‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 noiembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriVIDEO. Granturi de până la 350 de mii de dolari pentru producătorii din sectorul...

VIDEO. Granturi de până la 350 de mii de dolari pentru producătorii din sectorul horticol și cel zootehnic

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Astăzi a fost lansat apelul numărul 5 pentru participare la programul de granturi investiționale „Facilitarea Accesului la Piețele de Desfacere” în cadrul Proiectului Agricultura Competitivă (MAC-P). Fermierii care se vor uni în grupuri de producători a câte cel puțin cinci persoane vor putea beneficia atât de suport financiar cât și de asistență tehnică în cadrul acestui proiect.

În premieră în cadrul acestui proiect vor fi susținuți și reprezentanții sectorului zootehnic – producătorii de miere de albine și de lapte.

Viceministru MAIA, Iurie Ușurelu, a explicat că scopul proiectului constă în sporirea capacităților de producere și competitivității a producătorilor locali pentru a cuceri cât mai multe piețe. Accentul se va pune nu doar pe piețele tradiționale și cele europene, dar și pe cele asiatice.

„Dacă producerea respectivă din Republica Moldova nu seva racorda la cerințele piețelor de desfacere atunci noi vom ajunge în situația că vom putea produce, dar nu vom putea avea accesul pe care îl dorim la aceste piețe”, a precizat Ușurelu.

‹ adv ›

Acordul prevede o finanțare de 10 milioane de dolari. Programul financiar va stimula crearea infrastructurii de post recoltă în sectorul horticol.

Miere de albine și procesarea laptelui

O noutate în respectivul proiect este includerea a două componente noi de susținere a sectorului zootehnic și anume – colectarea și procesarea mierii de albine și a laptelui.

„Adițional sunt incluse două domenii și anume colectarea și procesare mierii de albine și a laptelui. Mierea de albine are un potențial enorm de export, dar nu putem să continuăm activitatea sau să fim martori pasivi a faptului că mierea de albine cu capacități extraordinare este realizată în vrac și aici momentul competitivității joacă rolul principal. Nu putem să avem o dezvoltare a sectorului dacă nu o să-i oferim o valoare adăugată”, a spus Ușurelu.

‹ adv ›

În privința laptelui acesta a spus că producătorii din acest sector ar trebui să se unească în grupuri de producători pentru a avea posibilitatea colectării și procesării laptelui și producerea derivatelor din lapte.

Asocierea va aduce mai mulți bani

Funcționarul a accentuat faptul că piața de desfacere se globalizează și că în aceste condiții producătorii locali ar trebui să se unească în mai multe grupe pentru a crea produse omogene care vor fi recunoscute mai ușor în țările străine.

„Trebuie să fim fermi convinși și să înțelegem că piața de desfacere presupune în primul rând loturi omogene. Acest moment de rând cu oferirea stabilității producătorilor agricoli în viziunea noastră poate fi obținut prin asocierea, facilitarea asocierilor producătorilor agricoli astfel încât vom putea foarte bine urmări și gestiona întreg lanțul valoric. Dn momentul producerii când în cadrul grupurilor se poate de utilizat aceeași tehnologie până în momentul de recoltare când toți membrii grupului vor utiliza aceleași tehnologii de recoltare și pregătirea producției pentru recoltare, inclusiv respectarea parametrilor de păstrarea producției și nu în ultimul rând de același ambalaj, aceeași marca comercială. Asta ne va da posibilitatea de a avea o stabilitate în piață, de a avea un produs autohton omogen, de a fi eficienți în promovarea produselor. Dar principalul moment este obținerea unui preț mai bun pentru produsele noastre”, a explicat necesitatea unei astfel de strategii Iurie Ușurelu.

‹ adv ›

Criterii de selectare

Olga Sainciuc, director adjunct Unității Consolidate pentru implementarea și monitorizarea proiectelor în domeniul agriculturii, a specificat că producătorii care au primit finanțări în primele faze ale acestui proiect la fel vor putea beneficia de granturi.

„Acei beneficiari care au accesat resurse mai mici de 350 de dolari vor putea accesa consecutiv finanțări pentru ași dezvolta afacerea în continuare”, a spus Sainciuc.

Specialistul a subliniat că au fost păstrate mai multe criterii vechi de selectare a beneficiarelor în cadrul acestui proiect, dar au apărut și aspecte noi. Aceasta a reiterat necesitatea de a forma grupe de producători în contextul selectării beneficiarilor.

„Continuăm să susținem crearea grupurilor de producători alcătuite de cel puțin 5 producători. Membrii grupului trebuie să fie neapărat persoane fizice cu statut de întreprinzător sau persoane juridice cu minim trei ani de activitate în domeniu pe care reprezintă. Grupurile se asociază pe un produs sau pe o gamă de produse omogene. Fiecare membru al grupului trebuie să prezinte dovada activității în domeniu de minim trei ani. Deci o activitate înregistrată cu dezvoltarea continuă”, a spus Sainciuc.

Director adjunct Unității Consolidate pentru implementarea și monitorizarea proiectelor în domeniul agriculturii a mai spus că și fiecare membru fondator al grupului de producători trebuie să corespundă unui set specific de criterii.

„Un prim criteriu ar fi o suprafață minimă de plantații. De exemplu, la plantațiile multianuale fiecare membru al grupului trebuie să aibă minim 5 hectare de plantații multianuale, fie în proprietate fie în arendă sau comodat pe minim 15 ani. Un criteriu suplimentar este – un membru nu va deține mai mult de 50% din suprafața totală care a servit obiect al asocierii grupului de producători. Dacă vorbim de plantațiile anuale, atunci un membru al grupului de producători trebuie să dețină minim un hectar de plantații anuale. În cazul arbuștilor, coacăzei negre, căpșunelor suprafața minimă solicitată pentru crearea grupurilor de producători este de 0,5 hectare. Și iarăși – un membru al grupului nu trebuie să dețină mai mult de 50% din suprafața totală”, a explicat Sainciuc.

Un alt criteriu la care au ținut finanțatorii pentru a avea un grad de credibilitate în producătorii care vor dori să beneficieze de granturi este activitatea economică a acestor membri.

„Până la accesarea resurselor financiare din cadrul proiectului grupul trebuie să demonstreze că au activat și au făcut vânzări, achiziții de bunuri, lucrări și servicii pe sectorul horticol de minim 500.000 de lei”, a spus Olga Sainciuc.

Acesta a precizat că pentru finanțare vor fi admise toate cererile pentru cumpărarea echipamentelor necesare în horticultură pentru infrastructura de post-recoltare.

Granturile constituie 50% din valoarea investițiilor eligibile la proiect. Plafonul maxim pe care îl poate accesa un grup de producători este de 350.000 de dolari. Banii pot fi accesate pe etape. Grupurile sunt obligate să contribuie cu o co-finanțare.

Olga Sainciuc a precizat că în total suma finanțării constituie 10 milioane de dolari, dintre care 2 milioane vor fi alocate pentru asistența tehnică și consultativă.

Responsabilii de colectare a dosarelor sunt specialiștii Agenției pentru Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). Dosarele vor fi depuse la oficiile teritoriale ale AIPA până pe 19 mai 2017.

Proiectul respectiv este finanțat de Banca Mondială și cuprinde perioada de la 13 aprilie și până pe data de 19 mai 2017.

În septembrie 2016 Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Acordul de Finanțare (a doua finanţare adiţională) între Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare, în valoare de 10 mil. dolari SUA, pentru a continua stimularea investiţiilor în infrastructura post-recoltă din sectorul horticol. Bugetul alocat pentru programul de granturi destinat grupurilor de producători constituie cel puţin 8 milioane dolari SUA. Termenul de implementare a proiectului stabilit conform Acordului de Finanţare este 30 iunie 2019.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›