‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriGeorgia și Moldova au făcut schimb de experiențe și lecții învățate privind programele UE...

Georgia și Moldova au făcut schimb de experiențe și lecții învățate privind programele UE ENPARD

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Reprezentanța Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) din Georgia a găzduit o vizită de două zile a delegaților moldoveni pentru a împărtăși informații, recomandări și lecții învățate în timpul implementării proiectelor finanțate de UE în cadrul Programului European de Vecinătate pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (ENPARD).

Oficiali ai Delegației Uniunii Europene în Georgia și din partea ministerelor pentru protecția mediului și agriculturii din ambele țări au participat la un seminar de schimb de informații găzduit de FAO. Sprijinul bugetar, elaborarea politicilor, colectarea și analiza datelor, sistemele de informare a pieței, precum și diferitele aspecte ale dezvoltării agricole, rurale și instituționale au reprezentat subiecte de interes deosebit pentru Moldova, în contextul în care Georgia are experiență în implementarea programelor relevante în cadrul ENPARD.

Adjuncții Reprezentanților FAO din Georgia și Moldova au deschis evenimentul, subliniind rezultatele cheie obținute de la lansarea de către UE a ENPARD în Georgia în 2013 și în Moldova în 2014.

„FAO a fost implicat în toate cele trei faze ale programului ENPARD în Georgia și avem o experiență valoroasă în sprijinirea actorilor naționali în procesul de elaborare a politicilor și de consolidare a capacităților, cu un buget total de 16,7 milioane de euro din partea UE. Suntem bucuroși să împărtășim experiența și expertiza noastră cu reprezentanții din Moldova și, în plus, să învățăm din experiența lor”, a declarat Dl. Mamuka Meskhi, Adjunctul Reprezentantului FAO în Georgia.

„Moldova beneficiază de programul ENPARD și acest lucru contribuie în mod semnificativ la dezvoltarea rurală și a agriculturii. În acest sens, FAO face eforturi consistente pentru a spori capacitățile țării în aceste domenii prin oferirea de expertiză și oportunitatea acestui schimb de experiență între Moldova și Georgia”, a declarat Dl. Tudor Robu, Adjunctul Reprezentantului FAO în Moldova.

‹ adv ›

Șefii de departamente și reprezentanți ai ministerelor de protecție a mediului și agriculturii din Georgia și Moldova au ținut discursuri și prezentări despre progresele ENPARD în ambele țări. Fiecare prezentare a fost urmată de discuții și sesiuni de întrebări și răspunsuri.

Cristina Casella, atașat și director de programe în cadrul delegației UE în Georgia, a subliniat importanța unor astfel de evenimente bilaterale.

„În ultimii ani, UE, prin programul ENPARD, a oferit asistență substanțială guvernelor Georgiei și Republicii Moldova pentru a consolida capacitatea instituțiilor relevante, pentru a îmbunătăți elaborarea politicilor și a sprijini implementarea eficientă a proiectelor inovatoare. Ne bucurăm că cele două țări fac schimb privind lecțiile învățate. Acest lucru va fi foarte valoros pentru a construi legături și a spori eficacitatea programului în ambele țări”, a spus Casella.

Evenimentul a fost urmat de o vizită la Lagodekhi, regiunea Kakheti din Georgia, unde modelul european LAG / LEADER de dezvoltarea rurală este pus în aplicare cu sprijinul UE. Delegația Republicii Moldova s-a întâlnit cu Grupul Local de Acțiune Lagodekhi, localnici care contribuie la procesul de dezvoltare rurală prin formarea de parteneriate la nivel subregional între sectorul public, cel privat și cel civil. Abordarea LEADER implementată în cadrul ENPARD este asociată cu responsabilizarea locală prin dezvoltarea de strategii și alocarea de resurse la nivel local.

‹ adv ›

Programul European de Vecinătate pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (ENPARD) este implementat în Georgia din 2013, cu un buget total de 179,5 milioane de euro. Prima fază s-a axat pe dezvoltarea potențialului agricol național, în timp ce faza a doua și a treia au ca scop crearea de oportunități economice pentru populația rurală.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›