O tehnologie avansată de cultivare a sfeclei de zahăr, elaborată de către cercetătorii renumitelor companii KWS şi Bayer, va fi aplicată în premieră în Republica Moldova, după care urmează a fi implementată şi în alte state europene. Vineri, 18 august, pe un lot experimental pus la dispoziţie de către SRL „Agro-Papuros” din satul Mărăndeni, raionul Făleşti, mai mulți agricultori din întreaga țară au avut posibilitatea să vadă în practică rezultatele obținute. Totodată, fermierii au avut parte şi de un seminar teoretic instructiv privind aplicarea noii tehnologii de cultivare a sfeclei de zahăr.
Eugen Zuza, directorul reprezentanţei KWS în Republica Moldova, a făcut o trecere în revistă a noii tehnologii, care va putea fi implementată în ţara noastră începând cu anul viitor.
„Pe acest lot vrem să demonstrăm o tehnologie nouă de cultivare a sfeclei de zahăr – CONVISO® SMART. Este vorba de un produs comun al companiilor KWS şi Bayer. Compania KWS a creat un hibrid de sfeclă de zahăr – Smart Gioconda KWS, care este rezistent la erbicidul din clasa inhibitorilor ALS al Companiei Bayer. Acest erbicid distruge aproape toate buruienile, iar sfecla de zahăr rămâne vie şi sănătoasă şi se dezvoltă în continuare. Republica Moldova rămâne printre primile ţări unde se cultivă această cultură agricolă și unde a fost testată această tehnologie. Smart Gioconda KWS a fost recunoscut de Comisia de stat ca hibrid de perspectivă, iar erbicidul Conviso® One a fost înregistrat în acest an, ceea ce înseamnă că din anul viitor tehnologia CONVISO® SMART va fi lansată pe piaţa moldovenească.”
Jens Loel, expert german, consultant ştiinţific în cadrul proiectului CONVISO® SMART, venit pentru prima dată în Republica Moldova.
„Tehnologia CONVISO® SMART reprezintă un sistem inovaţional foarte important. Republica Moldova va fi între primele ţări, care vor implementa acest produs. Urmează Ucraina, Lituania, Suedia şi poate Italia, şi Spania. Problema este că în Europa sistemul de înregistrare a noilor hibrizi este mai complicat. Am terminat procedurile de testare pentru Europa de Nord şi Europa de Sud, acum urmează procedura de înregistrare pentru Europa Centrală. Agricultori din aşa ţări ca Franţa sau Germania vor putea beneficia de acest produs începând cu anul 2019 sau chiar 2020. Vreau să spun că proiectul CONVISO® SMART este unul inovaţional, al cărei bază a fost pusă încă în anul 1998. Remarc că în Republica Moldova există soluri foarte bune pentru agricultură, nici condiţiile climaterice nu sunt rele. Totuşi, nivelul scăzut de precipitaţii se răsfrânge negativ asupra recoltei şi nu prea am văzut sisteme de irigare”, a declarat expertul din Germania.
LIVE VIDEO transmis de echipa Agrobiznes în direct de la locul evenimentului.
Igor Copacinschi, directorul Diviziunii Bayer CropScience Moldova, susţine că noua tehnologie va soluţiona mai multe probleme ale producătorilor de sfeclă de zahăr din țara noastră.
„Tehnologia CONVISO® SMART, elaborat de Bayer și KWS, este unul de perspectivă, deoarece se va folosi un erbicid care va asigura o eficienţă bună contra buruienilor din sfecla de zahăr şi va da posibilitate fermierilor să economisească timp și efort la cultivarea acestei culturi. Această tehnologie reprezintă o sinergie dintre o cultură agricolă şi o substanţă chimică. Plantele de sfeclă de zahăr din tehnologia CONVISO® SMART nu vor fi atât de stresate ca în cazul erbicidelor clasice. Combinaţia realizărilor ştiinţifice a două companii cu renume mondial va soluţiona mai multe probleme cu care se confruntă producătorii de sfeclă de zahăr”.
Mihail Gonciarenco, directorul SRL „Agro-Papuros” din satul Mărăndeni, raionul Făleşti, a declarat că are o experienţă frumoasă în parte ce ţine colaborarea cu KWS.
„Pe acest lot experimental avem semănate 5 hectare cu 10 hibrizi de porumb şi 5 hectare cu 16 hibrizi de sfeclă de zahăr de la Compania KWS. Cu ei colaborăm încă din 1999, de când a fost fondată firma „Agro-Papuros”. Am început colaborarea cu procurarea hibrizilor de sfeclă de zahăr, apoi am trecut şi la porumb. Avem o experienţă de 15 ani de organizare a loturilor experimentale. KWS este o companie pe care o respectăm foarte mult. Am fost şi la fabrica lor din Germania, unde sunt produse seminţele. Este o companie puternică, care nu se joacă cu seminţele”.
Alexei Chiriac, directorul SRL „Climăuţanul Agro”, dealer oficial al KWS, spune că foloseşte produsele KWS de aproape 20 de ani.
„Folosim produsele KWS începând cu anul 1998 şi suntem satisfăcuţi la maximum de hibrizii pe care-i procurăm de la compania respectivă. Dacă anterior mai procuram hibrizi şi de la alte companii, de doi ani noi folosim în exclusivitate hibrizi de la KWS. Nu vreau să-i supăr pe alţii. Dar noi am avut suficient timp pentru a testa hibrizi de la diferite companii, iar în urma utilizării hibrizilor de la KWS am avut cele mai bune rezultate. Cât priveşte noul hibrid de sfeclă de zahăr, prezentat astăzi, l-am testat şi noi pe un lot experimental de 6 hectare şi pot să spun că are un viitor foarte bun. Stresul utilizării erbicidului nu este atât de mare, iar aplicarea acestei tehnologii va oferi posibilitatea fermierilor de a cheltui mai puţin”, a declarat agricultorul.
Gheorghe Panfil, directorul întreprinderii „Agro-Panfil” din satul Plop, raionul Donduşeni, una dintre cele mai puternici din nordul ţării, susţine că firma KWS nu are concurenţi pe piaţa moldovenească în ceia ce priveşte hibrizii de sfeclă de zahăr.
„Noi avem peste 300 de hectare semănate cu hibrizi de sfeclă de zahăr de la KWS, care arată foarte bine. Totodată, noi folosim tehnologia „no-till” de prelucrare a solului, care permite păstrarea în sol a umidităţii acumulate în timpul iernii, fapt care ajută foarte mult culturilor agricole în perioada când avem temperaturi de peste 40 de grade la umbră. După ce am cumpărat hibrizi de sfeclă de zahăr de la diferite companii, m-am oprit la KWS. Dacă la porumb mai sunt companii care pot să-i facă concurenţă, atunci la sfecla de zahăr KWS este în afara concurenţei”, a spus Gheorghe Panfil.
KWS SAAT SE este una din principalele companii din lume în selecţia şi producerea seminţelor de culturi agricole, cu o experienţă de lucru de 160 de ani şi cu reprezentanţe în mai bine de 70 de ţări ale lumii. Fiind în schimb permanent de experienţă cu specialiştii în agricultură, KWS efectuează selecţia pe baza celor mai avansate metode biotehnologice, produce şi comercializează material de semincer de înaltă calitate pentru diferite regiuni şi condiţii de cultivare.
Click aici pentru a deschide galeria foto de la eveniment.