‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
1.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleGheorghe Gaberi: Suntem îngrijorați de nivelul de umiditate din sol. Trebuie normată corect încărcătura...

Gheorghe Gaberi: Suntem îngrijorați de nivelul de umiditate din sol. Trebuie normată corect încărcătura de rod la vița de vie

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Chiar dacă plantațiile de viță-de-vie se află în repaus profund, viticultorii deja realizează lucrările de tăiere în uscat, legat și se pregătesc pentru noul sezon.

Este o perioadă favorabilă, când temperaturile nocturne coboară sub zero grade și prin aceasta se menține starea de repaus, susține Gheorghe Gaberi, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri.

În acest context, la finele săptămânii trecute, peste 150 de viticultori, producători de struguri de masă s-au întâlnit la un atelier teoretico-practic, ce s-a desfășurat în satul Bardar, raionul Ialoveni. 

‹ adv ›

Pe lângă cele mai importante procedee agrotehnice care trebuie realizate corect și de care depinde cantitatea roadei și, la sfârșitul anului, calitatea ei, s-a menționat despre rezultatele obținute în sezonul precedent, problemele cu care s-au confruntat viticultorii, situația din plantații, după un an foarte secetos, rezervele de umiditate și cum trebuie planificată tăierea în uscat.

„Cel mai mult suntem îngrijorați de nivelul de umiditate din sol, care va crea dificultăți în cazul în care nu vom avea precipitații în primăvară și nu există posibilitatea de a iriga. Cu regret, situația este destul de complicată, înregistrându-se un deficit de umiditate destul de mare, rezervele vor ajunge doar pentru începutul perioadei de vegetație. Pornind de la faptul că, anul trecut a fost o secetă foarte drastică, nu excludem că s-ar putea repeta și în anul curent, respectiv dacă nu vom norma corect cantitatea de roadă, atunci nu vom avea calitate și nu vom putea vinde strugurii ca struguri de masă”, a spus Gheorghe Gaberi.

Specialiști din domeniul morfologiei și fiziologiei viței-de-vie care au făcut cercetări în diferite regiuni ale Moldovei, prezenți la instruire, au vorbit despre situația curentă referitor la depunerea mugurilor de rod, unde se găsesc inflorescențele, astfel ca viticultorii să știe exact ce lungime să lase la coardele de rod. 

În ceea ce ține de rezultatele obținute în anul 2022, președintele Asociației, a specificat că, s-au exportat aproape 80 de mii de tone de struguri. 

„Ne-am apropiat de recordul exporturilor, în ciuda faptului că a fost un an dificil, atât din cauza condițiilor climaterice, cât și din cauza conflictului militar din țara vecină, care a dus la scumpirea logisticii. Cu toate acestea, viticultorii au reușit să-și vândă strugurii. Mulți dintre cei care mai au struguri în frigidere au comunicat că, la moment, se propune prețul de 28-30 de lei/kg.

Consider că am greșit mult, atunci când am pus la păstrare o cantitate mică de struguri și  cred că ar trebui să depozităm, cel puțin, 25-30 de mii de tone de struguri pentru a comercializa în perioada ianuarie-februarie. Prețurile au crescut, în timp ce mulți viticultori au vândut strugurii la prețuri mici în toamnă, de 2-2,5 lei/kg fabricilor de procesare”.

‹ adv ›

Totodată, Gheorghe Gaberi a comunicat că, pe parcursul lunii ianuarie au fost comercializate circa 6 500 de tone de struguri. În ceea ce ține de cantitatea care mai este în depozite, aceasta se estimează la circa o mie de tone de struguri. 

„Este o cantitate foarte mică, dacă ținem cont că în anii trecuți, în lunile ianuarie – februarie și începutul lunii martie, vindeam până la 18-20 de mii de tone. Fiind la început de an este necesar de a învăța din greșelile pe care le-am comis în anul precedent, dar și să orientăm producătorii ce trebuie să facă ca în anul curent să obțină recolte mai bune”.

Partea teoretică a fost urmată de seminarul practic în plantația viticolă din satul Ruseștii Noi, unde s-au făcut prezentările practice cum trebuie de efectuat corect tăierea în uscat și cum trebuie condusă vița-de-vie ca să se obțină struguri de calitate înaltă. 

În plus, au fost prezentate produse pentru protecția plantațiilor, deoarece în funcție de corectitudinea încărcăturii pe butuci, trebuie să fie planificată schema de protecție a plantelor, sistemul de fertilizare. S-a discutat și despre problema reziduurilor de pesticide interzise în UE. 

„Am îndemnat viticultorii care intenționează să-și schimbe plantația de viță-de-vie să atragă o mare atenție la soiurile timpurii de struguri, deoarece în lunile august-septembrie noi vindem cantități foarte mici. Totodată, să ofere atenție soiurilor apirene care sunt mai solicitate pe piața UE și pentru care se oferă un preț dublu față de soiurile tradiționale”, a mai adăugat Gheorghe Gaberi.

‹ adv ›

La final, președintele Asociației a amintit că pentru a obține rezultate pe măsura așteptărilor este nevoie de cunoștințe, tehnologii bazate pe argumente științifice și pe o disciplină tehnologică strictă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›