‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriFOTO. Pluk-O-Trak — noul prieten inovator al culegătorilor de mere din Moldova

FOTO. Pluk-O-Trak — noul prieten inovator al culegătorilor de mere din Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Mihai Chilianu este manager la una din cele mai mari companii producătoare de fructe din Moldova și pasionat de industrie de când era copil. De ceva timp deja, visa să achiziționeze un echipament inovativ de colectare semi-automată a fructelor.

Întâlnirea predestinată a avut loc 5 ani în urmă, în timpul unei vizite de lucru în regiunea idilică Bolzano, în nordul Italiei, unde Mihai a văzut pentru prima oară platforma Pluk-O-Trak în acțiune.

„M-am apropiat pentru a cere mai multe informații. Proprietarii mi-au spus că, în regiunea lor, fiecare proprietar de livadă respectabil are câte o platformă similară, ele măresc substanțial productivitatea și reduc cantitatea de forță de muncă . Din acel moment, am știut că este o chestiune de timp până când vom achiziționa un Pluk-O-Trak”, spune Mihai.

În august 2017, compania unde lucrează Mihai, MC Cominvest SRL, a achiziționat 2 platforme, cu ajutorul unui grant pentru inovații oferit de PNUD Moldova și susținerea altor parteneri.

‹ adv ›
Recoltarea merelor cu Pluk-O-Trak

Compania a organizat sesiuni de prezentare a platformei și pentru ceilalți producători de fructe, care își temperau însă entuziasmul atunci când îi aflau prețul.

Mihai consideră că nu are sens de a procura acest echipament, decât în cazul când sunt oferite subvenții. Culegătorii de mere sunt însă încântați de noua achiziție.

„La început, noul echipament era perceput ca o navă cosmică, privit cu frică și lipsă de încredere. După două luni de training și testări, acum avem conflicte în sânul echipei fiindcă prea mulți angajați vor să lucreze cu Pluk-O-Trak. Monstrul camuflat a devenit cel mai bun prieten.”

Era de așteptat ca platforma inovatoare să devină nu doar cea mai bună prietenă a muncitorilor, ci și favorita companiei. Productivitatea s-a dublat de la o tonă de mere recoltate zilnic per persoană la două tone. Fructele sunt tratate cu multă grijă, fiind transportate ușor spre cutiile de recoltare. Brațele echipamentului sunt la același nivel cu muncitorii, reducând din oboseala la efectuarea mișcărilor repetitive și accelerând ritmul de lucru.

Culegătorii de mere plasează fructele pe brațele Pluk-O-Trak

„Dacă am lucra doar cu acest tip de platforme, am putea să remunerăm mai bine angajații fiindcă ei sunt plătiți per kilogram cules, iar productivitatea lor se dublează când lucrează cu acest echipament. Cea mai mare provocare a fost de a ne asigura că urmează același ritm. La început, în timp ce cineva termina lucrul mai devreme și se plictisea, alții abia reușeau. Încă învățăm cum să coordonăm toate tempourile individuale pentru a munci în echipă, este o experiență utilă pentru noi toți.”

‹ adv ›

Compania a fost mereu pioneră în testarea echipamentului nou în domeniul recoltării și procesării fructelor. Mihai este la curent cu inovațiile din domeniu și entuziasmat de cele pe care le rezervează viitorul.

Recoltarea merelor cu Pluk-O-Trak

„Compania noastră este foarte entuziasmată de robotul de recoltare care urmează să apară în 2020. Când va fi lansat, voi fi prima persoană din Moldova care îl va cumpăra. Ne-am făcut bine tema pe acasă: o treime din livezile noastre sunt inițial plantate și pregătite pentru recoltarea automată a fructelor. Producătorii promit un preț rezonabil pentru robot, în timp ce noi nu avem de ales decât să ținem pumnii și să continuăm să plantăm livezi moderne.”

Recoltarea merelor cu Pluk-O-Trak

Între timp, compania MC Cominvest își extinde gama de fructe cultivate și încearcă să își mențină activ angajații cât mai mult timp.

„Ca și majoritatea companiilor din Moldova, întâlnim și noi dificultăți în recrutarea și menținerea angajaților. Încercăm să îi asigurăm cu lucru pe o perioadă mai lungă de 3 luni, cât durează recoltarea merelor. Am extins producerea la cireșe, caise și pomușoare, implicându-i în activități timp de cel puțin 6–7 luni pe an. Când va apărea robotul automat de recoltare, va trebui să învățăm din nou să colaborăm cu noi forme de tehnologii, o experiență ce sper că va fi la fel de bogată și instructivă pentru echipa noastră cum a fost cu Pluk-O-Trak.”

Grantul oferit companiei MC Cominvest este parte a proiectului „Dezvoltarea afacerilor inovatoare pentru o creștere economică durabilă la nivel local”, implementat de PNUD Moldova și finanțat de Guvernul României.

‹ adv ›

Prezentare demo a echipamentului Pluk-O-Trak

Autori: Mihai Chilianu și Otilia Vlasov

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›