrederea, cât și cooperarea dintre producătorii agricoli, prestatorii de servicii, finanțatorii și ceilalți participanți din sectorul horticol. În cadrul evenimentului, am oferit suplimentar toată informația despre Proiectul Livada Moldovei, oportunitățile de finanțare, produse, posibilitățile propuse de Banca Europeană de Investiții. Împreună cu colegii de la Moldova Fruct intenționăm să identificăm și alte oportunități de finanțare și de cooperare în acest domeniu”, a afirmat Iurie Brumărel.

Nogai Valeriu, producător, a spus că a venit la expoziție pentru că este interesat de măsurile de protecție aplicate în livezi și este bucuros să vadă și tehnică și prezentări direct în livadă.

„Sunt proprietarul unei livezi de prun ce ocupă o suprafață de 7 hectare. Am venit la acest eveniment pentru a obține mai multe informații referitor la tehnologiile de producere a diverselor fructe și măsurile de protecție aplicate în livezi. La fel, am cunoscut tehnică performantă utilizată în livezi, pe care sper, cu timpul, să o procur și eu”, a mai spus producătorul.

Ion Scutaru, șeful Biroului de Consultare BASF din Republica Moldova, a spus că asemenea evenimente sunt binevenite deoarece oferă posibilitatea vizitatorilor de a comunica, de a face un schimb de experiență și de a afla ultimele noutăți tehnologice.

„Pentru noi este foarte important să participăm la evenimente organizate în Republica Moldova pentru că astfel ne întâlnim cu colegii și clienții noștri, discutăm despre reușite, provocări și identificăm împreună cele mai potrivite soluții. Fiind la prima ediție, le dorim succese organizatorilor. Compania noastră, deținând o cotă importantă pe piața produselor pentru protecția fructelor, ne propunem să construim un dialog cu fermierii pentru realizarea unor roade de calitate, pentru că reușitele producătorilor sunt reușitele noastre comune. Prezentăm o gamă de 22 de produse pentru pomicultură”, a conchis Ion Scutaru.

În cadrul expoziției specializate Ziua Fructelor au fost organizate o serie de seminare unde au fost prezentate echipamente pentru lucrările mecanizate, utilaje pentru irigare, ambalaje, soluții pentru recoltare, astfel că vizitatorii au avut posibilitatea să cunoască întregul lanț de producere a fructelor. Producătorul agricol, Anatol Plăcintă din satul Floreni, raionul Ungheni, a remarcat că se bucură enorm de reușitele colegilor și participă la eveniment pentru a împrumuta cele mai de succes practici.

„Avem mai multe plantații în gospodărie printre care una de mere, prune, vișine, struguri de masă. Am venit la expoziția de astăzi pentru că este un lucru normal să mai ieșim din gospodăriile noastre ca să cunoaștem care sunt reușitele colegilor. Mă bucur enorm să văd că se fac lucruri destul de frumoase, nu mai vorbim de livezi clasice cu care nu mai putem face concurență, nu mai suntem competitivi. Îmi doresc să învăț tot ceea ce este reușit ca mai apoi să aplic și în gospodăria mea. În anul curent, am plantat 12 hectare de livadă superintensivă și suntem interesați de tehnologiile și inovațiile care să ne dea rezultate. Un subiect important este și protecția și mă bucur că s-a reușit să se adune atât producătorii, cât și companiile care comercializează produse de uz fitosanitar, tehnică. Ceea ce am văzut și m-a impresionat este desigur livada care, la moment, reprezintă un exemplu. Și eu mi-aș dori să ajung măcar până la nivelul pe care îl văd astăzi, aici în livadă” a spus producătorul.

Oleg Brînza, director național vânzări ADAMA, a remarcat că, participarea la asemenea evenimente oferă posibilitatea de a comunica direct cu producătorii care au utilizat produsele companiei, dar și cu cei care intenționează să o facă.

„Prezența companiei noastre este foarte importantă pentru că vedem sectorul horticol drept unul strategic. Ne dorim să dezvoltăm segmentul de piață pe care îl deține compania ADAMA și în special în sectorul horticol, pentru că dispunem de o gamă largă de produse pe care dorim să le oferim fermierilor. Rezultatele pe care le înregistrăm în ultimii ani, arată că fermierii pot să beneficieze pe deplin de oferta ADAMA prin tehnologiile noi și moderne. Un loc aparte îl are produsul Brevis pentru rărirea chimică, care, îndrăznesc să spun, că nu are analogi fiind un produs ce rezolvă alternanța roadei din livadă, lasând fructele cele mai puternice din clastere pe pom și asigură ca diametrul fructului să fie optimal. Totodată, prezentăm gama noastră de produse de protecție care asigură 70% din necesarul pentru protecția livezii moderne. Apreciez efortul colegilor Moldova Fruct, pentru organizarea unei asemenea expoziții cu participarea atât a producătorilor de fructe, furnizorii de produse fitosanitare, cât și echipamente, inputuri. Sunt sigur că proiectul dat se va dezvolta, iar numărul participanților se va mări”.

Pavliuc Tatiana, producătoare din raionul Ocnița, satul Bârlădeni, participă la expoziție pentru că doar așa poate vedea rezultatele aplicării tehnologiilor moderne, dar și ce produse contribuie la obținerea roadelor competitive pe piețele externe.

„Avem în gestionare 200 de hectare de livezi, anul acesta am plantat pe o suprafață de 14,5 hectare și livadă intensivă cu specii de prun și cireș. Astăzi, am avut ocazia să văd cum se îngrijește corect o livadă, ce măsuri și când trebuie aplicate. Sunt mulțumită să particip la acest evenimet, mai ales că, am văzut și dispozitive, și tehnică specială cu ajutorul căreia se îngrijește o plantație”, a spus Tatiana Pavliuc.

Jăpălău Veaceslav, reprezentantul companiei Comsales Grup SRL, a spus că fermierii trebuie să accepte și să aplice tehnologiile moderne pentru a avea o gospodărie de succes.

„Activăm pe piața Republicii Moldova mai mult de 12 ani. Participăm la expoziție pentru că aici sunt agricultorii de frunte, cei care produc și păstrează fructele și legumele în depozitele pe care le construim noi. Venim cu propuneri complexe în acest sens, începând de la proiectare, construirea depozitelor frigorifice precum și instalarea utilajului frigorific pentru o bună funcționare a întreprinderilor beneficiarilor noștri. Încurajăm toți clienții, producătorii de fructe și legume să participe la evenimente tematice pentru că astfel aduc beneficii întreprinderilor pe care le administrează”, a menționat Jăpălău Veaceslav.

Mihail Gașper din raionul Orhei, a apreciat livada de la Domulgeni și a spus că este un exemplu pentru toți cei care fac sau își doresc să facă pomicultură.

„Ajuns în livada de la Domulgeni, afirm cu certitudine că motivația pe care cel mai des o spunem noi cu toții și anume că nu putem, nu ne reușește, este imposibil este depășită. Pentru că exemplul pe care îl vedem este un succes și un rezultat a muncii depuse de fiecare lucrător în parte. Iar toate acestea influențează și rezultatul final și anume roade de calitate. Ceea ce vedem nu este cu nimic mai prejos decât livezile de peste hotare. Apreciez că expoziția este organizată direct în livadă acolo unde putem pipăi și vedea rezultatele. Mi-aș dori ca să fie organizate asemenea evenimente pentru fiecare cultură în parte”, a mai adăugat producătorul.

BASF
BASFhttp://www.agro.basf.md
Biroul de consultare BASF în RM // com. Tohatin, mun. Chişinău // Tel:. 0-691-37-703 // Email: [email protected]

Citește și ›

Advertoriale