‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
16.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriFOTO. Nea Vasile nu-și poate vinde cele 150 de tone de gutui nici pe...

FOTO. Nea Vasile nu-și poate vinde cele 150 de tone de gutui nici pe piața internă, nici pe cea externă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Nea Vasile Rolinschi, din satul Braniște, raionul Râșcani, acum 8 ani a plantat o livadă de gutui, care se întinde pe 6,5 hectare. Livada a fost înființată cu 2 soiuri Zarea și Codreanca, pentru a avea o polenizare mai bună. Contactat de Agrobiznes, producătorul, precupat de recoltarea roadei, ne-a mărturisit că principala problemă cu care se confruntă este că nu știe ce să facă cu recolta obținută.

„La moment roada este foarte bună, avem circa 150 de tone de gutui. Cu regret, realizarea acestora este 0, nu putem comercializa recolta nici pe piața internă, nici pe cea externă. Mai mult ca atât, nici fabricile de procesare nu doresc să achiziționeze gutuile. Nu știm sigur care este motivul acestei probleme, dar posibil din cauza supraproducției, sau mă gândesc că capacitatea de cumpărare este foarte mică. Un alt motiv poate să fie și faptul că, în anul curent, recoltarea este cu circa 2 saptamâni mai devreme decât în anii precedenți. Consumatorii sunt obișnuiți că gutuile apar pe piață la începutul lunii noiembrie, dar anul acesta e puțin diferit, acestea deja sunt coapte. În anul trecut, am realizat o anumită cantitate pe piața din Federația Rusă, dar în anul curent nu putem vinde nimic încolo, nu știm care este motivul”, ne-a explicat Vasile Rolinschi.

Până în anul curent, o parte din roadă o comercializa pe piața internă, iar o altă parte la uscare.

„Aveam un contract cu un coleg care deține o uscătorie, eu îi vindeam gutuile ca marfă pentru prelucrare, el le usca și le realiza în Polonia. În acest an, Polonia a refuzat să cumpere gutuile uscate și noi stăm pe loc. Din cauza că nu avem un frigider nu putem să le punem la păstrare, dar ca să închieriem un spațiu este foarte scump. Așă că, nu știu cum și unde să-mi vând recolta”.

Dacă ar fi puse la frigider, gutuile s-ar păstra circa 2 luni, deoarece gutuiul este altoit pe măr, ne-a mai comunicat fermierul. La moment, acestea sunt suculente, cu un gust dulce, dar pe parcursul a 2 luni încep procesele biologice și gutuile își schimbă culoarea, aspectul exterior.

„Dacă stau mai mult timp nu le mai putem comercializa, chiar dacă gustul este destul de bun, consumatorii nu le mai procură. În anii precedenți vindeam gutuile pe piața internă cu prețul de 10-12 lei /kg, la export cu 8-9 lei/kg, iar pentru uscare cu 6,5 lei/kg. Astăzi însă, ne rugăm măcar cu 4-5 lei să ni le procure cineva și nu avem nici un cumpărător. Uscătoriile refuză să achiziționeze pentru că nu știu unde o să comercializeze pordusul finit. În anii precedenți, gutuile uscate erau exportate cu 2,8 -3 euro/kg, în dependență de calitate”.

‹ adv ›

Pentru a putea face export pe piețele europene trebuie să producem gutui conform standartelor. O altă problemă este și faptul că piața europeană este îndestulată de gutui din Grecia și Turcia, a ținut să remarce producătorul.

„O altă problemă este și promovarea acestui produs, la moment în Moldova se sărbătoresc Ziua mărului, prunului, căpșunului și a altor fructe, cu regret nu avem așa o sărbătoare de promovare a gutului. Toți colegii care cresc gutui sunt în aceiași situație, nu au unde își comercializa marfa”.

Chiar dacă, în anul curent are probleme cu piața de desfacere, nea Vasile nu renunță la cultivarea gutuilor, mai mult se ambiționează să construiască un frigider pentru ca să poată să păstreze gustul și mirosul acestor fructe cât mai mult timp.

„La moment am discutat cu mai multe companii care construiesc frigidere și urmează să decid cu care din ele să lucrez, astfel că deja în primăvara viitoare să accesăm resurse financiare pentru construcția depozitului frigorific cu capacitatea de circa 400 de tone. Sperăm să putem apela și la subvenții din partea statului pentru că ne-am dori să achiziționăm și o linie de uscare și procesare a gutuilor. Planificăm să producem gutuie deshidratate”, ne-a spus producătorul.

Împreună cu colegii de breaslă intenționează să organizeze și o Asociație a producătorilor de gutui ca să poată să identifice și alte piețe de desfacere.

„Am consultat bursa europeană și am văzut că gutuia uscată se vinde cu 4 euro/kg, iar cea deshidratată cu 3 euro/kg. Iar aceasta este o posibilitate pentru noi, doar că trebuie să ajungem la acele piețe, cred că asocierea ar fi o posibilitate”.

‹ adv ›

În livada producătorului, gutuile crescute cu multă dragoste și grijă ajung să cântărească și câte un kilogram fiecare.

„Am găsit în livadă și gutuie care cântăresc 800 grame și chiar un kilogram. De pe un hectar de gutui am obținut circa 28 tone. Gutuiul este una dintre cele mai problematice culturi, ne confruntăm cu două boli principale focul bacterian și monilioza, deși pot să spun că după mai mulți ani am găsit cea mai bună soluție în lupta cu acestea.

Pentru a îngriji cele 6 hectare de gutui, fermierul cheltuie circa 400 de mii de lei pe an. La moment, în Republica Moldova sunt circa 180 de hectare de livezi de gutui.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›