joi, 13 iunie, 2024
18.9 C
Chișinău
HomepageAgroEcoGhid: Platformele de compostare - organizare şi utilizare

Ghid: Platformele de compostare – organizare şi utilizare

Recomandate

Compostarea oferă posibilitatea de a transforma în siguranță deșeurile organice în materie care poate fi returnată în sol. Aceasta poate fi realizată de gospodăriile de toate tipurile.

Compostul este un remediu natural pentru problemele solului. Producerea compostului propriu este o modalitate de a menține costul de producere redus.

Ce deșeuri pot fi compostate?

Gama de deșeuri care pot fi compostate este enormă, începând de la gunoi de grajd, crengi tocate, până la resturi alimentare.

În următorul tabel din Ghidul de buzunar privind organizarea, gestionarea şi utilizarea platformelor de compost elaborat recent cu suportul programului USAID Farmer-to-Farmer, sunt reprezentate deșeurile ce pot fi compostate:

Compostarea în gospodărie se face în mod obișnuit pe platforme (în rânduri) sau în grămezi care sunt amestecate de mai multe ori.

Toate detaliile necesare de știut pentru a obține compost de calitate – disponibile în cadrul Ghidului de buzunar privind organizarea, gestionarea şi utilizarea platformelor de compost.

Ghidul conţine informaţii despre oportunităţile de compostare în gospodărie, metodele şi procesul de compostare, uneltele şi echipamentele necesare pentru amestecare, dimensiunea platformei, calitatea compostului.

Acesta este destinat fermierilor care gestionează mai multe hectare de teren agricol şi conţine sfaturi privind cele mai bune practici de compostare, precum şi riscurile asociate cu abordările greşite.

Versiunea electronică a ghidului poate fi găsită pe www.movca.md la rubrica Publicaţii, precum şi pe www.studii.movca.md.

Editarea ghidului are loc în paralel cu implementarea unui proiect axat pe crearea portalului de şcolarizare în principiile agriculturii ecologice studii.movca.md, realizat de Asociaţia patronală „Alianţa Lanţului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova” (MOVCA).

Publicaţia a fost elaborată în cadrul proiectului „InfOrganic 2020-2022”, implementat de A.O. „Educaţie pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundaţiei „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED).

Elaborat în colaborare cu:

  • Alianța Lanțului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova „MOVCA”.
  • Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED).
  • Expertul Ross Penhallegon, Universitatea Oregon, SUA.
  • Programul USAID „Farmer-to-Farmer Moldova”, CNFA.
  • Tamara Șchiopu, expert, „Etnogastronomica” SRL.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco