‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFOTO. La Chișinău au fost premiați câștigătorii concursului Moldova Eco-Energetică 2016

FOTO. La Chișinău au fost premiați câștigătorii concursului Moldova Eco-Energetică 2016

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Șaisprezece proiecte de succes în utilizarea și promovarea energiei regenerabile şi a eficienței energetice au fost premiate vineri, 2 decembrie, în cadrul celei de-a VI-a ediții a Galei „Moldova Eco Energetică”, organizate de Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE).

Prezent la eveniment, viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, a menționat că Guvernul Republicii Moldova s-a angajat să promoveze, alături și în pas cu comunitatea internațională, principiile unei dezvoltări durabile, iar sectorul energetic sustenabil este un factor care contribuie la realizarea acestui deziderat. Potrivit vicepremierului Calmîc, datorită agenților economici, dar și entuziaștilor din sectorul privat, care s-au implicat activ în dezvoltarea sectorului energiei regenerabile şi a eficienței energetice, Republica Moldova a reușit să reducă cu 8 la sută dependența sa față de importurile de energie.

„Desigur, rolul său extrem de important l-a avut și sprijinul acordat de partenerii de dezvoltare, prin oferirea de mijloace financiare și de expertiză. Nu în ultimul rând, vreau să menționez aportul instituțiilor de stat în acest domeniu și să le mulțumesc tuturor pentru eforturile depuse”, a specificat ministrul Calmîc.

Potrivit viceministrului Economiei, Valeriu Triboi, Săptămâna „Moldova Eco-Energetică” a devenit cel mai important instrument al Guvernului utilizat pentru promovarea eficienței energetice și valorificării surselor de energie regenerabilă, în schimbarea comportamentului de consum, pentru conștientizarea importanței consumului rațional și eficient de energie, pentru educarea societății noastre într-un spirit al dezvoltării durabile.

„Acest lucru nu este o declarație banală, dar un angajament al Guvernului Republicii Moldova de a depune maxime eforturi pentru creșterea eficienței energetice la nivel național și de valorificare a potențialului regenerabil”, a spus Valeriu Triboi.

‹ adv ›

În opinia șefului Delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, prin organizarea unor asemenea evenimente se aduce plus valoare nu doar dezvoltării sectorului eco-energetic, dar și întregii economii al Republicii Moldova.

„Sunt mândru să mă aflu astăzi alături de dumneavoastră şi să sprijin competiția Moldova Eco Energetică, o inițiativă ce are drept scop sporirea măsurilor de eficiență energetică, dezvoltarea sectorului energiei regenerabile, dar şi promovarea unui mediu verde, curat şi ecologic prietenos”, a declarat Pirkka Tapiola, amabsadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

La concursul „Moldova Eco Energetică” din acest an au fost depuse 48 de dosare, care au concurat pentru cele trei blocuri de premiere: Cea Mai Bună Istorie, Idee şi Tehnologie Eco-Responsabile. Câștigătorii au fost selectați în urma unui proces complex de evaluare realizat de către experți independenți din sector. Categoriile de premiere ale competiției reprezintă toate formele de utilizare a energiei regenerabile şi eficientă energetică, dar şi de promovare a acestora. Printre premianții anului 2016 se numără Polimer Gaz Conducte SRL din satul Făleștii Noi, raionul Fălești (cel mai bun proiect în Energia Solară, categoria fotovoltaică); T.B. Fruit SRL, orașul Edineţ (cel mai bun proiect în bioenergie); grădinița din satul Izbiște, raionul Criuleni (cel mai bun proiect de eficiență energetică, categoria sectorul public); Familia Borosan, raionul Căușeni (cel mai bun proiect de eficiență energetică, categoria clădiri), etc.

„Sunt încântată să înmânez trofeu pentru un proiect în utilizarea energiei din biomasă în sectorul privat, deoarece văd cum an de an numărul companiilor, conduse de femei şi bărbați, ce trec la tehnologii de utilizare a energiei din surse regenerabile este în continuă creștere. E un premiu ce simbolizează şi promovează modele integre de afaceri gândite inteligent nu doar pentru beneficiul propriei afaceri, dar şi pentru beneficiul mediului ambiant”, a accentuat Dafina Gercheva, coordonatoare rezidentă ONU, reprezentantă permanentă PNUD în Republica Moldova.

Mihai Stratan, directorul AEE, și-a exprimat convingerea că toate angajamentele asumate de autoritățile naționale față de comunitatea internațională, dar și față de cetățenii Republicii Moldova, privind dezvoltarea țării noastre după cel mai durabil scenariu, vor fi realizate.

„Atât instituția pe care o conduc, cât și partenerii noștri, vom depune maxime eforturi pentru a ține Republica Moldova pe traiectoria propusă. Și acest lucru ne va reuși, deoarece avem numeroase persoane cu inițiativă, care promovează eficiența energetică prin comportamentul său, prin acțiunile sale, prin proiectele pe care le implementează”, a accentuat directorul AEE.

‹ adv ›

„Moldova Eco-Energetică” este cel mai mare concurs de premiere a iniţiativelor de succes în sectorul energiei regenerabile şi eficienţei energetice. Competiţia este la a şasea ediţie, ani în care a adunat peste 260 de proiecte  de succes în domeniul energiei regenerabile şi eficienţei energetice, dintre care 99 au fost premiate.

Ceremonia de premiere a culminat Săptămâna Moldova Eco-Energetică, ce s-a desfășurat în perioada 28 noiembrie – 2 decembrie. Pe parcursul acestor cinci zile, experți independenți din țară şi din străinătate, autorități, academicieni, reprezentanți ai sectorului de business au discutat subiecte actuale de utilizare a surselor de energie regenerabilă şi de promovare a eficienței energetice, au prezentat idei de noi inițiative eco şi investițiile planificate pentru următorii ani în dezvoltarea sectorului energetic al Republicii Moldova.

Agenția pentru Eficiență Energetică;

Posted by Energie din biomasa on 3 Decembrie 2016

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›