‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
8.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriGazoductul Iași-Ungheni-Chișinău ar putea fi dat în exploatare până la sfârșitul anului 2018

Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău ar putea fi dat în exploatare până la sfârșitul anului 2018

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Gazoductul sub forma extinsă Ungheni – Chișinău ar putea fi dat în exploatare până la sfarșitul anului 2018. O declarație în acest sens a fost făcută ieri, 12 octombrie, la București, de Gheorghe Șimon, ministrul Economiei al României, în cadrul unei întrevederi cu viceprim-ministrul, Octavian Calmâc, ministru al Economiei și Infrastructurii al Repubicii Moldova.

Oficialul român a menționat că SA „Transgaz”  iși va deschide în viitorul apropiat o reprezentanță în Republica Moldova pentru a reuși mai ușor să definitiveze toate demersurile de finalizare a gazoductului. În context, vicepremierul Octavian Calmâc și-a exprimat speranța că traseul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău va fi dat în funcțiune până la sfarșitul anului 2018. Cei doi miniștri au convenit asupra semnării unui demers comun către structurile europene pentru extinderea finanțării cu 10 milioane euro pentru gazoduct.

Octavian Calmâc și Gheorghe Șimon au mai convenit asupra unui demers comun privind proiectul interconexiunii rețelelor electrice dintre două state, investiția inițială fiind estimată la circa 300 de milioane euro, dintre care 40 de milioane sunt sub formă de grant UE. În cadrul dialogului, Gheorghe Șimon a accentuat că România va asigura tot sprijinul și experianța sa din drumul spre o Europa Unită, acordând Republicii Moldova toată expertiza și susținerea necesară.

‹ adv ›

În cadrul Comisiei mixte moldo-române de colaborare economică au fost discutate aspectele colaborării bilaterale în diferite domenii, inclusiv comerț, industrie, energetică, agricultură, transporturi, precum și extinderea cooperării transfrontaliere și altele. S-a convenit înființarea unui grup comun de lucru, specific domeniului IMM și mediului de afaceri la nivel de experți în cadrul Comisiei mixte, care se va reuni în mod alternativ la Chișinău și București. Experții celor două state au definitivat toate elementele necesare pentru realizare și implementare, începând cu 2018, a proiectului privind construcția și darea în exploatare a apeductului Iași – Măcărești, care va asigura cu apă potabilă 5 localităti din Republica Moldova.

România s-a angajat de a susține Republica Molodva în procesul de implementare a standardelor europene în domeniul construcțiilor și sectorul energetic, fapt ce va permite țării noastre atragerea și implementarea mai eficientă a granturilor și proiectelor europene în sferele respective.

‹ adv ›

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›