‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 20 decembrie, 2024
7.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFOTO. În Olanda se construieşte sera viitorului. Iată cum arată aceasta

FOTO. În Olanda se construieşte sera viitorului. Iată cum arată aceasta

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În Olanda se construiește o seră a viitorului în zona Venlo, pe teritoriul parcului Floriada. Ar trebui să funcționeze fără utilizarea energiei suplimentare și să contribuie la rezolvarea deficitului alimentar global. Această seră este neutră din punct de vedere energetic și CO2, adică producția de energie și emisiile de CO2 ar trebui să acopere pe deplin consumul propriu. În acest scop, sera va fi echipată cu cele mai recente sisteme de ventilaţie, producere de energie și sisteme de iluminare cu LED-uri, scrie hortidaily.com.

Suprafața totală a acestui model de seră constituie 1200 m2, este construită de firma de inginerie termică Maurice Kassenbouw. Chiar dacă construcţia serei nu a fost finalizată deocamdată, compania deja e solicitată pentru a construi încă 2 ha de astfel de sere în scopuri industriale.

FOTO: hortidaily.com

În Sudul Europei sera ar oferi rezultate foarte bune, afirmă producătorul, datorită randamentului înalt de energie. La fel, unele companii din Dubai prezintă interes faţă de această seră. În prezent, compania aşteaptă să le fie livrată sticla special creată de dimensiunile necesare pentru sera respectivă. Dacă va oferi rezultate bune, prototipul va fi construit pe scară largă în întreaga lume.

‹ adv ›

Sticla utilizată are dimensiunile de 1×1,2 m şi grosimea de 6mm, producătorul însă consideră că grosimea sticlei ar putea fi redusă la 4mm. Sticla dispune de o acoperire transparentă specială, menită să asigure trecerea a 70-75% din radiaţia fotosintetic activă. Mulţi producători se temeau de faptul că sticla ar avea un efect negativ asupra randamentului culturilor, însă experienţele făcute demonstrează contrariul.

FOTO: hortidaily.com

„Toate tipurile de senzori vor fi plasaţi în seră pentru a monitoriza rezultatele oriunde am fi”, spune Nick Kanopoulos omul din spatele Brite Solar Technologies.

Pe lângă aceasta, sticla dispune de benzi-celule solare ce captează lumina transformând-o în energie, lucrând după principiul bateriilor solare. Alt avantaj al ei este o capacitate crescută de izolare, care reduce consumul de energie pentru încălzirea serii. Această sticlă a fost deja testată pe o mică suprafață din Grecia, unde fiind instalată pe o suprafață de numai 100 m2 a permis economisirea a 5400 kW de energie.

Anume această seră a viitorului ar putea fi un răspuns la întrebarea: Cu ce vom hrăni cei 9 miliarde de oameni în 2050?

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. As dori mai multe detalii despre producatorul acestui tip de sera.doresc infiintarea unei exploatatii industriale in sistem aqvacultura pe min.3ha si caut un furnizor care sa livreze solutia. completa.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›