‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriFructe mai calitative dar preţuri de nimic. Un fermier din Hînceşti lasă prunele ca...

Fructe mai calitative dar preţuri de nimic. Un fermier din Hînceşti lasă prunele ca îngrăşământ pentru sol

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Producătorii de prune spun că în acest an au obținut fructe mai calitative, însă prețurile derizorii oferite de intermediari nu acoperă investițiile făcute. Dezamăgiți de faptul că munca lor nu este răsplătită corespunzător, prunarii sunt deciși să lase producția să se altereze în livezi și să renunțe la acest gen de activitate.

Tudor Braga din Hâncești deține o suprafață de 10 hectare de pruni și susține că a recoltat doar 20 la sută din roada obținută în acest an, deoarece prețurile de comercializare nu acoperă investițiile. Oftează din greu și spune că, chiar dacă afară plouă, îl poți găsi la muncă în livezile sale. „Nu pot crede că această bogăție este sortită la pierzanie. Am obținut aceeași roadă de prune din punct de vedere cantitativ comparativ cu anul trecut, însă calitatea fructelor este mai bună decât anul trecut. Prunele sunt frumoase, însă prețurile sunt atât de mici, încât nu acoperă investițiile și nu se merită efortul de a le transporta la fabricile de procesare”, a menționat producătorul.

„Prețurile trebuie monitorizate de stat”

‹ adv ›

Recolta de prune obținută în acest an de fermier este de opt tone la hectar, după ce a investit o sumă mai mare cu 30 la sută față de anul trecut, dar munca depusă pe parcursul unui an i-a lăsat un gust amar. În opinia lui Tudor Braga, agricultorii nu se bucură de atenția autorităților și, astfel, problemele se înmulțesc de la an la an. „Noi suntem ai nimănui. Nu vă pot descrie câtă muncă s-a depus aici, în aceste livezi, iar acum am rămas fără niciun ban și plin de datorii luate de la bănci și rude. În acest sistem prețurile ar trebui cumva să fie reglementate și monitorizate de stat, nu să fie impuse de bandiții care vin să cumpere prunele cu prețuri de nimic”, se plânge producătorul de prune.

Prunele, lăsate îngrășământ pentru sol

Acum, agricultorul se gândește serios să renunțe la această activitate. „Nu cred că o să mai culeg și restul prunelor, le las să fie îngrășăminte pentru sol. Dacă aș găsi pe cineva cui să-i vând livezile, nu m-aș mai gândi, le-aș vinde și nu m-aș mai uita înapoi, fiindcă noi nu avem nicio susținere. Oricât de mult ți-ar plăcea munca pe care o faci, nu reziști din cauza lipsei banilor. Toată viața mea am muncit la pământ, iar acum mi-a ajuns cuțitul la os”, a afirmat Tudor Braga.

‹ adv ›

Pentru comercializarea prunelor, producătorului din Hâncești i se oferă aproximativ 1,5 de lei pentru un kilogram de fructe, iar anul trecut prețul era de 2 lei. Tudor Braga susține că producția de fructe în anul trecut a fost afectată de secetă, iar anul acesta a investit mai mult pentru a obține o calitate mai bună a fructelor și a atenua efectele secetei asupra solului și a pomilor. Totuși, în pofida calității mai bune și a investițiilor mari, Tudor Braga susține că veniturile prunarilor în acest an vor fi mult mai mici decât anul trecut.

Un articol de Virginia Nica

Sursa: ziarulnational.md

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›