Gheorghe Panfil, administratorul „Agro-Panfil” din satul Plop, raionul Donduşeni, este unul dintre primii agricultori din Moldova care a început să cultive cultura de rapiță.
Având peste 20 de ani de experiență în care a semănat an de an rapiță, spune că a reușit să testeze și să însușească pe deplin tehnologia acesteia. Fiind orientat spre optimizarea costurilor, a oferit atenție sporită și pentru a găsi genetică performantă, adaptată condițiilor, ce i-ar oferi mai multă flexibilitate și o rentabilitate bună.
Testând diferiți hibrizi de rapiță, preferații s-au dovedit a fi cei de la Dekalb, cărora în prezent le dedică 85-90% din suprafețele destinate culturii.
Anul acesta, DK Exception a fost hibridul care i-a oferit cea mai mare recoltă medie – de peste 4,5 t/ha.
În acest sezon a semănat 7 hibrizi Dekalb pe loturile demonstrative în scopul testării performanței lor. Cea mai bună recoltă a fost obținută la hibridul DK Excited – 5451 kg/ha, urmat de DK Immortal cu o recoltă de 5064 kg/ha și DK Expectation – 5032 kg/ha.
Implementând peste 10 ani sistemul No-till, Gheorghe Panfil spune că a reușit să facă economii pe produsele de protecție a plantelor și îngrășăminte. Astfel, recoltele obținute au avut fertilizări reduse.
În schimb, ține să remarce importanța geneticii performante, menționând că rezistența sau toleranța hibrizilor la principalele provocări, cât și potențialul productiv înalt îi permit să valorifice pe deplin investițiile făcute.
Per total, începând cu luna ianuarie și până la recoltarea rapiței, au fost înregistrate 150 mm de precipitații, potrivit datelor stațiilor meteo din câmp.
În sezonul următor, planifică să semene aproximativ 350 de hectare de rapiță, dintre care, circa 150 de hectare vor fi dedicate hibridului DK Excited, urmat de DK Exception.
Amintim că, pentru noul sezon sunt disponibili trei hibrizi noi de rapiță Dekalb, detalii despre aceștia aflați din următorul video: