„Dacă reușești să obții recolte de calitate, cu siguranță poți să găsești și cumpărătorul pentru produsul tău”, spune Gheorghe Russu din satul Sturzeni, raionul Râșcani, care, alături de feciorul său, gestionează circa o mie de hectare, pe care cultivă cereale și peste 100 de hectare de livezi.
Activitatea întreprinderii a început în anul 1998, cu o suprafață mică, dar în timp s-au dezvoltat și s-au extins, totodată și-au diversificat atât sortimentul de produse, cât și soiurile cultivate. La moment, în cadrul întreprinderii Vardan Agro activează 72 de muncitori.
Totodată, producătorul susține că creșterea mai multor culturi asigură muncitorii angajați cu activitate permanentă.
Fiecare zi vine cu noi și noi provocări pentru producătorii din sectorul agricol, a menționat fermierul. Cel mai mult fiind afectați de instabilitatea de pe piața produselor absolut necesare pentru agricultură.
La moment, pentru a exporta produsele trebuie să respecți o serie de cerințe, iată de ce Gheorghe Russu este convins că dacă produci calitativ, conform tuturor standardelor, nu mai este o problemă să identifici o piață de desfacere.
Cheltuielile pentru întreținerea livezilor sunt destul de mari, atât pentru cele intensive, cât și cele superintensive. Astfel că, e mare păcatul când un an întreg muncești și în jumătate de oră grindina distruge tot ce ai în livadă, mai povestește producătorul.
‹ adv ›
O afacere de succes necesită multe investiții pe care fermieri de la noi nu întotdeauna și le pot permite. Gheorghe Russu menționează că pentru aceasta a apelat la programul UCIP IFAD.
Recolta de mere pe care a obținut-o din livada superintensivă a reușit să o comercializeze până la începutul anului 2022.
Pandemia a afectat mult producătorii, în această perioadă vânzările au scăzut din cauza cererii reduse, dar toate aceste provocări trebuie depășite, iar lecțiile învățate trebuie aplicate pentru a ne adapta cât mai ușor și a corespunde așteptărilor pe care le au cumpărătorii, a mai spus producătorul.
Comentarii