Cea mai mare fermă verticală din lume va apărea în orașul american Newark, statul New Jersey într-o fostă uzină de oțel. Datorită unei investiții de 39 mil. de dolari, ferma va produce anual până la o mie de tone de legume și verdețuri prin utilizarea tehnologiei aeroponice.
”Ne propunem să revoluționăm modul în care se practică agricultura și să o aducem mai aproape de consumatorii, adică în orașe”, declară Marc Oshima, unul din cofondatorii AeroFarms, compania din spatele proiectului.
Având în gestiune câteva ferme verticale în zonele urbane din SUA, acesta susține că agricultura pe verticală este extrem de avantajoasă, mai ales că face posibilă strângerea a câte 30 de recolte pe an.
Oshima precizează că plante ca varza sau spanacul cresc pe câmp timp de 30-40 de zile, pe când în serele verticale, unde plantele sunt iluminate cu becuri LED și primesc nutrienți prin stofele ce le înconjoară, perioada de creștere durează doar 12-16 zile.
El a mai menționat că cele mai multe legume cu frunze verzi consumate în SUA erau crescute în Arizona sau Salinas, statul California. Fermele urbane reduc semnificativ timpul și combustibilul cheltuit pentru transportarea legumelor la consumatori.
Compania speră să dezvolte 25 astfel de ferme în următorii 5 ani și ar vrea să pătrundă pe piața Angliei. Spre deosebire de fermele tradiționale, în cele verticale se consumă cu până la 95% mai puțină apă decât în câmp, iar producția de spanac este de 70 de ori mai mare decât în condiții normale.
”În plus, în agricultura verticală”, spune Oshima, ”deținem control total asupra procesului de creștere a plantelor și putem interveni oricând”.
Ferma care se va întinde pe cele 69 mii metri pătrați este dezvoltată de RBH Group și va include oficii, laboratoare, dar și o cafenea. AeroFarms este unicul său chiriaș.
Cea mai mare parte din cei 39 mil. de dolari investiți este asigurată de Goldman Sachs prin intermediul Urban Investment Arm.
”Tehnologiile inovative dezvoltate de AeroFarms vor contribui la creșterea economiei locale, vor promova alimentația sănătoasă și durabilitatea mediului”, a declarat Margaret Anadu, Directorul general al grupului.
”Proiectul va crea locuri de muncă înalt calificate, accesibile la nivel local ceea ce va contribui la modernizarea economiei din regiune”, a mai adăugat ea.
[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=2GfiLHlc6rA”]
Articol realizat în baza materialelor independent.co.uk
Comentarii