‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
8.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriFOTO. În Moldova a ajuns prima platformă de recoltare mecanizată a fructelor

FOTO. În Moldova a ajuns prima platformă de recoltare mecanizată a fructelor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În premieră pentru Moldova a fost prezentată platforma de recoltare mecanizată a fructelor. Evenimentul a avut loc la data de 7 septembrie în Livada „MC-Invest” S.R.L., în satul Rădeni, raionul Strășeni, condusă de către Mihai Chilianu, cu suportul Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, USAID Moldova, al Proiectului Agricultură Performantă în Moldova și al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Seminarul a avut în ajunul campaniei de recoltare a merelor, de aceea au fost prezentate informații cu privire la parametrii de bază ce asigură o păstrare îndelungată a merelor care depind implicit și de condițiile optime de recoltare a acestora.

Andrei Cumpanici, reprezentant al Proiectului Agricultură Performantă în Moldova: „Suntem coorganizatori ai acestui seminar în care prezentăm cerințele de recoltare și de păstrare a merelor în stare proaspătă, tehnici de determinare a perioadei optime de recoltare a merelor și condițiile de păstrare. În acest sens în cadrul proiectului a fost elaborată o prezentare în care au fost specificate toate cerițele și indicii de recoltare, specifice pentru fiecare soi în parte, cum ar fi indicele hidrolizei de amidon sau fermitatea fructelor.  Toate eforturile trebuie să fie focalizate petru recoltarea la timp, pentru că merele cu maturitate depășită au o perioada redusă de păstrare. Este necesară respectarea perioadei de așteptare a anumitor produse de uz fitosanitar care au fost aplicate până la recoltare, în scopul evitării acumulării rezidurilor în produsul finit. La fel vorbim și despre Regulamentul nr. 929 care specifică cerințele de calitate pentru merele comercializate cât pe piața locală, atât și pe cea externă, pentru că extinderea pieței de desfacere implică cerințe înalte față de calitatea produselor exportate.”

Competitivitatea pe piață poate fi asigurată prin oferirea producției calitative, iar acest lucru poate fi realizat prin utilizarea tehnologiilor inovative în procesul de producere a fructelor.

Vitalie Gorincioi, Președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”: „Una dintre prioritățile programului adoptat de către Adunarea Generală a Asociației „Moldova Fruct” este școlarizarea și schimbul de experiență pentru a asigura competitivitatea produselor și a stimula exportul. Mulți dintre producători obțin producție calitativă, dar pentru ca aceasta să fie exportată și realizată la preț bun, este necesară respectarea termenului optim de recoltare și asigurarea condițiilor de păstrare. Echipamentul prezentat astăzi permite mecanizarea la maxim a procesului de recoltare, fructele ajung în containere având suprafața intactă, fapt care asigură păstrarea îndelungată și calitativă a acestora. Piața externă, cea europeană în special, are pretenții mai deosebite față de produse, de aceea obținerea producției calitative, prin implementarea tehnologiilor intensive de producere a devenit premiza de bază a producătorilor de fructe. Însă acest proces atrage după sine investiții enorme, de exemplu prețul mașinei de recoltare prezentate în cadrul acestui seminar ajunge până la 50 mii euro. Guvernul a introdus în regulamentul de subvenționare aceste mașini, fapt care va permite utilizarea acestor echipamente pe scară mai largă și respectiv va asigura competitivitate pe piețele externe.”

‹ adv ›

În acest context Nicolae Ciubuc director Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a oferit informații ce țin de programele de subvenționare.

„Obiectivul de bază a politicii statului pe domeniul subvenționării este de a susține și de a promova tehnologiile inovative, performanța și eficiența. Echipamentele și utilajele prezentate astăzi se încadrează perfect în politica noastră de subvenționare și manifestă o bună inițiativă de promovare a celor mai bune experiențe și practici. Conform regulamentului asfel de echipamente sunt eligibile și pot fi subvenționate în cadrul măsurii legate de dezvoltarea infrastructurii postrecoltare. Un agricultor poate primi subvenția de până la 50% din valoarea investiției în achiziția acestor echipamente. Însă dacă vorbim despre fermieri tineri, cu vârsta de până la 35 de ani, subvenția oferită crește cu încă 15%. Acest tip de investiții contribuie la promovarea exporturilor, în diversificarea piețelor de desfacere prin asigurarea calității produselor și respectiv obținerea unui preț bun a producției.”

Platforma propulsată Pluk-O-Trak destinată recoltării mecanizate a fructelor a fost prezentată de către Vincent Sanders, repezentantul Companiei Munckhof.

„Compania Munckhof a elaborat și a început producerea mașinilor de recoltare de tip Pluk-O-Trak cu 40 de ani în urmă. Aceste utilaje asigură eficacitatea înaltă a procesului de recoltare, fructele păstrându-și calitatea cu 60% mai mult, comparativ cu procesul manual de recoltare. Aceste mașini sunt simple, ușor de manipulat și de întreținut. Aceste platforme autopropulsate sunt niște mașini multifuncționale, care pe lângă faptul că facilitează procesul de recoltare a fructelor, se mai folosesc și pentru curățire (sunt înzestrate cu compresor și 6 foarfece pneumatice) și pentru montarea plasei antigrindină. Suntem ferm convinși că aceste platforme multifuncționale vor veni în ajutorul fermierilor în munca lor.”

Gazda evenimentului Mihai Chilianu, director „MC-Invest” s-a arătat încrezător cu privire la perspectiva implementării tehnologiilor superintensive.

„Grupul nostru de companie gestionează o livadă de aproximativ 80 hectare pe rod și 15 hectare care au fost plantate în anul 2017, toate livezile sunt intensive, 43 hectare sunt protejate cu plasă antigrindină. Anul acesta am instalat un sistem nou de fertigare și automatizare a irigării pe toată suprafața. Protecția și fertilizarea plantației se realizează doar cu preparate originale ai producătorilor de top, pentru a ne asigura de lipsa rezidurilor în producția noastră, care este destinată în special piețelor europene. La fel am achiziționat aceste două platforme, care ne ajută la eficientizarea procesului de recoltare a fructelor. Aceste realizări au fost posibile grație suportului oferit de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, am beneficiat și de un credit prin intermediul proiectului Livada Moldovei. Planificăm să implementăm tehnologii mai intensive, fapt care ne va permite reducerea suprafețelor cultivate, în același timp mărind cantitatea producției.”

‹ adv ›

Vitalie Obrijanu, director comercial al grupului de producători „Fresh Time” susține că  implementarea tehnologiilor inovative sunt o condiție de bază pentru obținerea unor rezultate bune în procesul de cultivare a fructelor.

„Avem peste 100 hectare de plantații multianuale și utilizăm doar tehnologiile de cultivare de ultimă generație. În anul acesta roada se arată a fi promițătoare de aceea suntem în căutarea pieței de desfacere a producției noastre. Peste 80% din producția noastră merge la export, suntem dispuși să livrăm fructe atât pe piața din est, cât și cea din vest. Lipsa forței de muncă este una din problemele de bază cu care se confruntă producătorii, de aceea cred că investiția colegilor noștri este una salutabilă, iar rezultatele acestor investiții vor fi pe măsura așteptărilor.” a relatat Vitalie Obrijanu pentru Agrobiznes.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›