‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
3.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFOTO. VIDEO. Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul, modernizat cu...

FOTO. VIDEO. Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul, modernizat cu sprijinul UE

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Dezvoltarea mediului rural prin promovarea educației agricole se numără printre obiectivele principale ale asistenței Uniunii Europene acordate Republicii Moldova. Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole (CEHTA) din Țaul, Dondușeni, este una din instituțiile de învățământ profesional tehnic din Republica Moldova care beneficiază de o infrastructură educațională și un sistem de învățământ modernizat în cadrul proiectului „Dezvoltarea zonelor rurale în Republica Moldova” (DevRAM), implementat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare în parteneriat cu Centrul Educațional PRO DIDACTICA și Donau Soja, cu suportul financiar al Uniunii Europene.

Oportunitățile de care a beneficiat această instituție, în urma implementării proiectului „DevRAM”, au fost prezentate în cadrul unui tur de presă live, organizat la 27 mai 2021, vizită care face parte din campania „UE pentru Moldova Rurală”. Potrivit directorului adjunct al Centrului de Excelență din Țaul, Ludmila Iurcișin, instituția a beneficiat, în ultimii ani, de mai multe proiecte finanțate de Uniunea Europeană, prin intermediul cărora au fost procurate utilaje, echipamente, fiind reconstruit și modernizat inclusiv blocul de studii.  

În cadrul proiectului DevRAM, CEHTA a beneficiat de un grant, cu ajutorul căruia instituția a lansat un câmp demonstrativ de cultivare a soiei, de 20 de hectare, a fost procurată o semănătoare, un distribuitor, îngrășăminte, semințe.

„Cele 20 de hectare au fost cultivate cu soia nu doar pentru a avea un beneficiu material, ci și cu scopuri experimentale. Elevii noștri au avut posibilitatea să efectueze experimente, care ulterior să se regăsească în diferite rapoarte. Ei au participat și la diferite concursuri, la fel, lansate în cadrul DevRAM”, a declarat directorul adjunct al instituției.

‹ adv ›

De asemenea, a fost proiectată, renovată, dotată cu echipament și mobilată sala de instruire. Centrul de Excelență a fost sprijinit și în dezvoltarea departamentului de Formare Continuă: „Avem deja 60 de beneficiari, care pot să se laude că au un certificat de prim curs de formare în domeniul cultivării de legume și fructe”, spune Ludmila Iurcișin.

În cadrul programului, s-a investit nu doar în dotări, ci și în factorul uman, remarcă Ludmila Iurcișin: „Principala lecție învățată de noi este că omul poate aduce schimbarea. Prin intermediul acestui proiect au fost formate cadrele manageriale, s-a făcut foarte mult pentru îmbunătățirea unor documente extrem de necesare pentru o instituție de învățământ care își dorește să se dezvolte: strategia de comunicare, planul de dezvoltare strategică, standardul de calitate, planul de învățământ pentru siguranța produselor de origine vegetală, curriculumul de învățământ”.  

Pentru profesori au fost organizate traininguri și sesiuni în ceea ce privește standardele de calitate în sectorul agroalimentar, inclusiv pentru soia, au fost puse accente pe planificarea strategică, management participativ, utilizarea instrumentelor moderne în managementul resurselor umane, marketing educațional și altele. 

De asemenea, profesorii CEHTA au fost implicați în procesul de dezvoltare a noului curriculum modular privind Agricultura ecologică.

„Rolul agriculturii ecologice este de a ne oferi hrană, produse autentice, crescute în concordanță cu factorul de mediu, cu dragoste față de mediul înconjurător, dar de a valorifica produsele noastre autohtone.  Produsele ecologice sunt la mare căutare. Elevii noștri, datorită acestui proiect, cunosc procesul de producere, care sunt cerințele pentru etichetare și comercializare”, a subliniat Țurcan Mariana, profesoară în cadrul CEHTA.

În urma implementării proiectului DevRAM, instituția și-a îmbunătățit procesul de stagiu a elevilor. „Dacă anterior agenții economici nu prea auzeau despre elevii noștri, acum i-au cunoscut, au o colaborare și deja vin cu oferte de angajare în câmpul muncii. Ei nu mai cer acea experiență de muncă, pentru că văd că elevii au parte de experiență aici”, a relatat directorul adjunct al CEHTA. 

‹ adv ›

Crearea unei relații de colaborare cu agenții economici încă de pe băncile școlii este apreciată și de către elevi: „Prin dialogul cu agenții economici, cu potențiali angajatori, noi devenim foarte motivați să învățăm, să colaborăm, să cercetăm noi studii de caz”, spune Lilia Bejan, studentă la specialitatea legumicultură și pomicultură.

Vizita din 27 mai la Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole (CEHTA) din Țaul, Dondușeni, a fost organizată în cadrul campaniei „UE pentru Moldova Rurală”, campanie menită să reflecte rezultatele și schimbările realizate în zonele rurale, precum și să prezinte oportunitățile curente oferite de către Uniunea Europeană pentru dezvoltarea localităților rurale din Republica Moldova.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›