Oamenii care revin de peste hotarele țării și investesc în dezvoltarea afacerilor acasă, de cele mai multe ori, implementează și inovațiile de acolo, astfel că rezultatele nu se lasă mult așteptate.
Ei recunosc că, inițial, sunt priviți cu scepticism, pentru că mulți dintre cei de acasă acceptă cu greu schimbările și se încred mai mult în tradițiile practicate decenii la rând.
Așa a fost și în cazul fraților Dînga, care, reveniți din Marea Britanie, au decis să investească într-o afacere agricolă în Ștefan Vodă. Au început cu 200 de hectare de teren arabil, iar acum lucrează 1000 de ha, având în gestiune și o livadă de vișin.
Atunci când au revenit din Marea Britanie, și-au dorit să lucreze solul după tehnologia No-till, dar fermierii locali îi aduceau argumente că această tehnologie nu va da rezultate.
Andrei Dînga menționează că, sunt pionieri în implementarea ultimelor tehnologii, tractoarele sunt dotate cu autopilot, semănători No-till, care dispun de un utilaj special pentru administrarea îngrășămintelor lichide.
Fermierul spune că, la moment, toate cele 1000 de ha sunt lucrate după tehnologia No-till.
Necesitatea implementării tehnologiei No-till a pornit de la faptul că vânturile puternice din primăvară formau furtuni de humus, ceea ce ducea la degradarea solului.
Producătorul spune că, pe lângă lansarea în sectorul zootehnic, înființarea culturilor de acoperire este foarte importantă, datorită aportului de rădăcini permanente în sol, solul având biota care activează și care are nevoie de materie organică.
Fermierul a povestit că au deja experiență și cu aplicarea diferitor bacterii de sol (bacillus).
Andrei Dînga este de părere că fermierii trebuie să conștientizeze că tehnologia No-till nu este o cale ușoară, este un domeniu care necesită implicare și studiere continuă, schimb de experiență.
Cei care doresc să aplice principiile agriculturii conservative trebuie să depășească frica, explică fermierul.
Comentarii