‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFOTO. Trei roboți francezi cultivă, plantează și îngrijesc autonom 50 de hectare de porumb

FOTO. Trei roboți francezi cultivă, plantează și îngrijesc autonom 50 de hectare de porumb

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

O companie tehnologică franceză a construit trei roboți de înaltă precizie care complet autonom cultivă, plantează și îngrijesc un câmp de porumb cu o suprafață de 50 de hectare.

Proiectul numit „Challenge Centeol” se desfăşoară în Burgundia condus de AgreenCulture şi are unele asemănări cu proiectul Hands Free Hectare din Marea Britanie.

Obiectivul principal al AgreenCulture e de a preveni formarea hardpanului, prelucrarea corectă a solului, menţinerea productivităţii şi reducerea costurilor.

‹ adv ›

Roboţii Centeol cântăresc câte 300 kg fiecare. Aceştia au fost creaţi de către echipa AgreenCulture şi partenerii lor din Kuhn, Dupont Pioneer şi firma de tehnologii Ausy.

Tehnica funcţionează datorită motoarelor diesel. Roboţii se deplasează cu ajutorul a două  şenile, ce reduc la minim tasarea solului.

FOTO: twitter.com

Precizia – până la 10 mm

Proiectul a dat start în octombrie 2017, când la robot a fost ataşat un dispozitiv special adaptat, pentru a colecta probe de sol la fiecare 5 metri. Datele respective sunt necesare pentru a reduce cheltuielile ce apar la administrarea îngrăşămintelor.

‹ adv ›

După aceea, la doi roboţi a fost ataşat câte un cultivator, cu ajutorul căruia se prelucrează solul doar în locul unde vor fi semănate seminţele. Toţi roboţii dispun de sisteme RTK (Real Time Kinematic), pentru a asigura precizia de până la 10mm. Pentru aceasta au fost folosite hărţi pregătite din timp, sau cele create direct de roboţi.

În aprilie 2018 toţi cei 3 roboţi au lucrat pe acelaşi teren concomitent. Primul robot a administrat îngrăşăminte pe benzile cultivate, utilizând hărţile cu analiza solului, pentru a administra cantitatea necesară fiecărui sector analizat. După aceea ceilalţi doi roboţi au trecut cu semănătoarele. Viteza de semănat – 8km/h. Din cauza umidităţii excesive în sol, lucrările încă continuă.

FOTO: pleinchamp.com

Braţe de muncă sunt necesare doar pentru a strânge recolta

În plan e administarea azotului (peste o lună după semănat). De asemenea vor fi două praşile cu ajutorul celor doi roboţi. Praşile înlocuiesc metodele chimice de combatere.

‹ adv ›

La moment sunt cinci utilaje agricole diferite, ce pot fi ataşate la roboţii respectivi. Roboţii lucrează 24 de ore, ceea ce înseamnă că oamenii sunt necesari doar la recoltare.

FOTO: pleinchamp.com
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›