‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 4 noiembrie, 2024
1.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleGorodenco: Am majorat suprafețele cu sfeclă de zahăr cu 30%

Gorodenco: Am majorat suprafețele cu sfeclă de zahăr cu 30%

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Condițiile climaterice din anul curent sunt mult mai favorabile decât cele din anul 2020, iar aceasta a condiționat și majorarea suprafețelor semănate cu sfeclă de zahăr.

Contactat de Agrobiznes, Anatolie Gorodenco, șeful Departamentului materie primă a Companiei Sudzucker Moldova a explicat că suprafețele cu sfecla de zahăr, în cadrul companiei, au fost extinse cu circa 30% față de cele din anul trecut.

„Sfecla de zahăr este o cultură foarte costisitoare, care necesită respectarea tehnologiilor. Iată de ce, este foarte important ca toate lucrările să fie executate la timp, ceea ce am și realizat deja și am semănat toate suprafețele planificate pentru acest an. Comparativ cu anul 2020, avem o majorare de 30%. La moment, condițiile climaterice sunt satisfăcătoare în aspectul de condiții de temperatură, precipitații, rezervele de umiditate în sol. Dar sfecla de zahăr este o plantă iubitoare de umiditate, pentru a obține roadele pe care le planificăm, adică nu mai puțin de 50 de tone/ha, avem nevoie de irigare. Chiar și în condițiile anului trecut, am reușit să obținem 40 de tone/ha, aceasta fiind posibil datorită precipitațiilor care s-au înregistrat în perioada septembrie – octombrie 2020”. 

Gorodenco a mai spus că, în anul curent, vor veni cu un suport pentru fermierii care sunt partenerii companiei și care au fost afectați de seceta din anul precedent. 

„Ne dorim să susținem fermierii parteneri și pentru cei care au semănat deja, atunci când vor răsări plantele, le vom oferi un suport de circa 2000 de lei/ha, ca răspuns la acele momente negative pe care le-a adus seceta din anul trecut. Este o acțiune remarcabilă, care cred că influențează stabilitatea cultivării sfeclei de zahăr pe anumite suprafețe de către partenerii noștri stabili”.

‹ adv ›

Pentru obținerea recoltelor înalte este nevoie de a iriga această cultură, chiar dacă au fost făcute investiții majore, rămâne nesoluționată problema legată se sursele de apă pentru irigare, a mai adăugat Anatolie Gorodenco.

„Împreună cu fermierii am făcut foarte mari investiții, inclusiv am acordat mai multe facilități cum ar fi: credite preferențiale pentru procurarea tehnicii de irigare, dar din păcate nu avem surse de apă. În fiecare an, irigăm până la o mie de ha ceea ce ar însemna cira 10% din totalul suprafețelor pe care le avem. Eficacitatea pe plantațiile irigate este de 160% mai mare decât pe suprafețele neirigate. În acest context, nu pot să nu remarc faptul că, avem nevoie de suportul statului în contextul renovării, restabilirii sistemelor mari de irigare, care au existat anterior. Amintesc că, cu ceva timp în urmă, sfecla de zahăr era considerată sanitarul câmpurilor, deoarece tehnologia înaltă aplicată la această cultură permitea să curățăm solurile de anumiți vătămători și boli”. 

Reprezentantul Companiei Sudzucker Moldova a mai specificat că, pandemia a afectat sectorul, dar au fost identificate diferite soluții astfel că, efectele au fost minime.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›