joi, 21 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
HomepageAgroEcoFOTO. Proprietarul fermei eco de găini de la Călărași: Producem 2,5 mln de ouă...

FOTO. Proprietarul fermei eco de găini de la Călărași: Producem 2,5 mln de ouă anual, dar cererea este dublă

Recomandate

Satul Ștefan cel Mare din județul Călărași, sud-estul României, pe lângă istoria frumoasă pe care o poartă, mai are ceva special – agricultori adevărați, ce lucrează cu râvnă pământul, nu cedează niciodată în fața greutăților și promovează, prin activitatea lor, agricultura durabilă.

Unul dintre exemplele demne de urmat la acest capitol este Aurel Petruș, fermierul care reușește să producă culturi eco anual pe o suprafață de peste 1300 de hectare, de aproape două decenii.

În anul 2011, în fermă a fost construită și prima hală, iar la moment în fermă sunt întreținute circa 9 mii de găini pentru ouă eco, ce asigură o producție de peste 2,5 milioane de ouă per an. Pentru a afla mai multe detalii Agrobiznes a mers în vizită la fermierul de peste Prut.

„Atunci când am cumpărat aceste loturi de teren, nu era nimic construit, am început totul de la zero. Sunt „legat” de agricultura ecologică deja de aproape 20 de ani și cred că e cel mai frumos drum pe care l-aș fi putut urma. Pe lângă tehnologia generală de producere, solul și planta au nevoie permanent de hrană, astfel, în anul 2011 au fost aduse primele găini în fermă. Pe atunci erau doar două ferme certificate în România. Cred că, în acest mod am reușit să le ajustăm pe toate. O găină din fermă produce circa 280-310 ouă pe an, dar vreau să vă spun că, cererea pe piață este de două ori mai mare și având 9 mii de găini, nu o putem suplini”, a menționat Aurel Petruș.

Vizitând ferma, prima ce ne-a captat atenția a fost spațiul mare din curte destinat păsărilor. Potrivit producătorului, suprafața corespunde cerințelor privind producerea în sistemul eco.

„În sistemul eco de producere, nu mai vorbim de doar câțiva metri unde putem adăposti zeci de găini. Potrivit normelor, suprafața adăpostului acoperit este calculată ținând cont de faptul că, pentru fiecare 6 găini este necesar 1m². Totodată, este nevoie de prevăzut spațiul pentru cocoțat, câte 15 cm pentru fiecare găină și spațiul de cuibar. Practic, 1/3 din viața lor găinile trebuie să fie afară, unde pasc și sunt permanent în mișcare, dar și aici trebuie de respectat raportul de 4 m² pentru fiecare găină. De fapt, găinile au mult mai mult spațiu liber la noi în fermă. Cotețul este deschis la ora 14, după ce găinile se ouă. Am instalat și grătare de plastic, astfel, respectăm toate normele de producere eco. În coteț, pe jos, trebuie de pus coji, păiuș sau alt așternut unde găinile ar putea să râcâie. Din medicamente sau vaccinuri, le facem doar vaccinul pentru pseudopesta aviară, admis la producerea ecologică. Apropo, în cazul în care sunteți nevoit să administrați un anumit medicament, atunci timp de o lună de la administrare ouăle nu mai sunt comercializate ca ecologice”, a adăugat Aurel Petruș.

Pentru producerea ouălor în sistemul eco, cumpără găinile când acestea au vârsta de 15-18 săptămâni, după care le creează o rație specială, evident utilizând doar ingrediente eco de pe câmpurile fermierului.

„Avem la dispoziție doar 3 săptămâni când putem cumpăra puicuțele, până atunci pregătim totul pentru acestea. Le cumpărăm cu circa 4 euro/bucata. Când au 20 de săptămâni, încep să producă ouă, doar că primele 4 săptămâni sunt mici și le vindem la kilogram cu circa 0,5 euro, după care urmează ouă de calitate. Ținând cont de faptul că, nu putem interveni cu anumite medicamente sau alte metode, tot ceea ce facem este orientat spre asigurarea unei rații optime păsărilor. Componentele sunt: porumb, grâu, mazăre, floarea soarelui, șrot de soia, full fat de soia și floarea soarelui și un premix bio. Soia neprocesată nu poate fi folosită în alimentaţia monogastricelor, deoarece în aceasta există factori antinutriţionali. Aceştia însă pot fi distruşi prin diferite metode de procesare. Unul din produsele obţinute în urma procesării boabelor de soia este şi full fat soia. Full fat soia conţine mai puţină proteină, mai multă grăsime ceea ce determină şi un conţinut mai ridicat în energie metabolizabilă. Linia de obținere a șrotului am procurat-o din Ucraina. De la 16 până la 22 de săptămâni rația conține 16-18% șrot, după aceea creștem raportul cu circa 2% până la 26% până când găinile ating vârsta de 36 de săptămâni și se menține constant (26% – șrot, 22% – porumb, 22% – grâu, 12% – calciu și restul componentelor ce sunt schimbate)”.

Toate ouăle produse în ferma Biocoop, sunt comercializate în supermarketurile din România, iar diferența de preț, comparativ cu ouăle produse convențional, ar fi chiar dublă, susține producătorul.

„Ouăle dintr-o fermă obișnuită sunt vândute cu 4-5 lei românești/10 bucăți, iar noi le vindem cu circa 9 lei, mai apoi acestea ajungând pe raft costă circa 12 lei românești. Toate magazinele din orașele mari solicită ouă eco, mai puțin acestea sunt procurate în orașele mici. Am optat pentru o fermă în care toate procesele să fie optimizate cât este de posibil. Prima hală este mai simplă, după care au urmat încă două în anul 2013, iar ultima, pe care am construit-o recent, este una dintre cele mai performante, cred eu. Avem instalat un dispozitiv performant în hale, care reglează temperatura pe parcursul zilei, pentru a le asigura un regim optim. Ouăle sunt adunate automat la capătul halei, după care aranjate în cutii. Utilizăm gunoiul de păsări pentru producerea compostului, iar pentru a neutraliza mirosul atât timp cât gunoiul este în hală, aplicăm un strat de dolomit peste acesta. Găinile sunt întreținute în fermă până la vârsta de 80-90 de săptămâni, după care hala este depopulată și găinile vândute. Aici se încheie ciclul de producție. Practic, procesul de producere este simplu și nu necesită multă muncă”.

Ouăle sunt păstrate în frigiderul de la fermă până la 4-5 zile, la temperatura de 10-12°C, după care sunt livrate în supermarketurile din România. La moment, în fermă sunt în toi pregătirile pentru a mări numărul păsărilor până la 18 mii, fiind în construcție încă o hală. Astfel, fermierul va dubla cantitatea de ouă produse.

În Republica Moldova, la moment, nu sunt înregistrate ferme zootehnice ecologice. Sperăm că, sfaturile și recomandările fermierului Aurel Petruș vor prinde bine producătorilor din țară.

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco