‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriFOTO. La Criuleni va fi lansată o secție de procesare a pomușoarelor în stare...

FOTO. La Criuleni va fi lansată o secție de procesare a pomușoarelor în stare proaspătă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Producerea fructelor de pădure cultivate – a pomușoarelor sau a culturilor bacifere, reprezintă unul din sectoarele agriculturii, ce înregistrează cea mai mare creștere în Moldova în ultimii 5 ani. Suprafețele de cultivare a plantelor bacifere se extind anual cu o rată de aproximativ 6 la sută. Această creștere se datorează majorării interesului populației de pe glob față de trendul alimentației sănătoase, iar pomușoarele sunt fructele promovate și incluse in majoritatea programelor nutriționiste și pentru tratamente terapeutice.

Pentru a contribui la dezvoltarea sectorului, Fundația HEKS Moldova a inițiat implementarea proiectului „Îmbunătățirea productivității și accesul la piață a producătorilor de pomușoare”, care are ca beneficiari peste 1200 de producători de pomușoare din Centrul și Nordul Republicii Moldova. Proiectul a fost lansat în anul 2016 și va dura până în anul 2018, și este implementat de către Centrul de Consultanță în Afaceri (CCA).

Piața pomușoarelor s-a diversificat în ultimii ani. Consumul de pomușoare presupune utilizarea acestora în stare proaspătă, congelată sau procesată. Suprafața plantațiilor de arbuști fructiferi în Republica Moldova manifestă creștere continuă, astfel în anul 2006 acestea au constituit 0,9 mii hectare, iar în anul 2016 – 3,1 mii hectare, conform datelor Biroului Național de Statistică. Începând cu anul 2017 a luat amploare înființarea plantațiilor mari, cutivarea fructelor de pădure transformânu-se din hobby în afacere pentru mulți fermieri.

‹ adv ›

În lume doar 10 la sută din fructele de pădure cultivate sunt comercilizate în stare proaspătă, acestea fiind recoltate in mare parte manual. Ponderea cea mai mare a pomușoarelor sunt produsele procesate, care sunt recoltate atât manual, cât și mecanizat. Dezvoltatrea sectorului de procesare a pomușoarelor în Republica Moldova va permite producătorilor de fructe posibillitatea de a diferenția produsele după calitate și să prelucreze pomusoarele în perioada de culegere în masă, când are loc scăderea considerabilă a prețurilor, sau pentru produsele de calitatea a doua, care se comercializează mai anevoios în stare proaspătă sau la prețuri joase. Dezvoltarea secțiilor mici de procesare (mini-fabricilor) pentru afacerea de familie sau a grupurilor de producători, prezintă interes pentru producătorii de pomușoare și permite prelucrarea fructelor în apropierea locului de cultivare a acestora, asigurând o eficiență mai mare a procesului de producere.

În Republica Moldova procesarea pomușoarelor se practică la fabricile de conserve „Orhei -Vit” din Orhei, „Alfa – Nistru” – Soroca, Fabrica de conserve din Călărași, care produc gemuri din căpșune, zmeură sau din amestec de pomușoare. Congelarea pomușoarelor este practicată de către firma „Kardel” – Chișinău, „Ecoprod Rosmol” SRL Căușeni, „Gvura” SRL din satul Grădinița, Raionul Căușeni. O mare parte de pomușoare este exportată peste hotarele țării.

Dar cererea pentru procesarea pomușoarelor în perioada de recoltare nu este asigurată de aceste întreprinderi. Deseori prețurile de achiziții nu acoperă celtuielile fermierilor, iar cheltuielile de transport duc la pierderi de timp și de calitate a produselor, de aceea este necesar ca în fiecare localitate sa fie oportunități de procesare a producției proaspete de sezon.

‹ adv ›

Un exemplu în acest sens este secția de procesare din raionul Criuleni, prezentată de către Ludmila Castraveț, directorul SRL „Consult LC”. Firma este specializată în prestarea serviciilor de consultanță în domeniul agroalimentar. Secția de procesare din Criuleni este un laborator tehnologic pentru prelucrarea pomușoarelor, fructelor și legumelor și instruirea practică a producătorilor de produse agricole.

„Este vorba despre un laborator tehnologic de capacitate mică, destinat prelucrării pomușoarelor și altor fructe și legume. Echipamentul din dotare permite recepția materiei prime până la 2 tone pe zi, păstrarea în depozit frigorific, sortarea produselor după prerăcire, procesarea prin mărunțire, omogenizare, concetrare în vacuum a piureului din fructe și ulterior deshidratarea controlată a semifabricatului. Congelarea produselor cu utilizarea lor în diverse rețete în perioada mai tarzie, permit crearea produselor noi. Echipa noastră a lansat pe piață un produs nou – pistil din fructe pomușoare în sortiment, pasate, concentrate, deshidratate, care după condiționare sunt ambalate. În vara anului 2017 am produs dulceață și gemuri din pomușoare după rețete tradiționale. Participarea la expozitii și târguri a permis lansarea produselor pentru a fi apreciate de consumatori și ne-am bucurat de interesul cumpăratorilor pentru produse de calitate inaltă. Laboratorul tehnologic va oferi asistență tehnică și servicii de instruire practică pentru fermierii interesați de producerea produselor conform tehnologiilor proprii, pentru a lansa pe piață mostre de loturi mici pentru testarea de marketing a pieții. În acest an s-au elaborat standardele de firmă și instrucțiunile tehnologice, se testează rețetele de produse, sunt alese recipientele pentru ambalarea produselor și lansate mărcile comerciale de produse „MoBerry” și „Sebinka”. Vom oferi posibilitatea de a face schimb de experiență, vom colabora cu persoanele interesate de cooperare cu scopul lansării pe piață ca grup de producători cu produse din pomușoare pentru comercializarea produselor pe o piață comună”, a relatat pentru Agrobiznes Ludmila Castraveț.

Un alt aspect important pentru producătorii de pomușoare este cooperarea după specia de produs. Astfel, în rezultatul cooperării fermierilor, este asigurat atât exportul de căpșune și zmeură, cât și volumele de produse omogene, solicitate de către clienți.

Producerea culturilor bacifere este un obiectiv de perspectivă, care presupune perfecționarea și implementarea tehnologiilor noi de cultivare, recoltare mecanizată a bacelor, mecanizarea tuturor lucrărilor posibile de întreținere a soiurilor cultivate, studierea şi promovarea pe scară largă a celor mai valoroase soiuri care se remarcă prin însuşiri organoleptice superioare, productivitate înalta, de lungă durată și maturare timpurie. Sursa: Parascovia Sava „Cercetări orientate la dezvoltarea culturilor bacifere”, Akademos 2⁄2015.

‹ adv ›

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›