duminică, 22 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFOTO. Rezultatele tehnologiei CONVISO®SMART: Până la 90 tone de sfeclă de zahăr la hectar

FOTO. Rezultatele tehnologiei CONVISO®SMART: Până la 90 tone de sfeclă de zahăr la hectar

Recomandate

Rezultatele obținute de producătorii de sfeclă pentru zahăr care au aplicat tehnologia CONVISO®SMART au fost prezentate în cadrul Zilei câmpului organizată pe platformele demonstrative din satul Mărăndeni, raionul Fălești de către companiile Bayer și KWS.

Evenimentul a adunat mai mult de 80 de fermieri din întreaga țară, care au putut aprecia atât potențialul hibrizilor, cât și eficacitatea erbicidului care reprezintă elementele de bază ale tehnologiei CONVISO®SMART. Republica Moldova este una dintre primele țări din lume care o implementează cu succes, astfel că, în anul curent 1800 de ha din suprafața totală de aproximativ 20 mii ha de sfeclă pentru zahăr a fost cultivată după tehnologia CONVISO®SMART.

Vasile Jubârcă, manager regional, reprezentant al companiei KWS a spus, pentru Agrobiznes, că rezultatele înregistrate în câmpurile în care a fost aplicată tehnologia CONVISO®SMART vin să convingă tot mai mulți fermieri de potențialul fiecărui element.

„Pe parcursul anului precedent am promovat intens tehnologia CONVISO®SMART, care este o tehnologie revoluționară în protecția câmpurilor de sfeclă pentru zahăr împotriva buruienilor. În anul curent, am avut comenzi de semințe pentru cultivarea a 1800 de hectare, ceea ce ar însemna circa 20 de gospodării care au achiziționat semințe SMART. Inițial, producătorii erau destul de sceptici față de această tehnologie, dar după ce au semănat și a fost nevoie de erbicidare, au observat diferența. Deja, după primul tratament sfecla de zahăr nu avea fitotoxicitate, nu a suferit de la folosirea erbicidelor, mai mult ca atât avea o dezvoltare normală și câmpul era curat. În lunile aprilie-mai a fost o perioadă mai secetoasă și prognozele referitor la recolta de sfeclă pentru zahăr erau destul de triste. Însă, în lunile iunie-iulie când au început să cadă precipitații a început creșterea intensă a buruienilor și cei care au aplicat tehnologia CONVISO®SMART au avut un interval de 20-30 de zile de la prima și a doua erbicidare. Respectiv, câmpurile care au fost erbicidate cu CONVISO One 80 OD și până în prezent sunt curate, iar câmpurile care au fost erbicidate după tehnologia clasică sunt impurificate. Astfel, preparatul CONVISO One 80 OD și-a demonstrat capacitatea de a menține câmpurile curate. Pentru fiecare gospodar este important ca folosind o tehnologie nouă să obțină o plus valoare. Am calculat recolta biologică la câmpurile demonstrative, inclusiv la unele câmpuri industriale care sunt cultivate cu tehnologia CONVISO®SMART cu hibridul SMART GIOCONDA KWS. De la câmp la câmp, am obținut o recoltă biologică de la 60 de tone de rădăcini la hectar până la 87 de tone, cu digestia de la 13,0-13,7. Timpul care s-a stabilit începând cu luna august va favoriza acumularea de zahăr necesar, astfel ca companiile procesatoare să înceapă recoltarea în termenii stabiliți cu un conținut de zahăr optim pentru a fi stabilit prețul de achiziție a sfeclei pentru zahăr. Datorită rezultatelor obținute, compania KWS va continua să promoveze această tehnologie, pentru că este una benefică pentru producătorii de sfeclă de zahăr. KWS lucrează asupra creării de noi hibrizi, mai productivi, cu o toleranță sporită față de boli. Scopul final, atât a companiei KWS care produce semințe pentru culturile de câmp, cât și a fermierilor, a procesatorilor este de a obține cât mai mult zahăr la hectar”, a menționat Vasile Jubârcă.

Igor Copacinschi, directorul Diviziunii Bayer CropScience Moldova, a remarcat că Republica Moldova este una dintre primele țări care a lansat cu succes tehnologia dată la sfecla de zahăr, iar rezultatele remarcabile se datorează conlucrării dintre specialiștii companiilor și fermierii.

„Evenimentul organizat în parteneriat cu compania KWS este dedicat rezultatelor obținute în câmpurile de sfeclă pentru zahăr unde a fost aplicată tehnologia CONVISO®SMART. Chiar dacă această tehnologie a fost lansată cu succes abia la începutul anului curent, deja putem vorbi despre rezultatele remarcabile pe care le înregistrăm. Republica Moldova este una dintre primele țări care a lansat această tehnologie și ne mândim că din primul an ocupăm 10% din suprafețele însămânțate cu sfeclă de zahăr. Sunt ferm convins că, pe viitor, această tehnologie va fi aplicată pe suprafețe tot mai mari și mai mari, poate chiar să ajungem și la 100%, deoarece aceasta vine să ușureze munca fermierilor. În primul rând, nu mai este necesar de a aplica 5-7 substanțe active, așa cum se aplică la moment în tehnologia clasică, ci doar erbicidul CONVISO One 80 OD care are o eficacitate înaltă. În plus, prin această tehnologie micșorăm numărul de aplicări de la 3-5 până la 2, ceea ce face ca tehnica agricolă pe care o deține producătorul să fie disponibilă pentru efectuarea celorlalte lucrări la culturile pe care le cultivă. CONVISO One 80 OD este produsul care combate un spectru foarte larg de buruieni, respectiv dispare necesitatea de a aplica și combina mai multe produse”, a comunicat Igor Copacinschi.

În cadrul evenimentului, participanții au putut aprecia și platformele demonstrative de porumb și floarea soarelui. KWS a prezentat potențialul hibrizilor în combinație cu preparatele de uz fotosanitar de la compania Bayer. În acest context, Igor Copacinschi a atenționat că Bayer este lider la erbicidele pentru cultura de porumb, iar spectrul larg de preparate răspund necesitaților fiecărui fermier.

„Menționăm produsele Adengo, un erbicid preemergent și postemergent timpuriu, dar și liderul de piața din familia Maister WG și Maister Power. În cadrul Zilei câmpului am prezentat eficacitatea erbicidul Laudis, care nu dă fitotoxicitate la porumb și poate fi aplicat și în faze mai târzii, este omologat pentru liniile seminciere, poate fi aplicat și la porumbul zaharat. În câmpul demonstrativ a contribuit la potențialul maxim al hibridului de porumb, deoarece un potențial maxim poate fi obținut doar într-un câmp curat”, a conchis directorul Diviziunii Bayer CropScience Moldova.

Victor Pânzari, country manager KWS Moldova, a accentuat că și cei mai sceptici fermieri care au vizitat loturile domonstrative au rămas impresionați de rezultatele obținute, respectiv au manifestat interes de a aplica și ei tehnologia dată.

„Ne-am propus să promovăm tehnologia inovativă CONVISO®SMART pentru producătorii de sfeclă pentru zahăr din Republica Moldova. O mare parte dintre fermieri au auzit despre această tehnologie, iar o parte deja au aplicat-o. Împreună cu compania Bayer, pe parcursul a trei ani am prezentat principalele componente. Compania KWS a elaborat selecția de semințe SMART, iar compania Bayer prezintă erbicidul CONVISO®ONE. În urma testărilor, dar și aplicării produsului s-au obținut rezultate destul de bune. În gospodăria de la Mărăndeni, pe platforma tehnologiei CONVISO®SMART avem în producere 3 loturi și putem afirma că tehnologia a lucrat destul de bine, reieșind din condițiile climaterice care au fost în anul curent. Un avantaj pentru producătorii de sfeclă pentru zahăr care aplică tehnologia dată este că aceasta implică 2 administrări cu ierbicid și nu 4-5. Prima aplicare a fost efectuată în doza de 0,5 l/ha împreună cu adjuvantul specific Mero. La un interval de 20-30 de zile s-a realizat a doua aplicare cu aceeași doză și a lucrat formidabil. Am prezentat și o altă platformă unde a fost aplicat sub doza de 1l/ha și acolo produsul a demonstrat o eficacitate maximă, dar această schemă se recomandă în condiții climaterice diferite. Preparatul se reactivează în sol timp de 14-20 de zile. În urma testărilor care au fost efectuate putem spune cu certitudine că nu există fitotoxicitate pentru culturile următoare. După ce fermierii au văzut rezultatele din câmpurile cu tehnologia CONVISO®SMART s-au convins de eficacitate și manifestă interes pentru ași dubla suprafețele. Reieșind din analiza care a fost efectuată asupra recoltei biologice și digestiei putem spune că vom avea rezultate destul de frumoase, care vor depăși așteptările producătorilor. La aplicarea erbicidului CONVISO®ONE nu ne orientăm după faza de dezvoltare a culturii ci după faza de dezvoltare a buruienilor, totodată acesta acționează asupra unui spectru larg de buruiene”.

Producătorii recunosc că și-au asumat riscurile, dar nu regretă pentru că curățenia din câmpurile cu sfecla pentru zahăr este un indicator convingător care îi ajută să obțină recolte peste așteptări.

Ion Moroi, director SRL Careul Prim din satul Ilenuța, raionul Fălești, a testat, dar urmând cu strictețe recomandările specialiștilor își propune, în anul curent să mărească suprafața cultivată după tehnologia CONVISO®SMART.

„Cultivăm 20 de hectare de sfeclă pentru zahăr după tehnologia CONVISO®SMART, iar pentru a avea recolte bune am respectat recomandările specialiștilor. Inițial eram foarte sceptic, dar mi-am asumat riscul. După ce am văzut rezultatele, adică cum arată câmpul, prognozăm peste 50 tone/ha. Am realizat semănatul la începutul lunii aprilie, după floarea soarelui și desigur riscul a fost destul de mare, dar s-a meritat pentru că sunt mulțimit de rezultate. Producătorii care stau pe gânduri le recomand să nu le fie frică de această tehnologie inovativă, pentru că prezintă rezultate peste așteptări, practic nu există buruieni și avem timp și pentru cultivarea altor culturi. Am realizat doar 2 erbicidări și câmpul este perfect curat. Recolta pe care o prognozăm va fi mai mare decât în tehnologia clasică. Pentru anul viitor voi continua să aplic tehnologia CONVISO®SMART pentru că este destul de sigură”.

Tudor Burduja, agronom în cadrul SRL Bio-Alianța, din orașul Florești, a constatat că aplicarea acestei tehnologii ușurează cu mult lucrul fermierilor, iar timpul petrecut în câmpul cu sfecla pentru zahăr se reduce considerabil, astfel acordă timp și altor culturi din gospodărie.

„Cultivăm sfecla de zahăr pe 400 de hectare. În anul 2018 am încercat tehnologia CONVISO®SMART pe suprafața de 135 de hectare. Suntem foarte mulțimiți de cum a lucrat erbicidul CONVISO®ONE, este foarte ușor de aplicat. Recomand tuturor producătorilor să cultive sfecla după tehnologia dată, pentru că avem timp pentru celelalte culturi și în plus tehnica este liberă. Ne-am dori pe viitor să avem hibrizi cu potențial mai mare de recoltă și zahăr. Am calculat roada biologică și așteptăm peste 60 de tone de rădăcini la hectar. Avem o colaborare de mai mulți ani cu aceste companii procurăm semințe de sfeclă pentru zahăr, porumb de la KWS, iar ce ține de produse pentru protecția plantelor procurăm de la Bayer, care are produse calitative, testate. Mai mult ca atât, produsele Bayer sunt de neînlocuit. Sunt sigur că se merită investiția. Pentru anul 2019, planificăm să majorăm suprafața cu tehnologia dată”, a mai adăugat producătorul.

Alexandru Șchițco, din raionul Fălești satul Natalevca, a menționat că doar după ce a testat pe propriile câmpuri este convins că tehnologia are viitor și poate da recolte înalte, comparativ cu tehnologia clasică.

„Prelucrăm 2300 de hectare de teren arabil, iar pe 50 de hectare am cultivat sfecla pentru zahăr după tehnologia CONVISO®SMART. Orice cultură pe care o creștem ne interesează în primul rând eficiența economică. După recolta biologică putem spune cu siguranță că cultura se dezvoltă mai bine decât cea clasică și are avantajul că nu necesită efectuarea a 4-5 aplicări de erbicide, astfel reușim să facem și o economie, excluzând unele lucrări și intrări în câmp. Pentru anul viitor, deja am și contractat cantitatea necesară, astfel vom mări suprafața cultivată cu tehnologia CONVISO®SMART pe o suprafață de 140 de hectare. După experiența din anul curent, pot spune cu siguranță că este o tehnologie de viitor, care ne permite să obținem rezultate bune. Fermierii trebuie să vadă cum arată câmpurile unde a fost aplicată tehnologia dată, care sunt destul de convingătoare. Cu companiile KWS și Bayer lucrez de mai mulți ani, am încredere în aceste companii și sunt mulțumit de calitatea produselor, care vin să răspundă tuturor problemelor cu care ne confruntăm. Nu cred că sunt fermieri în Moldova care nu știu despre produsele acestor companii”, a mai spus Alexandru Șchițco.

Pe durata seminarului, Mihail Gonciarenco, care a fost și gazda evenimentului a efectuat recoltarea florii soarelui de pe unul din loturile demonstrative cu hibridul KWS SINTRA, astfel că de pe suprafața de 1,7 hectare a obținut 3,2 tone de semințe la hectar.

Rezultatele prezentate pe parcursul Zilei câmpului nu ar fi fost posibile dacă nu ar fi existat un parteneriat dintre companii și gospodarul care a urmat recomandările specialiștilor, iar KWS și Bayer au oferit diplome de mențiune pentru primele 20 de întreprinderi care au aplicat tehnologia CONVISO®SMART.

Advertorial
Advertorial
Conținut sponsorizat de parteneri (P)

Citește și ›

Advertoriale