‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFOTO. Spalierul i-a salvat lui Ilia Fedorciucov recolta de ardei și gogoșari de arșița...

FOTO. Spalierul i-a salvat lui Ilia Fedorciucov recolta de ardei și gogoșari de arșița și vânturile din această vară

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Gospodăria Țărănească „Fedorciucova Zoia” din satul Cunicea, raionul Florești, are o experiență de mai bine de 5 ani de producere a ardeilor dulci și gogoșarilor. În anul curent, a plantat 2,5 hectare cu ardei dulci și 1 hectar cu gogoșari. Totodată, în acest an, gospodăria agricolă a venit cu o inovație în producerea ardeilor prin instalarea spalierului. Ilia Fedorciucov, conducătorul acestei gospodării, zice că a văzut tehnologie respectivă acum un an pe un câmp demonstrativ în cadrul proiectului USAID Agricultura Performanta în Moldova (USAID/APM). Inițial această tehnologie i-a părut interesantă, astăzi însă o recomandă cu fermitate tuturor legumicultorilor care produc ardei.

Spalierul oferă suport plantelor de ardei. În acest fel fiecare plantă nu riscă să se rupă sub greutatea fructelor sau din cauza unor vânturi sau ploi abundente. De asemenea, datorită spalierului toate plantele stau vertical, astfel încât frunzele formează o umbrelă care protejează platele de soarele arzător al verii. În același timp, plantele nu se suprapun asigurând o ventilare mai bună, reducând riscul  apariției unor boli și dăunători. Fermierul cultivă ardei grași soiul Hercules cu coacere târzie, care are formă cubică, culoare roșie și poate produce ardei de minimum 300-400 gr fiecare, iar o singură plantă ajungând să producă 1 kg – 1,5 kg de fructe per plantă.

 

‹ adv ›

Ilia Fedorciucov explică că spalierul a fost instalat la 3 săptămâni după plantarea în câmp a răsadului. În rol de par poate fi utilizat oricare tip de lemn. Ulterior, se întinde o sfoară de la par la par, ca să asigure susținerea plantelor. Pari au fost instalați la o distanță de 2,20 metri, fiind îngropați astfel încât la suprafață să aibă o înălțime de circa 0,70 m. Adițional, pentru a asigura  recolte înalte ardeiului dulce și gogoșarul a fost plantat pe bilon și s-a asigura irigare/fertigare prin picurare. În zilele aride, Ilia Fedorciucov folosea până la 100 tone de apă per hectar, iar datorită bilonului apa nu se evapora foarte repede.

„Cu suportul proiectului USAID/APM am procurat în anul curent o pompă performantă și economă pentru pomparea apei din lacul de acumulare pe câmp. Fără irigare nici nu face să începi producerea ardeiului. Apa este unul din cei mai importanți factori în producerea ardeiului”, afirmă Ilia Fedorciucov.

Totuși, Ilia Fedorciucov afirmă că în 2019 condițiile climaterice nu au fost foarte prielnice producerii ardeiului. A fost rece în primăvară, ulterior au fost temperaturi foarte înalte, și oscilații mari de temperaturi pe parcursul verii, explică producătorul. Așteptările inițiale de a recolta până la 70 de tone de ardei de pe 1 hectar nu se vor îndeplini, iar recolta așteptată se va reduce în jumătate.

Toate legumele sunt livrate fabrici de procesare din or. Soroca „Alfa Nistru” SA. De altfel, această gospodărie țărănească actualmente este unicul furnizor de ardei dulci și gogoșari, care livrează legumele acestei fabrici. Ilia Fedorciucov afirmă producerea ardeiului și gogoșarului este o activitate adițională activității de bază a gospodăriei de producere a fructelor și a căpșunelor.

‹ adv ›

Antreprenorul afirmă că este mulțumit de colaborarea cu fabrica de procesare. Potrivit lui Ilia Fedorciucov, dacă nu ar avea contract constant de livrare a ardeiului și gogoșarului procesatorului, nici nu ar produce aceste legume, deoarece nu are timp să vândă în piață sau să livreze zilnic cantități mici rețelelor de magazine. Reprezentanții fabricii de procesare afirmă că anual ei achiziționează și procesează circa 50 de tone de ardei dulci și în jur de 20 de tone de gogoșari, iar prețul este unul stabilit în prealabil de 12 lei pentru ardei și 15 lei pentru gogoșari (prețul nu include TVA).

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›