‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 9 ianuarie, 2025
10 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageArticoleFOTO. Producătorii de struguri au participat la instruirea privind particularitățile sistemului de suport Gable

FOTO. Producătorii de struguri au participat la instruirea privind particularitățile sistemului de suport Gable

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În cadrul gospodăriei lui Petru Mihov, producător de struguri de masă cu o experienţă de peste 15 ani, s-a desfăşurat instruirea privind „Particularităţile sistemelor avansate de suport Gable şi protecţia viţei de vie”. Evenimentul a fost organizat grație suportului financiar al proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM), la data de 25 iulie curent.

La seminar au participat producători de viţă de vie din zona de Centru şi Sud a Moldovei. Aceştia s-au informat despre avantajele şi dezavantajele sistemului Gable de susţinere, dar şi au avut posibilitatea de a compara eficienţa acestuia cu cea a celorlalte sisteme.

La moment, Petru Mihov are 75 de hectare de viţă de vie pe care creşte 128 de soiuri de masă, cât şi tehnice. Datorită suportului USAID/APM Petru Mihov va beneficia de un tractor de cârnit lăstarii.

‹ adv ›

„Consider că acest sistem are multiple avantaje, cele mai principale, de care am reuşit să beneficiez implementându-l, sunt aerisirea mai bună a butucilor de viţă de vie, recoltarea mai productivă cu 60% pe zi şi o suprafaţă fotosintetic activă mai mare a frunzelor. Sistemul Gable este pretabil practic pentru toate soiurile de viţă de vie, cu excepţia celor ce nu posedă toleranţă faţă de îngheţ. Am în gospodărie atât forma închisă a sistemului, cât şi cea deschisă, evident mai bună este forma închisă, dar şi necesită cheltuieli suplimentare de până la 80 de mii de lei la hectar. Datorită sistemului Gable plantaţia este mai puţin afectată de boli, deoarece aerul circulă liber la tulpina butucilor. Dezavantajul pe care îl pot numi este necesarul de o tehnică specială pentru realizarea lucrărilor de întreţinere, ce ar putea trece printre rândurile deja formate”, a spus producătorul.

Despre măsurile de protecţie aplicate în plantaţie a vorbit Ştefan Marandici, şeful biroului de consultare BASF.

„Pentru a obţine o recoltă calitativă de struguri sunt necesare respectarea unei agrotehnici înalte şi asigurarea stării fitosanitare bune a plantaţiei. Produsele BASF asigură protecţia de durată a plantaţiei, iar drept confirmare servesc recoltele înalte şi constante pe care le obţine producătorul. Pentru fiecare problemă prezentată de producător, oferim soluţii eficiente”, a afirmat Ştefan Marandici.

Ina Butucel, specialist politicii şi reforme în domeniul agriculturii APM, a comunicat fermierilo prezenți despre amenzile pe care le vor achita aceştia în cazul nerespectării legislaţiei cu privire la desfăşurarea activităţilor cu caracter ocazional de zilieri în agricultură.

‹ adv ›

„Fiecare producător trebuie să dispună de un registru de evidenţă a zilierilor, în care vor fi înscrise datele reale obţinute zilnic, iar în cazul nerespectării legislaţiei muncii ei riscă amenzi de 30 până la 400 de unităţi convenţionale, în dependenţă de gravitatea încălcării. În cazul achitării salariului sau a altor plăţi fără reflectarea acestora în evidenţa contabilă producătorii riscă amenzi de până la 500 de unităţi convenţionale pentru persoanele fizice şi 1500 de unităţi convenţionale vor achita persoanele cu funcţie de răspundere şi cele juridice. Legea va intra în vigoare din data de 2 septembrie 2018”, a explicat Ina Butucel.

O plantaţie modernă de viţă de vie necesită investiţii mari şi nu fiecare producător îşi asumă asemenea responsabilităţi. Iar pentru a avea acces pe piaţa UE, sunt necesare volume mari şi de calitate ce pot fi obţinute doar aplicând tehnologiile moderne şi idei inovative.

 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›