Chiar dacă plantațiile de viță-de-vie se află în repaus profund, viticultorii deja realizează lucrările de tăiere în uscat, legat și se pregătesc pentru noul sezon.
Este o perioadă favorabilă, când temperaturile nocturne coboară sub zero grade și prin aceasta se menține starea de repaus, susține Gheorghe Gaberi, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri.
În acest context, la finele săptămânii trecute, peste 150 de viticultori, producători de struguri de masă s-au întâlnit la un atelier teoretico-practic, ce s-a desfășurat în satul Bardar, raionul Ialoveni.
Pe lângă cele mai importante procedee agrotehnice care trebuie realizate corect și de care depinde cantitatea roadei și, la sfârșitul anului, calitatea ei, s-a menționat despre rezultatele obținute în sezonul precedent, problemele cu care s-au confruntat viticultorii, situația din plantații, după un an foarte secetos, rezervele de umiditate și cum trebuie planificată tăierea în uscat.
Specialiști din domeniul morfologiei și fiziologiei viței-de-vie care au făcut cercetări în diferite regiuni ale Moldovei, prezenți la instruire, au vorbit despre situația curentă referitor la depunerea mugurilor de rod, unde se găsesc inflorescențele, astfel ca viticultorii să știe exact ce lungime să lase la coardele de rod.
În ceea ce ține de rezultatele obținute în anul 2022, președintele Asociației, a specificat că, s-au exportat aproape 80 de mii de tone de struguri.
Totodată, Gheorghe Gaberi a comunicat că, pe parcursul lunii ianuarie au fost comercializate circa 6 500 de tone de struguri. În ceea ce ține de cantitatea care mai este în depozite, aceasta se estimează la circa o mie de tone de struguri.
Partea teoretică a fost urmată de seminarul practic în plantația viticolă din satul Ruseștii Noi, unde s-au făcut prezentările practice cum trebuie de efectuat corect tăierea în uscat și cum trebuie condusă vița-de-vie ca să se obțină struguri de calitate înaltă.
În plus, au fost prezentate produse pentru protecția plantațiilor, deoarece în funcție de corectitudinea încărcăturii pe butuci, trebuie să fie planificată schema de protecție a plantelor, sistemul de fertilizare. S-a discutat și despre problema reziduurilor de pesticide interzise în UE.
La final, președintele Asociației a amintit că pentru a obține rezultate pe măsura așteptărilor este nevoie de cunoștințe, tehnologii bazate pe argumente științifice și pe o disciplină tehnologică strictă.
Comentarii