‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 26 noiembrie, 2024
-2.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriFOTO. VIDEO. Legumicultor: Combina de recoltat morcovi îmi înlocuiește zilnic munca a circa 100...

FOTO. VIDEO. Legumicultor: Combina de recoltat morcovi îmi înlocuiește zilnic munca a circa 100 de oameni

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Chiar dacă dispun de teren pretabil pentru agricultură, dorinţă şi bani, deseori, lipsa braţelor de muncă joacă rolul decisiv în afacerile fermierilor. În schimb, tehnologiile nu stau pe loc, iar maşinile şi dispozitivele moderne înlocuiesc tot mai rapid munca manuală.

O demonstrează și exemplul lui Ion Cojocaru, legumicultor de peste 10 ani, care a reușit să înlocuiască munca sezonieră la recoltat morcovi a circa o sută de muncitori, prin achiziția unei combine moderne specializate. Utilajul a fost prezentat vineri, 5 octombrie, în cadrul seminarului „Tehnologia modernă de producere a morcovului cu aplicarea sistemului de picurare şi recoltarea mecanizată”, organizat cu suportul USAID/APM în satul Răscăieţi, Ştefan Vodă, pe câmpul demonstrativ al întreprinderii SC „SanduNelu” SRL.

‹ adv ›

Despre activităţile proiectului USAID/APM şi a programului de granturi în sectorul de horticultură şi apicultură în implementare pentru anul 2018-2019 a vorbit Rodion Gudim, specialist în cadrul proiectului.

„Proiectul este viabil pentru sectorul Horticultură, adică fructe, struguri, pomuşoare, legume şi miere de albini. Durata acestuia este de 5 ani, se va finaliza în noiembrie 2021. Bugetul este de 21 de milioane de dolari, inclusiv fond de granturi 5-7 milioane de dolari. Anul acesta suma granturilor va fi 2 milioane de dolari ce vor fi distribuite pe toate sectoarele enumerate recent. Scopul proiectului este de a activiza agrobusinessul şi de a stimula producerea, ambalarea calitativă şi cantităţi mai mari pentru a avea acces pe pieţele internaţionale. Toţi doritorii de a beneficia de granturi pot participa la concurs prezentând dosarul la sediul USAID/APM sau expediindu-l prin poşta electronică”, a explicat Rodion Gudim.

Iurie Begal, consultant-agronom în legumicultură a prezentat principalele aspecte a tehnologiei moderne de producere a morcovului în câmp deschis cu utilizarea sistemului de fertigare. Acesta a descris problemele cele mai răspândite în acest sector şi cum pot fi pe etape soluţionate acestea.

‹ adv ›

„Principalele aspecte de care trebuie să ţină cont un legumicultor, pentru a obţine rezultatul dorit sunt: alegerea unui hibrid/soi adaptat la condiţiile de mediu şi tehnologia aplicată la cultura dată; selecţia solului cu caracteristici similare necesităţilor plantei; determinarea premărgătorului şi termenului optim pentru semănat; fertigarea normată a culturii. Morcovul preferă solul cu o textură nisipoasă, nisip-argilă şi un pH aproape neutru. Pentru a evita deformarea rădăcinii, solul trebuie să fie omogen. Apele freatice trebuie să fie situate la adâncimi mai mari de 1,5-2m. Pregătirea solului este obişnuită, iar semănatul este realizat la temperatura solului de 5-8°C. Asigurând morcovul cu apă şi îngrăşăminte acesta creşte şi se dezvoltă până la indicii optimi” a spus Iurie Begal.

Ion Cojocaru, gazda seminarului a împărtăşit experienţa sa de cultivare a legumelor în câmp deschis.

Ion Cojocaru

„Producem legume de peste 10 ani, cel mai des cultivând morcov, sfeclă, ceapă, ridiche de toamnă. Cea mai mare suprafaţă dintre legume, este destinată culturii de morcov, circa 15 hectare anual. Nu semănăm aceiaşi hibrizi, anual încercăm ceva nou. Nu obişnuim să utilizăm soiuri, deoarece acestea prezintă o productivitate mai redusă şi sunt mai sensibile la condiţiile de mediu. Combina pe care o vom prezenta este cu adevărat utilă în gospodărie, poate fi utilizată şi pentru recoltarea altor legume. Aceasta înlocuieşte practic 100 de oameni pe care ar fi trebuit să-i angajez zilnic, şi are o productivitate de 1,16 hectare recoltate/zi. Pentru a o procura am beneficiat de o porţiune de grant de 450 de mii de lei din parte proiectului USAID/APM. Dorim să procurăm şi alte utilaje pentru a soluţiona problema insuficienţei lucrătorilor sezonieri”, a menţionat Ion Cojocaru.

Printre persoanele participante la seminar s-au numărat şi soţii Spinenco, din satul Cioburciu, Ştefan Vodă, ce sunt producători de legume de mai mulţi ani şi doresc să utilizeze tehnici performante în gospodăria lor.

‹ adv ›

„Am venit la eveniment împreună cu soţul pentru a îmbunătăţi cunoştinţele şi a vedea cum se recoltează mecanizat legumele. În gospodăria noastră recoltăm doar manual. Anul acesta am plantat 12 hectare de pepene verde, însă respectăm asolamentul şi am avut în anii precedenţi morcov, ceapă şi altele. Dorim să trecem la culturile ce pot fi recoltate mecanizat, la anul vom planta iarăşi morcov. Ne dorim şi o astfel de combină pentru a uşura munca”, a adăugat Natalia Spinenco.

Grecu Vitalie, producător de legume din Transnistria, spune că a fost impresionat de ceea ce a văzut şi-şi doreşte o combină şi la el în gospodărie.

„În principiu, cunoşteam măsurile de protecţie şi cultivare a morcovului ce au fost prezentate, deoarece producem morcov de mai mult de 10 ani. Am venit aici mai mult pentru a vedea cum se realizează recoltarea mecanizată, deoarece întâlnim probleme la strâns roada. Anul acesta am plantat 20 de hectare de morcov, din cele 130 de hectare sub legume. Sper să procur o maşină de recoltat la anul şi astfel vom realiza lucrul mai rapid şi mai productiv”, a spus Grecu Vitalie.

La eveniment au participat producători de legume, procesatori, consultanţi, furnizori de materiale de producere în legumicultură şi alte persoane interesate. Majoritatea acestora văd implicarea maşinilor în procesul de producere pentru înlocuirea lucrărilor manuale o alternativă profitabilă şi sigură. Iar utilizate corect şi pe suprafeţe recomandate acestea sunt chiar mai rentabile, după spusele producătorilor.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›