‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFOTO. Un grup de producători din Moldova, în turneu de studiu la cooperativele agricole...

FOTO. Un grup de producători din Moldova, în turneu de studiu la cooperativele agricole din Polonia

‹ adv ›
‹ adv ›

Un grup de producători agricoli din Moldova au efectuat recent o vizită de studiu în Polonia. Scopul turneului a fost familiarizarea fermierilor cu principiile de funcționare a grupurilor de producători agricoli din Polonia, țară care are o experiență vastă în acest domeniu.

Conform agendei, participanții au avut un șir de întruniri cu membrii grupurilor de producători agricoli. Una dintre aceste întâlniri a fost cu grupul de producători „Zlotiy Sad”, care, de altfel, este unul dintre cele mai mari grupuri de producători din Polonia. Ei dispun de toată infrastructura necesară privind perioada de postrecoltare pentru fructe, în special, pentru mere. Și aici vorbim de frigidere cu o capacitate totală de 6000 de tone, linii de sortare, linii de producere a cutiilor, etc. La început componența acestui grup de producători, constituia 12 persoane, iar astăzi grupul numără 60 de membri care dețin suprafețe destul de mari de livezi.

De asemenea, participanții au avut și alte întâlniri cu grupuri de producători, care se ocupă de producerea merelor, a prunelor, cireșelor, dar și a pomușoarelor (agriș, coacăză neagră și albă). În cadrul întâlnirilor s-a discutat despre principiile de funcționare a grupurilor de producători, despre diverse aspecte ale tehnologiilor moderne, despre alegerea soiurilor potrivite, dar și despre tot ciclul de tehnologii – începând cu protecția plantelor până la plasă antigrindină și diverse utilaje, etc.

„Agricultorii noștri au avut mai multe întrebări referitoare la inițiativa creării grupurilor de producători, în special, s-au interesat despre problemele și impedimentele cu care s-au ciocnit polonezii în procesul de creare a cooperativelor și cum au reușit ei să le soluționeze. Un subiect aparte, arzător pentru Moldova, dar și pentru Polonia, a fost cel care ține de accesarea piețelor de desfacere, în special în condițiile embargoului și a restricțiilor impuse din partea Federației Ruse, or,  pentru Polonia piața rusească, la fel este o piață importantă sub acest aspect”, a relatat Iurie Hurmuzachi, vicedirector al Federației Naționale a Agricultorilor din Moldova AGROinform.

O întâlnire interesantă a avut loc la o întreprindere care produce sucuri naturale. Este vorba despre o întreprindere mică, care prestează servicii pentru producătorii agricoli, achiziționând mere pentru producerea sucurilor în saci de polietilenă. Mini-fabrica are capacitatea de 80 – 1000 de litri de suc pe oră și produce sucuri pe bază de mere cu coacăză, cătină, aronia, morcov, ș.a. În plus, fabrica își are și marca sa comercială proprie. Într-un cuvânt, un exemplu de afacere profitabilă de producere și promovare a produselor cu valoare adăugată.

În total, în perioada respectivă, participanții la turneul de studiu, au avut peste 15 întruniri și vizite. În afară de cunoștințele obținute, fermierii au stabilit relații de comunicare cu potențialii parteneri, de la care intenționează să achiziționeze în viitor material săditor, utilaj și tehnologii. Colegii din Polonia sunt disponibili să acorde servicii de consultanță, reieșind din practica lor acumulată.

Turneul de studii a fost organizat în cadrul proiectului  „Promovarea lanțului valoric horticol inclusiv în Moldova, Armenia, Georgia și Kazahstan”, implementat de Federația Națională a Agricultorilor din Moldova și finanțat de către Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD). Datorită acestui proiect, producătorii agricoli mici, vor avea posibilitatea să-și sporească veniturile prin cooperare și integrare în lanțul valoric în horticultură.

„Unul dintre obiectivele proiectului constă în facilitarea creării și dezvoltării grupurilor de producători sub diverse structuri juridice de antreprenoriat de asociere. În acest context, în urma avizului lansat de către Federația Națională a Agricultorilor din Moldova AGROinform, au fost primite mai multe solicitări de participare atât de la grupuri deja înregistrate sub anumite forme, cât și de la grupuri de inițiativă, care doresc să creeze astfel de structuri. O comisie de evaluare a examinat cererile venite din teritoriu, astfel la moment au fost selectate nouă grupuri potențiale și cooperative deja existente cu care s-a început lucrul la prima etapă. Aceasta presupune un șir de evenimente cum ar fi instruiri tematice, vizite de studiu interne, o vizită de studiu externă și elaborarea simulatoarelor economice privind investițiile ulterioare. La acest turneu de studiu, în Polonia, au participat câte un reprezentant din grupele selectate, dar și de la cooperativele Federației AGROinform”, a precizat Iurie Hurmuzachi.

‹ adv ›

În următoarea perioadă, în cadrul proiectului, se va purcede la etapele de lucru care prevăd instituționalizarea și fortificarea grupurilor de producători.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii