Pe dealurile satului Măgurele, Ungheni, Gabriela Grosu împreună cu familia sa, cultivă pe o suprafață de șapte ha lavandă certificată ecologic, din care produce ulei esențial.
După ce în anul 2013, tânăra a ales să renunțe la serviciul pe care îl avea, pentru a dezvolta pe cont propriu o afacere agricolă în satul buneilor. Încă nu știa bine ce va planta, dar cu siguranță își dorea să înființeze o cultură în sistem ecologic.
Fiind de specialitate ecolog, fermiera nu ar fi admis să practice agricultură tradițională.
În activitatea lor respectă cu strictețe normele și cerințele agriculturii ecologice, nu doar în procesul de cultivare, dar și în cel de obținere a uleiului de lavanda, care este de fapt produsul lor de bază.
Cea mai mare parte a uleiului de lavandă, produs de companie, este exportat în țările europene, unde este mult mai solicitat și apreciat.
Potrivit antreprenoarei, spre deosebire de Uniunea Europeană, la noi în țară uleiul esențial de lavanda nu este apreciat la justa sa valoare. Lumea îl cunoaste și utilizează mai puțin.
Cele mai importante beneficii ale uleiului esențial de lavandă sunt:
- Posedă efect antiseptic, antimicrobian, antiinflamator, antifungic;
- Grăbește vindecarea micilor răni, arsuri, iritații, înțepături de insecte;
- Ameliorează și combate acneea;
- Diverse studii arată că utilizat în aromaterapie uleiul esențial de lavandă calmează sistemul nervos și are un efect liniștitor în caz de anxietate, stres, atacuri de panică, depresie sau oboseală cronică;
- Susține funcțiile cognitive și îmbunătățește memoria;
- Favorizează calitatea somnului și previne insomniile.
Astfel, provocarea principală ține de promovarea produsului în baza beneficiilor enumerate și comercializarea lui cu o valoare adăugată.
Pe lângă producerea uleiului, compania posedă și un atelier de creație a obiectelor de decor artizanale pe baza și cu tematica florilor de lavanda.
Ar putea să-ți placă și Top 5 cele mai rentabile culturi ecologice.
Spre deosebire de lavanda cultivată tradițională, în cea ecologică buruienile sunt distruse doar mecanic. De aceea, pentru a simplifica și a diminua munca, Gabriela și familia ei planifică să procure tehnică performantă cu care ar putea să nimicească buruienile, să recolteze și să împrăștie gunoiul de grajd.
„Ne dorim foarte mult să modernizăm și mecanizăm procesul de lucru, pentru a nu fi atât de dependenți de munca manuală. Vrem să cumpărăm un tractor cu o capacitate mai mare, ca să nu mai contractăm servicii mecanizate și să diminuăm din cheltuieli. Pentru aceasta am vrea să fim susținuți mai mult de stat, atât în domeniul plantelor medicinale și aromatice, cât și în a celor ecologice. Deoarece cele care se acordă în prezent nu sunt suficiente. Pentru că cei care cultivă tradițional au o rentabilitate mai înalta, datorită utilizării pesticidelor și fertilizanților sintetici”, menționează antreprenoarea.
Gabriela Grosu este ferm convinsă că producerea ecologică este viitorul și are un potențial enorm, care trebuie valorificat. De aceea, recomandă celor care doresc să inițieze o afacere în agricultură să analizeze bine acest domeniu.
Acest material este realizat în cadrul proiectului „InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației ”Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.