Viticultorii au avut parte, în anul curent, de condiții favorabile pentru producerea strugurilor de calitate ce pot fi exportați cu succes.
Se pare că producătorii, nu doar de struguri, și-au învățat lecția și au exportat în lunile septembrie- octombrie cantități mult mai mari decât media din anii precedenți, susține Gheorghe Gaberi, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de struguri din Moldova.
Solicitat de Agrobiznes, acesta a menționat că anul curent a fost unul nespecific, deoarece în luna septembrie s-au exportat cantități minime de struguri, dat fiind faptul că marea majoritate a plantațiilor sunt cu soiul Moldova, care s-a copt cu 3 săptămâni mai târziu.
Pe parcursul lunii octombrie 2021 au fost exportate cantități destul de mari de struguri, afirmă Gheorghe Gaberi.
Principalele piețe pe care ajung strugurii din Republica Moldova sunt Federația Rusă, România, Polonia, Slovacia, Cehia, ș.a. Totodată, am revenit pe piața țărilor Baltice, după o perioadă de 10 ani.
În anul curent, pe această piață am livrat circa 600 de tone de struguri. În ultimii 5 ani, avem o livrare stabilă pe piața din Irak, cu circa 1700-1900 de tone, Mongolia, unde exportăm circa 100 de tone.
‹ adv ›
De menționat că, în anul curent, am livrat în Mongolia și struguri de soiuri timpurii. De asemenea, se pregătesc exporturi de struguri în Egipt și Dubai, a mai spus președintele Asociației.
Cu toate acestea, anul 2021 nu a fost lipsit și de unele provocări, iar producătorii care au făcut față se pot mândri cu recolte calitative ce urmează să fie exportate.
Totodată, exportul pe cale maritimă s-a scumpit foarte mult, dar nu numai exportul maritim, chiar și exportul pe piețele tradiționale, cum este Federația Rusă, prețurile s-au dublat sau chiar s-au triplat.
‹ adv ›
Astfel, exportatorii vor fi nevoiți să negocieze prețuri care să acopere și cheltuielile de transport, ce s-au mărit substanțial, a mai adăugat Gheorghe Gaberi.
În context, Gheorghe Gaberi îndeamnă producătorii să nu renunțe la soiurile timpurii, cum ar fi Codreanca, Victoria, care ne permit să exportăm circa 4-5 mii de tone în sezonul de vară.
Conform datelor menționate de președintele Asociației, până la mijlocul lunii septembrie au fost exportați 24 600 de tone de struguri, care includ cantitatea exportată în primele luni ale anului din strugurii depozitați și deja din noua recoltă.
Comentarii