Orice început de an este un prilej bun de a da întâlnire partenerilor și clienților și de a discuta despre provocările noului sezon agricol. Și în acest context, compania KWS a adunat peste 80 de fermieri din diferite regiuni ale țării la un eveniment unde a ținut să prezinte asortimentul pe diferite segmente, tehnologii de cultivare în condiţii nefavorabile, strategii de nutriţie şi dinamica de dezvoltare a diferitor segmente pe piaţa din Republica Moldova.
În mesajul de deschidere a simpozionului, Octavian Boubatrîn, manager de țară a ținut să amintească că, pentru compania KWS este foarte important să dezvolte un dialog continuu cu producătorii agricoli pentru a înțelege care sunt așteptările și a prezenta soluții reale de creştere a profitabilităţii culturilor în ferme. La fel este important ca cunoştintele acumulate de KWS sa fie aplicate şi adaptate la condiţiile locale şi acest lucru este posibil doar dacă KWS va avea o comunicare deschisă cu partenerii săi, deoarece nu e o companie care furnizeaza doar genetică, dar şi o sursa bună de cunoștințe şi idei.
„KWS va continua lucrul său în vederea îmbunătățirii geneticii sale și anume sporirea recoltei, rezistenței față de agenții patogeni prin implementarea soluțiilor inovatoare. Compania își dorește o creștere organică care să fie alimentată de o cerere reală a produsului său. Un alt aspect important ține de reglementările care devin mult mai rigide și se referă la tratarea semințelor cu produse de uz fitosanitar, în context, KWS vine cu unele soluții alternative și anume tratamente BIO care nu cedează cu nimic față de tratamentele standarde. Pentru acest sezon, în toate locaţiile demo de porumb vor fi folosiţi hibrizi tratați cu tratament biologic INITIO, astfel ca ulterior să ne convingem local de eficiența acestui produs. Pentru anul curent, KWS are un plan bine definit ce ține de diversificarea portofoliului/dezvoltarea noilor segmente, crearea demo locațiilor, dezvoltarea proiectelor digitale, dar și continuarea fortificării echipei KWS Moldova”, a conchis Octavian Boubatrîn.
Managerul de țară a mai subliniat că toate proiectele dezvoltate de KWS, fie că se referă la genetica performantă, soluții digitale, sau unele procese care ar optimiza costul producerii, aceastea trebuie să fie cunoscute și aplicate și în Republica Moldova. Ca exemplu, pentru acest sezon, KWS are un proiect pilot ce ţine de controlul lastăritului la sfecla de zahăr prin utilizarea dronelor.
„În concluzie, KWS rămâne o companie independentă şi dinamică care se dezvoltă prin gândirea sa inovatoare şi va aborda segementele unde poate aduce plus valoare clienţilor săi, dar şi prin achiziţii noi, cum ar fi sectorul legumicol”, a mai adăugat Octavian Boubatrîn.
Victoria Taran, manager marketin pentru porumb, floarea soarelui în Europa de Est, KWS, a menționat că, dezvoltarea și progresul companiei a fost posibil datorită implicării și investițiilor în cercetare, care reprezintă o prioritate pentru KWS.
„Compania se specializează în selectarea și producerea semințelor pentru porumb, floarea soarelui, sfeclă de zahăr, cereale, dar și alte culturi. De mai bine de 160 de ani de când a fost fondată, KWS are ca și prioritate producerea de semințe în condiții climaterice rezonabile. La moment, companie se regăsește în top 5 lideri mondiali care produc semințe, ocupă locul 4 în lume după volumul de vânzări de semințe, primul loc în lume după volumul de vânzări a seminței de sfeclă de zahăr, primul loc în Europa după volumul de vânzări a semințelor de porumb pentru siloz și biogaz și primul loc în Germania după volumul de vânzări a semințelor de porumnb. În Europe, compania se clasează pe locul unu după volumul de vânzări a seminețelor pentru toate culturile. Scopul nostru este de a sigura un viitor sigur agriculturii. O noutate pe care am ținut să aunț fermierilor din Moldoca a fost faptl că începând cu anul 2019, KWS se ocupă și de selecția semințelor pentru legume. Pentru compnia KWS este foarte importantă domeniul de cercetare, respectiv anul se investește în cercetare până la 19% din venit”.
Radu Șaganean, manager produs floarea soarelui, porumb, KWS a vorbit despre noii hibrizi ce se vor regăsi în portofoliul companiei pentru sezonul 2020.
„Pentru sezonul curent vom avea un portofoliu reînoit ce va cuprinde circa 50% de hibrizi noi de porumb. Hibrizii noi pe care îi propunem încadrează toată grupa de maturitate, pornind de la cei timpurii până la cei semitardivi. Completăm portofoliul cu hibrizii Kavalier, Belavista, Smaragd, Kashimir, Kapitolis. Hibrizii Belavista și Kapitolis fac parte din tehnologia ClimaControl 3, care este o tehnologie cu toleranță la condițiile de secetă. Smaragd și Kashimir sunt hibrizi de performanță ce sunt recomandați, în special, fermierilor care cultivă în zone cu condiții optime de dezvoltare și care dispun și de agrotehnică corespunzătoare. Dacă să facem o referință la culturile de primăvară, venim pe piață cu un hibrid nou de floarea soarelui – Apache din tehnologia Clearfield, care s-a manifestat foarte bine atât în locațiile de testarea a Comisiei de Stat, cât și în țara vecină România. Sperăm ca acest hibrid să fie unul de performanță și să ne ofere roade bogate și în Republica Moldova. Vom avea și alte câteva poziții de floarea soarelui, dar în special în testare. Trecem prin perioade deficitare de umiditate pedologică, care ne limitează în ultima perioadă tot mai mult, iată de ce venim cu o recomandare adresată fermierilor și anume de a diversifica hibrizii cultivați cu noi specii. În special recomandăm cultura sorg și anume hibridul Lupus. Are bobul roșu și este destinat atât ca furaj pentru păsări, cât și în industria pentru extracția speltului”.
Fermierii care deja de mai mulți ani se bazează și aleg hibrizii KWS au salutat inițiativele lansate de reprezentanții companiei și au menționat că vor diversifica hibrizii pentru a putea face față provocărilor legate de mediu.
Vladimir Cerepenco, director adjunct al întreprinderii „RăzMost” din raionul Cahul, satul Moscovei, a spus că după ce a testat pe parcursul a 4 ani hibrizii de porumb de la KWS poate să afirme că aceștia oferă recolte înalte, chiar și în condiții destul de dificile.
„Pe parcursul a 4 ani am testat și diversificat hibrizii de porumb de la KWS pentru a înțelege care este cel mai potrivit pentru zona noastră. Dacă în primul an am semănat circa 20% din suprafața totală destinată porumbului, deja în următorul an, după recoltele obținute, am majorat suprafața până la 80%. După primul an am ajustat anumite procedee, tehnologii de prelucrare a solului și am fost mulțumiți de rezultate. Am remarcat potențialul înalt de producție a hibrizilor de la KWS. În anul 3 deja 100% din suprafața a fost însămânțată cu hibrizi de porumb de la KWS. Pot să vă spun că am fost mulțumit atât de cantitatea, cât și de calitatea recoltelor. Și în anul curent vom procura hibrizi de porumb de la KWS. La fel, am decis să testăm și hibrizii de rapiță”.
Printre principalele avantaje ale hibrizilor de porumb de la KWS, remarcate de fermieri, se numără și pierderea rapidă a umidității, ceea ce oferă posibilitatea de a exclude pierderile, dar și de a elibera cât mai rapid câmpurile și tehnica pentru alte lucrări. Și Alexei Bagrin din satul Sălcuța, raionul Căușeni, a spus că parteneriatul dezvoltat cu KWS îl ajută să înregistreze recolte înalte și de calitate.
„Din 2015 suntem parteneri și clienți ai companiei KWS. Alegem să semănăm hibrizi de porumb KWS deoarece pierd foarte rapid umiditatea din știulete și aceasta reprezintă un avantaj, comparativ cu mulți alți hibrizi de la alte companii. Vom testa din noii hibrizi prezentați și sperăm să avem recolte bune care să nu ne dezamăgească. Chiar dacă condițiile climaterice din anul trecut au fost destul de dificile, am reușit să recoltăm producții bune”.
Totodată, în cadrul evenimentului au fost abordate și provocările existente în segmentul de cultivare a porumbului, soluțiile avansate în contextul schimbărilor climatice, dar și caracteristicile noilor hibrizi.