vineri, 22 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
HomepageAgroEcoFOTO. VIDEO. Primul echipament de compostare din Moldova, oferit unui grup de producători eco...

FOTO. VIDEO. Primul echipament de compostare din Moldova, oferit unui grup de producători eco din Florești

Recomandate

Un îngrășământ de calitate, administrat la timp, este garantul unor recolte înalte – o spun fermierii din țară. Cu atât mai mult afirmația are valoare în agricultura ecologică, unde fără îngrășăminte organice este practic imposibil de menținut sănătatea solului și recolte de calitate.

Unul dintre cele mai bune îngrășăminte este considerat compostul, însă, de obicei, acesta este produs în cantități mici de către fermieri, necesitând utilaje speciale, dar și cunoștințe. Pentru a facilita munca acestora, dar și contribui la dezvoltarea unei agriculturi durabile și sustenbile, Organizația People in Need a oferit unui grup de producători un echipament de compostare modern, acesta fiind, la moment, unicul din țară.

Echipamentul „a venit la pachet” și cu o instruire organizată în satul Văscăuți, raionul Florești, în cadrul căreia au fost prezentate aspectele producerii compostului de către experți din Ucraina. Silvia Bicenco, director de țară al Organizației People in Need a menționat că, este foarte important pentru producători nu doar să dispună de astfel de echipament, dar și să-l utilizeze corect.

„Acest grup de producători ecologici, având suprafețe mari, necesită și o abordare specială, iar echipamentul de producere a compostului este cât se poate de potrivit. Pe lângă acest utilaj, grupul de producători va beneficia și de un cultivator și un termometru necesar pentru determinarea temperaturii compostului. Prin intermediul proiectelor Organizației People in Need, asigurăm fermierilor un transfer de cunoștințe, organizăm instruiri, promovăm crearea cererii pentru produse eco pe piața internă și încurajăm exportul acestor produse în țările europene. Vom continua să acordăm suport producătorilor eco și în continuare, pentru a asigura dezvoltarea unei agriculturi sustenabile și durabile. Deja sute de fermieri au beneficiat de instruiri organizate de către Organizația People in Need. Suntem gata să susținem producătorii ecologici, startup-urile acestora și să le oferim suportul necesar pentru a-și dezvolta o afacere organică prosperă”, a spus Silvia Bicenco pentru Agrobiznes.

Este doar o mică parte a tot ceea ce a fost realizat și urmează a fi în continuare pentru a dezvolta agricultura ecologică în Republica Moldova a relatat Jan Husák, consilier pentru cooperare, proiecte de dezvoltare regională și afaceri economice din cadrul Ambasadei Republicii Cehe în Chișinău.

„Evenimentul de astăzi este un rezultat al eforturilor Organizației People in Need, orientate spre susținerea agriculturii ecologice din Republica Moldova. Proiectele desfășurate de către această Organizație au drept scop dezvoltarea și promovarea unei agriculturi sustenabile și durabile, iar acest lucru este posibil doar acționând în comun cu producătorii, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediu, dar și organizațiile de inspecție și control. Cred că, datorită acestui echipament de compostare, cultivatorului, dar și altor utilaje agricole și instruiri de care vor beneficia în continuare producătorii, vom atinge acest scop comun – de a produce ecologic, sănătos. În Moldova, sunt toate resursele necesare pentru aceasta, rămâne doar să fortificăm forțele”, a spus Jan Husák.

Unul dintre producătorii ce va produce compost cu ajutorul noului echipament este Dumitraș Andrian, producător eco din raionul Soroca.

„Producem culturi eco deja de peste 3 ani, iar modul în care erau administrate în sol substanțele nutritive necesare dezvoltării culturilor diferă mult de ceea ce vom face acum. Una dintre cele mai eficiente metode de fertilizare – este fertilizarea cu compost, care era practic imposibil de produs în cantități suficiente până acum. Această mașină de compostare este o salvare pentru noi, deoarece amestecă bine toate ingredientele necesare, adaugă cantitatea de apă necesară pentru a crea umiditatea optimă, dar și ne ajută mai apoi să amestecăm suplimentar masa formată, ori de câte ori este nevoie. Acest echipament ne stimulează să ne dezvoltăm și mai departe, deja este necesară în întreprindere și o mașină de distribuit îngrășămintele solide, pe care, sper, tot cu suportul People in Need o vom obține. Cerealele pe care le producem ajung în final pe piețele din UE, dar ne dorim mult ca și consumatorii din țară să opteze pentru produse eco”, a conchis Andrian Dumitraș.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco