‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriGerurile Bobotezei: pericol sau nu pentru culturile agricole?

Gerurile Bobotezei: pericol sau nu pentru culturile agricole?

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Într-o avertizare emisă pe 12 ianuarie, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat că în intervalul 16-19 ianuarie vremea se va răci brusc. Astfel, Codul galben de ger presupune că noaptea temperatura aerului va atinge maxime de până la -15°C, iar pe durata zilei mercurul din termometre să nu depășească -10°C. Temperatura medie zilnică a aerului va scădea cu 5-7°C față de normă.

Pentru a afla cum se vor comporta culturile agricole, la o schimbare bruscă a vremii, dar și în absența stratului de zăpadă, am luat legătura cu Boris Boincean, doctor habilitat în științe agricole, director interimar al Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția”.

„Pentru semănăturile de toamnă, dacă au fost respectate toate cerințele agrotehnice, temperaturi de -15°C nu reprezintă un pericol. Bineînțeles că plantele, datorită temperaturilor pozitive înregistrate până acum, au pierdut nivelul de călire, căci și-au continuat perioada de vegetație. Grâul de toamnă poate rezista până la – 17°C în sol, însă noi vom avea temperaturi mai joase și acestea vor fi la suprafața solului. E de la sine înțeles că ar fi ideal dacă am avea zăpadă, astfel stresul termic ar fi diminuat, dar, cu toate acestea, pericolul este unul redus, în condițiile în care aceste temperaturi vor persista doar câteva zile. Cât privește orzul, acesta este ceva mai puțin rezistent decât grâul, dar cu toate acestea gerurile care vin nici pentru el nu sunt o situație critică”, susține Boris Boincean.

Acum un an, în același interval de timp, se înregistra o lipsă similară de precipitații sub formă de zăpadă, însă temperaturile se păstrau reci, caracteristice pentru normalul termic al perioadei.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›