‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 3 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFrații Dînga, reveniți din străinătate, au investit în agricultură mizând pe No-till: E tehnologia...

Frații Dînga, reveniți din străinătate, au investit în agricultură mizând pe No-till: E tehnologia viitorului

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Oamenii care revin de peste hotarele țării și investesc în dezvoltarea afacerilor acasă, de cele mai multe ori, implementează și inovațiile de acolo, astfel că rezultatele nu se lasă mult așteptate. 

Ei recunosc că, inițial, sunt priviți cu scepticism, pentru că mulți dintre cei de acasă acceptă cu greu schimbările și se încred mai mult în tradițiile practicate decenii la rând. 

Așa a fost și în cazul fraților Dînga, care, reveniți din Marea Britanie, au decis să investească într-o afacere agricolă în Ștefan Vodă. Au început cu 200 de hectare de teren arabil, iar acum lucrează 1000 de ha, având în gestiune și o livadă de vișin. 

„Gospodăria a fost fondată și și-a început activitatea în domeniul agricol în anul 2012, atunci când am revenit din diasporă și am investit acasă. Administrăm afacerea împreună cu fratele meu, care la fel a fost plecat peste hotare”, a povestit Andrei Dînga. 

‹ adv ›

Atunci când au revenit din Marea Britanie, și-au dorit să lucreze solul după tehnologia No-till, dar fermierii locali îi aduceau argumente că această tehnologie nu va da rezultate. 

„După aproximativ trei ani, am decis totuși să încercăm, să riscăm. De la început toți se uitau straniu la noi, dar în timp s-a adeverit că am avut dreptate, iar o parte dintre fermieri au început și ei să se reorienteze către agricultura conservativă”. 

Andrei Dînga menționează că, sunt pionieri în implementarea ultimelor tehnologii, tractoarele sunt dotate cu autopilot, semănători No-till, care dispun de un utilaj special pentru administrarea îngrășămintelor lichide.

„Am decis să administrăm îngrășăminte lichide, deoarece zona unde activăm este una secetoasă, în partea de sud a țării, și, în urma schimbărilor climatice, am observat că viitorul este al acestui tip de îngrășăminte. În primul rând, acestea nu consumă atât de multă apă precum cele granulate, sunt disponibile imediat de la administrare. Chiar dacă sunt costisitoare, totuși, merită investiția”. 

‹ adv ›

Fermierul spune că, la moment, toate cele 1000 de ha sunt lucrate după tehnologia No-till.

„Este îmbucurător faptul că agricultorii înțeleg deja că, în contextul secetelor drastice, No-till îți permite să ai o stabilitate, ceea ce este foarte important. Lucrăm asupra implementării culturilor de acoperire și ne dorim să inițiem și o fermă de vaci. Astfel, vom combina zootehnia cu fitotehnia, care sunt două componente ce trebuie să lucreze în tandem. Înțelegem că zootehnia este un domeniu destul de complicat și trebuie să fim foarte atenți la investiții”. 

Necesitatea implementării tehnologiei No-till a pornit de la faptul că vânturile puternice din primăvară formau furtuni de humus, ceea ce ducea la degradarea solului.

 „Prin aplicarea tehnologiei No-till păstrăm solul, îl îmbunătățim. În plus, ploile torențiale din primăvară-vară, la fel, degradau solul prin spălarea stratului de humus. În cazul No-till, resturile vegetale împiedică spălarea solului fertil. Totodată, datorită acestei tehnologii nu mai avem probleme cu uscarea excesivă a solului. An de an, reușim să înmagazinăm umiditatea în sol, astfel că, indiferent de cât de secetos nu ar fi, reușim să obținem recolte stabile, ceea ce ne permite să activăm  în continuare. Nu pot să nu menționez și despre cheltuielile mai mici pe care le avem datorită acestei tehnologii”. 

‹ adv ›

Producătorul spune că, pe lângă lansarea în sectorul zootehnic, înființarea culturilor de acoperire este foarte importantă, datorită aportului de rădăcini permanente în sol, solul având biota care activează și care are nevoie de materie organică.

Fermierul a povestit că au deja experiență și cu aplicarea diferitor bacterii de sol (bacillus). 

„Până la urmă, recolta pe care o obținem rezultă din activitatea întregii biote din sol. Suntem parte a programului de certificare a sechestrării carbonului în sol (Agreena), în primăvara acestui an vom obține deja certificarea. Și acesta este un ajutor pentru noi, iar, pe lângă sechestrarea carbonului, mai păstrăm fertilitatea solului, avem emisii reduse de la carburanți”. 

Andrei Dînga este de părere că fermierii trebuie să conștientizeze că tehnologia No-till nu este o cale ușoară, este un domeniu care necesită implicare și studiere continuă, schimb de experiență. 

„E greșită abordarea precum că nu faci nimic și obții rezultate, asta nu e despre No-till. Cu suportul obținut de la proiectul MAC-P am reușit să procurăm o semănătoare pentru tehnologia No-till. Este o semănătoare calitativă, care ne oferă precizie și semănături uniforme. Este un suport bun pentru agricultorii de la noi. Ulterior, am instalat la această semănătoare și sistemul de administrare a îngrășămintelor lichide, suntem satisfăcuți de rezultate. Semănătoarea este practic instrumentul principal și cel mai important în implementarea tehnologiei No-till”. 

Cei care doresc să aplice principiile agriculturii conservative trebuie să depășească frica, explică fermierul.

„No-till este tehnologia viitorului. Odată cu schimbările climatice, nu există alte alternative. Aceasta ne oferă posibilitatea să ne îmbunătățim atât pe partea economică, cât și să îmbunătățim terenurile degradate. Trebuie să schimbăm paradigma, să nu ne fie frică, experiență este deja și în Republica Moldova, tehnologia permite. Aici, cred, este nevoie și de implicarea mai activă a statului, deoarece vor fi beneficii nu doar pentru fermieri, dar și pentru întreaga societate. Doar așa vom avea fermieri mai sustenabili din punct de vedere economic, financiar în perioadele de secetă”.  

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›