Punctul de Inspecție la Frontieră Leușeni, cel mai mare dintre cele patru construite cu suportul financiar al Băncii Mondiale, asigură securitatea alimentară a produselor de origine animală și non-animală importate în Republica Moldova.
Punctul de Inspecție la Frontieră Leușeni (PIF Leușeni), inaugurat acum 2 ani, asigură inspectarea a aproximativ 30 de mașini pe zi. Controlul are loc rapid în maximum 25 de minute pentru o mașină.
„Noi suntem mândri de faptul că acest Punct de Inspecție la Frontieră, construit cu suportul Proiectului Băncii Mondiale „Agricultura Competitivă în Moldova” este unul dintre elementele cheie ale sistemului de siguranță alimentară a Republicii Moldova”, a declarat Liviu Gumovschi, directorul executiv al Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Agriculturii, finanțate de Banca Mondială.
„Angajații ANSA la PIF Leușeni, precum și la celelalte, veghează siguranța alimentelor și, prin urmare, a sănătății tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Punctul de Inspecție de la Leușeni a contribuit semnificativ și la lupta cu pericolul Pestei Porcine Africane în ultimii doi ani”, a spus Ion Sula, directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).
Reabilitarea punctelor de control la frontieră este unul dintre obiectivele principale ale Republicii Moldova în cadrul Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător semnat cu Uniunea Europeană.
MAC-P a finanțat construcția a patru Puncte de Inspecție la Frontieră: Leușeni, Tudora, Criva și Giurgiulești. Acestea corespund tuturor cerințelor în domeniul siguranței alimentelor și sunt dotate cu utilaje și echipamente pentru prelevarea, păstrarea și transportarea probelor produselor importate, frigidere cu diferite regimuri de temperatură și depozite ce vor permite păstrarea probelor producției suspecte până la primirea rezultatelor de laborator. Datorită extinderii Proiectului până în anul 2021, alte două PIF-uri urmează a fi construite la Sculeni și Otaci.
Comentarii