‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriFOTO. Ion Ionaș: Certificatul GlobalGAP GRASP m-a ajutat să export mult mai ușor prunele...

FOTO. Ion Ionaș: Certificatul GlobalGAP GRASP m-a ajutat să export mult mai ușor prunele în UE

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În Republica Moldova activează peste 20 de producători agricoli, certificați internațional, ceea ce le permite să-și vândă marfa pe platformele de achiziție internaționale specializate. Mai nou, începând cu acest an, proiectul USAID a ajutat doi producători agricoli să obțină, pentru prima dată în Republica Moldova, certificate Global G.A.P GRASP, care confirmă responsabilitatea socială a gospodăriilor agricole.

Unul dintre producătorii care deja au simțit beneficiile aplicării standartelor internaționale de calitate este Ion Ionaș, administratorul Ionex Trans SRL, din satul Costești, raionul Ialoveni. Compania a fost lansată în anul 2001 de către Gheorghe Ionaș, iar ulterior, fiul său, Ion a preluat conducerea. Aceasta produce prune, cireșe, caise și struguri de masă. Principala piață de desfacere a companiei Ionex Trans până în prezent, a fost piața de est. Odată cu certificarea internațională GlobalG.A.P., compania a început să exporte prune către România, Polonia și Germania.

„Anul curent este unul mai deosebit decât anii precedenți, am decis să nu riscăm atât de mult. În primul rând, condițiile climaterice nu ne-au permis să producem prune de calitate superioară, iată de ce am hotărât mai bine cu banii în buzunar, decât cu prunele pe pom. Am comercializat prune în România, Polonia, Germania, Federația Rusă și Belarus. Prețurile au fost foarte mici, dar am avut noroc de cantitate, astfel am putut să acoperim cheltuielile. Anul trecut, am recoltat de pe 15 ha de livadă, 140 de tone de prune, în anul acesta am recoltat 400 de tone, respectiv calitatea a fost diferită”, a spus Ion Ionaș pentru Agrobiznes.

După mai mulți ani în care a muncit peste hotare, tânărul a decis să revină acasă, cu atât mai mult cu cât avea pusă pe roate deja afacerea tatălui său.

„Am fost plecat în America, eram gata să rămân acolo, dar după jumătate de an am decis să revin. Până a obține certificatul GlobalG.A.P., pe parcursul a 3 ani de zile am mers la diferite instruiri, ca să înțeleg ce reprezintă acest certificat. În primăvara anului curent, am început implementarea standardelor. A fost dificil, dar am reușit. Totodată, am participat la mai multe expoziții și seminare care m-au ajutat să înțeleg cum să produc calitativ, pentru că, cred eu că la noi nu este problema în a comercializa produsele, dar în a produce calitativ. Compania noastră, mai întâi s-a ocupat cu vânzările, apoi am construit primul depozit frigorific și după am început a produce. Depozitul frigorific pe care îl deținem este de 800 de tone. Ca să poți exporta trebuie să cultivi fructe de calitate, nu poți să mergi peste hotare cu fructe de calitate proastă. Pentru noi nu mai este o problemă exportul, indiferent unde, în est sau în UE. Mie îmi este mai ușor să export pe piețele europene, decât în Federația Rusă. Recent, am exportat 3 camioane cu prune în Federația Rusă, dar am avut foarte multe probleme. În UE, mi-a fost mult mai greu până am făcut primii pași, acum deja nu mai întâlnesc dificultăți. Am decis să obțin certificatul GlobalG.A.P. pentru a avea un produs mai bun. Datorită acestuia am putut exporta prune în Europa, nu multe, dar am făcut primul pas. Sunt mulțumit de rezultatele obținute”, a menționat producătorul.

‹ adv ›

Ion Ionaș recomandă tuturor horticultorilor, care își doresc să obțină fructe de calitate, să respecte cu strictețe lanțul valoric și să realizeze la timp lucrările agrotehnice.

„Începând cu anul 2009, am respectat întreg lanțul valoric. Astfel, toamna este necesar de stropit pomii și de dezinfectat cu zeamă bordoleză și sulf. Primăvara, repetăm procedura pentru a preveni monilioza. Pentru a realiza stropirile necesare trebuie să monitorizezi situația din câmpul propriu. Respectarea tehnologiei și efectuarea tuturor lucrărilor agrotehnice la timp determină, în principiu, calitatea fructelor. La fel de important este să respecți tehnologiile de producere. Până a administra îngrășăminte efectuăm analiza solului ca să știm exact ce elemente sunt necesare și în ce cantități”, a explicat producătorul.

Compania are planuri mari pentru viitor, astfel până în primăvara anului 2019, intenționează să planteze 100 de hectare de livezi de fructe (caise, prune și cireșe).

„În anul curent, am obținut certificatul GlobalG.A.P. doar pentru prune, dar ne propunem ca toată producția de la compania Ionex Trans să dispună de acest certificat de calitate. Avem planuri mari, mai întâi, ne dorim să finalizăm cu plantarea, ca să ajung la cele 100 de hectare de livadă, după care să obțin certificatul. Îmi place să risc și nu accept să fac pași înapoi. Greutățile sunt doar o provocare. Nu vreau să merg în urma trenului, vreau să fiu la capul trenului”, a mai adăugat tânărul.

În context, Dr. Andrei Cumpanici, specialist Siguranța Alimentelor şi Post Recoltă în cadrul proiectului APM, a specificat că, pentru a avea fructe de calitate trebuie să se respecte activitățile de pre-recoltă, începând de la protecția plantelor.

„Compania Ionex Trans a implementat cerintele pentru a asigura trasabilitatea produsului și a garanta calitatea înaltă până la consumatorul final.Respectiv, dacă vorbim despe calitatea prunelor, atunci trebuie să menționăm că urmând etapele de pre-recoltă și post-recoltă, putem conta că vom avea fructe calitative care vor putea fi păstrate o perioadă optimă. Producătorii trebuie să rețină că temperaturile de păstrare pot fi și -1ºC și -1,5ºC, în funcție de substanțele uscate solubile în prune. Astfel, producătorii trebuie să monitorizeze fermitatea prunelor pe parcursul păstrării și vorbim de brunificarea internă la nivel de pulpă și sâmbure. Dacă prunele sunt păstrate mai mult decât termenul optim, ele vor pierde din calitățile organoleptice specifice pentru această cultură. În ceea ce privește brunificarea, aceasta pornește de la etapa optimă de recoltare. Totodată, trebuie să fie realizată fertilizarea corectă prin aplicarea micro și macroelementelor necesare pentru menținerea unei pulpe ferme, pre-răcirea și tratamentele după recoltare. Sunt folosite tratamente care previn denaturarea internă la nivel de pulpă. Acest proces nu poate fi extins până la nesfârșit, iată de ce este important de respectat temperatura și perioada de păstrare. Perioada de păstrare depinde de soi și de factorii menționați anterior”, a subliniat expertul.

‹ adv ›

Anual, compania exportă circa 2000 de tone de fructe (struguri, mere, prune) circa 600 de tone reprezintă producția proprie, dintre care 400 de tone de prune.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›