‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriGranturi de până la 60.000 de lei pentru co-finanțarea pepinierelor de arbuști fructiferi și...

Granturi de până la 60.000 de lei pentru co-finanțarea pepinierelor de arbuști fructiferi și căpșun

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Termeni de referință privind selectarea beneficiarilor în obținerea co-finanțării pepinierelor de arbuști fructiferi și căpșun.

Introducere

Pentru a contribui la dezvoltarea sectorului de pomușoare în Republica Moldova, Fundația HEKS Moldova a inițiat implementarea proiectului „Îmbunătățirea productivității și accesul la piață a producătorilor de pomușoare”, care planifică de a  avea ca beneficiari peste 1200 de producători de pomușoare din Centrul și Nordul Republicii Moldova. Unitatea de implementare a Proiectului este AO ,,Centrul de Consultanță în Afaceri ’’ NGO. Metoda de abordare în procesul de implementare este  principiul M4P (Making Markets Work for the Poors), adică facilitarea schimbărilor în sistem prin conlucrarea strânsă dintre proiect și jucătorii de pe piață (procesatorii, intermediarii si exportatorii, depozitele frigorifice, rețelele de magazine, instituțiile statului, instituțiile de învățământ cu profil agricol, instituții financiare și de micro-finanțare, asociații și federații de producători agricoli, etc.).

La momentul actual sectorul de producere a materialului săditor bacifer se confruntă cu mai multe probleme ce țin de:

‹ adv ›
  • Calitatea materialului săditor: spectru sărac de soiuri existente și omologate;
  • potențialul de productivitate scăzută a soiurilor omologate până în prezent, față de soiurile noi importate în ultimii 3-5 ani.

Pentru a fi competitivi cu producția de pomușoare pe piața națională și cea internațională, agricultorii sunt nevoiți să procure material săditor de peste hotare sau să procure cel existent, mai puțin calitativ uneori cu proveniență dubioasă, ce rezultă în nerespectarea tehnologiei propriu-zise  de cultivare.

În așa fel, Proiectul AMIB are ca scop îmbunătățirea calității și sortimentul materialului săditor prin cofinanțarea creării pepinierelor noi de arbuști fructiferi sau cofinanțarea pepinierelor deja existente în Republica Moldova.

Criterii de eligibilitate pentru selectarea beneficiarilor

  • În calitate de beneficiar a granturilor de cofinanțare pentru creare a  pepinierei de arbuști fructiferi pot fi întreprinderile agricole din zonele de Centru și de Nord a Moldovei care întrunesc următoarele criterii de eligibilitate:
  • Să reprezinte o entitate legală precum întreprinderi private (GȚ,SRL, ÎI etc…), înregistrată în zonele rurale a Republicii Moldova care deține activitate de producere a materialului săditor sau care deține plantație industrială de arbuști fructiferi  mai mult de 6 ani;
  • Să posede cel puțin 3 ani experiență în producerea materialului săditor bacifer sau 6 ani experiență în producerea pomușoarelor;
  • Să posede bilanț contabil sau declarație de venit pentru ultimii 3 ani aprobat de către Departamentul de Statistică;
  • Să posede un specialist/agronom pentru supravegherea pepinierei și  care deține diplomă de studii superioare in domeniul horticol, agronomic  sau alte domenii de specializare relevante.

Cerințe obligatorii la crearea sau modernizarea pepinierelor de material săditor bacifer

  • În Pepinieră poate să fie înmulțit una sau mai multe culturi din cele mai răspândite în Moldova: coacăză neagră/roșie, zmeură, agriș, căpșun, scoruș negru (aronia), cătină albă, mură, corn.
  • Pepiniera trebuie să conțină soiuri înalt productive, care vor corespunde condițiilor pedo-climaterice a Republicii Moldova, soiuri cerute pe piață națională sau cea internațională, omologate sau soiuri în ultimul an de testare și care urmează să fie introduse în Registrul de Stat a soiurilor de plante în 2016.
  • Pepiniera deja existentă, obligatoriu trebuie să fie certificată, cu drept de vânzare a materialului săditor.
  • Pepiniera nou creată urmează să obțină toate actele necesare pentru dreptul vânzarea materialului săditor bacifer.

Mărimea grantului și limita per beneficiar. Limita Bugetului.

CCA va acorda granturi în valoare de 50%, dar nu mai mult de 60.000 MDL, pentru următoarele sub-sectoare a pepinierei ca:

‹ adv ›
  • școala de puieți pentru înmulțirea coacăzului negru/roșu, scorușului negru (aroniei )
  • marcotieră pentru obținerea materialului săditor de agriș
  • drajonieră pentru obținerea materialului săditor de zmeur și mur
  • stolonieră  pentru obținerea materialului săditor de căpșun
  • plantația mamă de portaltoi
  • procurarea utilajului  tehnologic pentru pepinieră ( sistem de irigare prin picurare etc);

CCA  va acorda în total 4 (patru) granturi cu valoarea de  60.000 MDL pentru  fiecare grant.

CONDIȚIILE DE PREZENTARE A PACHETULUI DE DOCUMENTE

Dosarul de aplicare cu setul complet de documentele necesare pentru obținerea grantului, se transmite pe parcursul perioadei menționate pe adresa: [email protected] sau  adresa poștală:

AO Centrul de Consultanță în Afaceri NGO, MD-2004
or. Chișinău, strada Mitropolitul Petru Movilă, 23/9, oficiul 3.

‹ adv ›

Contacte:

Tel./Fax: (+373 22) 21 00 95
GSM: +373 68 67 98 59
[email protected]
www.FB.com/proiectpomusoare
Advisory Business Center
3 of., 23/9, Mitropolit Petru Movila str.
Chisinau, Republic of Moldova

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›